Столтенберг: Грузија ће сигурно ући у НАТО

Према његовим речима, НАТО „неће прихватити да Русија или било која друга сила одлучује ко може бити члан”

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас у Тбилисију да ће се Грузија прикључити том савезу упркос противљењу Русије.

„Свих 29 савезника је јасно навело да Грузија треба да постане чланица НАТО. Наставићемо заједно да радимо на припреми пријема Грузије у чланство”, изјавио је Столтенберг на конференцији с грузијским премијером Мамуком Бахтадзеом.

Према његовим речима, НАТО „неће прихватити да Русија или било која друга сила одлучује ко може бити члан”, преноси Бета. Евентуални улазак Грузије у НАТО Москва сматра мешањем запада у њену сферу утицаја.

Лидери НАТО су на самиту у Букурешту 2008. оценили да Грузија намерава да уђе у савез али до данас није покренут процес приступања. Бахтадзе је на конференцији рекао да Русија „нема право да ограничава избор суверене земље с ким ће правити безбедносне аранжмане”. „Приступање НАТО је избор грузијског народа и уписано је у наш устав”, навео је он.

Столтенберг је дошао у Тбилиси да би присуствовао заједничкој војној вежби Грузије и НАТО. Маневри почињу 18. марта и трајаће 12 дана. Грузија и Русија су у августу 2008. водиле петодневни рат, започет грузијским нападом на сепаратистичку Јужну Осетију.

Сукоб је окончан мировним споразумом а Москва је 26. августа 2008. признала независност Абхазије и Јужне Осетије, где и даље има јако војно присуство. Грузија то назива окупацијом. Руски премијер Дмитриј Медведев је прошле године изјавио да би улазак Грузије у НАТО „могао изазвати ужасан сукоб”.

 

Извор Политика, 25. март 2019.