Kurc: Austrija ne toleriše opasne ideologije

On je potvrdio finansijsku podršku Taranta i time vezu desničarsko-ekstremističkog pokreta “Identitarista” s njim

Austrijska vlada naložila je proveru mogućnosti rasfomiranja austrijskog ekstremističkog pokreta “Identitaristi” zbog veze sa napadačem sa Novog Zelanda.

U ponedeljak kasno uveče policija je izvršila pretres stana portparola “Indentitarista” Martina Selnera, pošto je istraga u vezi s boravkom Taranta u Austriji pokazala da je uputio veliku finansijsku donaciju toj organizaciji. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da Austrija ne toleriše opasne ideologije, bez obzira na to sa koje strane bile.

On je potvrdio u izjavi novinarima finansijsku podršku Taranta i time vezu desničarsko-ekstremističkog pokreta “Identitarista” s njim.

“Bez obzira na to o kom ekstremizmu je reč, tako nešto nema mesta u našoj zemlji i našem društvu, i to ne smemo nikada tolerisati”, podvukao je Kurc i najavio je da će država primeniti “punu oštrinu” zakona protiv takvih ekstremnih grupacija.

Istakao je da je potrebno rasvetiliti i da li u ovom slučaju postoje i mahinacije za koje se još ne zna. I vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe najavio je potpuno rasvetljavanje veze Taranta i “Identitarista”. Tarant je prošle godine boravio u Austriji i tada poklonio 1.500 evra “Identitaristima”. Prema Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), “Identitaristi” su “jedan od vodećih stubova modernog desničarskog ekstremizma” koji su odlično međunarodno umreženi.

Već duže vreme obaveštajne službe prate putovanja neonacističkih terorista kroz Austriju i druge evropske zemlje. Selner je demantovao da je imao bilo kakve kontakte sa Tarantom, ali je potvrdio donaciju, kao i odgovor zahvalnosti mejlom.

On čak tvrdi da je Tarant namerno “Identitaristima” uputio donaciju da bi naneo štetu “zdravim patriotama”, kao što su oni, odnosno lažnim za kakve ih smatra. “Identitaristi” su moderni neonacisti, koji se ne mogu prepoznati po ćelavim glavama i vojničkim čizmama, a svoje korene imaju u Francuskoj. Ova “nova desnica” propagira borbu protiv “razmene naroda“, to jest imigracije, na šta se oslanja i Tarantov pamflet.

“Identitaristi” su od 2012. u Austriji aktivni i na njihovim skupovima bili su i pojedini političari aktuelne vlasti iz desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) vicekancelara Štrahea. Selner važi kao jedna od vodećih ličnosti desničarskog pokreta aktivnog širom Evrope.

“Identitaristi“ pokušavaju, od osnivanja, da sprovode akcije koje bi privukle medijsku pažnju i svoju ideologiju šire pre svega preko društvenih mreža. Njihova ideologija se zasniva na “odbrani Evrope” od pretežno muslimanske masovne imigracije, pa tvrde da su “zdrave patriote” koje se bore političkim sredstvima.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u