Иван Данилов: Бенон и три кинеске претње

Наводно је само Бенон у Трамповом изборном штабу – дакле, не ни сам Трамп – чврсто веровао да ће се он наћи у Овалном кабинету Беле куће

Стив Бенон – банкар, политички технолог, идеолог и човек који се сматра „злим генијем америчке политике“ – дао је интервју у којем је колоритно описао перспективе америчког политичког живота после краха истраге о „завери Трампа и Кремља“.

Бенон је одиграо кључну улогу у Трамповој изборној кампањи, а њеове оцене су у западном медијском простору изазвале шок и због крајње заоштрене реторике и због ништа мање жестоких прогноза. Његове метафоре о ономе што ће Трамп учинити својим противницима (“go full animal” и “come off the chains”) могу се различито и преводити и интерпретирати, а сугеришу зверско држање председника САД као некога ко се буквално `откинуо с ланца` и више не сматра да је дужан да обуздава своје (политичке) инстинкте.

Бенон је познат по својим неортодоксним предтавама о томе шта је могуће, а шта није. Зато – да би се схватило каква је он необична личност, која се би даје за право да износи шокантна предвиђања – има смисла погледати његову биографију.

Каријеру је почео као поморски официр, а потом се – на необјашњив начин – нашао међу елитним банкарским службецницима инвестиционе банке Голдман Сакс која је у САД најутицајнија банка на политчком плану. Добити место у таквој банци није могуће „са улице“.

Потом је у Холивуду био продуцент и режисер, па постао власник сопствене инвестиционе компаније. Чак је руководио и биолошким истраживачким центром Биосфера 2 који се бави „затвореним екосистемима у којима човек може живети на другим планетама или на Земљи после нуклеарног светског рата“. Амерички новинари с правом указују да је Бенон „у стању да види будућност коју мало ко може видети чак и у сну“. Наводно је само Бенон у Трамповом изборном штабу – дакле, не ни сам Трамп – чврсто веровао да ће се он наћи у Овалном кабинету Беле куће.

Уосталом, Бенон је и технолошки визионар – он је суоснивач фамозне компаније Кембриџ Аналитика која је ефикасно обрађивала огромне количине података ради утицања на бираче преко социјалних мрежа. И у време британског референдума о изласку из ЕУ и у функцији Трампове изборне кампање. Ако америчког банкара-политтехолога није изневерио пророчки дар, Американце чекају веома интересантни председнички избори. Бенон предвиђа да ће ти избори бити наставак изборне 2016-те. Он сматра да ће кључна бити јесен 2019-те. То је објаснио овако:

„Није искључено да ривал Трампу опет буде Хилари Клинтон. Јер, када изађу на сцену претенденти из редова Демократске партије на страначку номинацију за председника САД – она може објавити да нико од њих нема шансе против Трампа, а да га је она 2016-те она победила, добивши три милиона гласова више. И још сам штошта научила на направљеним грешкама“.

Најважније је ипак како Бенон види главне изазове америчке будућности и њене главне непријатеље. Ако сте помислили да ће указати на Русију и Путина – преварили сте се. Бенона брине готово искључиво Кина и он упозорава да се САД морају изборити са „три кинеске претње“.

Главном сматра пројекат „Један појас, један пут“, посебно његов европски сегмент. Он економско интегрисање Европе и Кине види као безмало васељенско зло. Друга претња за њега је програм „Произведено у Кини 2025“ јер треба да Кини обезбеди технолошко лидерство и потпуну технолошку независност од САД. За трећу претњу је прогласио кинеску мрежу 5G и, конкретно, компанију Хуавеј. Уз ово образложење:

Подаци посастају нови плутонијум. Подаци могу бити употребљени против целих земаља, народа и појединаца. Хуавеј покушава да даје боље понуде од сваке телекоммуникационе компаније да би доминирала у сфери 5G и контролисала све податке који се унутар те мреже буду нашли“.

Бенон је тренутно у Риму где окупља и тренира европске антисистемске политичаре и покушава да обезбеди парирање кинеском утицају у Европи. Ако се погледају потези Трампове администрације према Кини – лако се уочава да као да их је осмислио лично Бенон. Што сукоб Вашингтона и Пекинга буде оштрији сарадња са Русијом постајаће све драгоценија за све земље које не желе да се нађу у статусу (америчке) колоније.

 

Извор Факти, 27. март 2019.