Вучић: Потребно и мало сивог у медијима, а не само црно-бело

Председник је поручио да насиљем и претњама нико не може да спречи изборе, који ће, истиче, бити одржани у складу са законом

Председник Србије Александар Вучић сматра да је неопходно мање поларизације у медијима, као и да у извештавању медија треба да буде и мало “сивог”, а не само “црно-белог”. Поручио је да насиљем и претњама нико не може да спречи изборе, који ће, истиче, бити одржани у складу са законом.

Александар Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли је разговарао са европским комесаром Јоханесом Ханом о стању у медијима у Србији, рекао да је понајвише разговарао о Косову и Метохији и владавини права, али и о демократији и свему другом.

“Чини ми се да се добро разумемо. Нећу да кажем да смо сагласни по свим питањима. Што се стања у медијима тиче, мислим да морамо много тога да радимо, много да променимо. Имамо значајну поларизацију у делу медија. Сагласни су сви око тога. Потребно је мало сивог, а не само црно-белог. Мислим да у Србији не постоји човек који тако не мисли”, објаснио је Вучић.

Поновио је да је са Ханом пре свега разговарао о Косову и Метохији, али и инвестицијама, молећи га за додатну помоћ и подршку. Замолио га је да кроз Дунавску стратегију Србија добије још више новца за пројекте.

“НАСИЉЕМ НЕЋЕ СПРЕЧИТИ ИЗБОРЕ”
Председник је поручио да насиљем и претњама нико не може да спречи изборе, који ће, истиче, бити одржани у складу са законом. Вучић је, поводом изјаве Драгана Ђиласа да се у случају расписивања избора може очекивати насиље на улицама, рекао да одговоран човек никада не би смео тако нешто ни да изговори.

“Избори ће бити у складу са законом одржани. Ви који мислите насиљем да их спречите, гадно се варате, као и они који мисле да то могу претњама да учине”, поручио је председник.

Вучић је позвао опозицију да одустане од насиља као свог модус операндија, додајући да то чини не зато што се њих неко плаши, те подсетио да је показао колико се не плаши када су опколили Председништво, када је говорио све што мисли на оштрији начин него данас.

“Човек када је угрожен, а не безбедан, показује храброст”, истакао је председник.

Рекао је да он размишља како да привуче инвеститоре, од “Фолксвагена” до других, а они о жртвама, зарад нечије жеље да се дочепа фотеље и поново пљачка као некада.

“Они не разумеју да то народ ни најмање не занима. Постоји раскорак између њихових и стварних жеља и потреба грађана Србије”, подвукао је Вучић.

“СЛИКЕ НЕМОЋИ”
Председник сматра да није нарочит проблем то што су Бошко Обрадовић и још неколико посланика опозиције “дочекали” премијерку и министре на степеништу парламента, колико је страшно оно се дешавало испред Председништва и упад на РТС.

“Оно што је било јуче не мислим да је нарочит проблем. Оно што су планирали да раде је страшно, да блокирају неког да изађе из стана, оно што су радили мени испред Председништва, упад на РТС. То су ствари које не смете да радите”, рекао је Вучић. Додаје да је то слика немоћи и политичких фрустрација, јер не знају како да се допадну људима, па онда желе нешто да ураде на силу.

“То време је прошло. Мислим да су чули јасне и недвосмислене одговоре и од Јоханеса Хана и од других европских званичника”, истакао је председник.

На питање новинара како коментарише покушај Бошка Обрадовића да премијерку и министре спречи да уђу у парламент, које је новинар назвао насиље, Вучић је рекао да то није на такав начин доживео.

“Морају да покушају на силу да ‘подижу’ атмосферу, јер у општинама где су јуче имали протесте имали су по два-три до седам пута мање људи него у првим данима протеста”, рекао је председник новинарима.

Указао је да је у Зрењанину на протесту првог дана било 795 људи, а да се јуче окупио 171, те да сада мора нешто да се догоди како би опозиција рекла: “Сада имамо велики разлог.”

Вучић је рекао да је сутра важан дана за средњи Банат јер се у Зрењанину полаже камен темељац за фабрику кинеске компаније “Шангдонг Линглонг”, а да ускоро очекује отварање ЗТФ у Панчеву.

“Мислим да смо близу велике и важне инвестиције опет у јужном Банату. Ако се моја очекивања остваре, бићу пресрећан”, оценио је председник.

“ДА ВАС УХВАТИ СТРАХ КО СВЕ МИСЛИ ДА МОЖЕ ДА ВОДИ ЗЕМЉУ”
Коментаришући догађај са донедавним повереником Родољубом Шабићем, да никаквог напада није било, а сам Шабић одмах рекао да нема никакве политике иза тога, али је забрињавајућа, каже Вучић, неозбиљна и неодговорна реакција дела политичара који би да воде земљу.

У разговору са новинарима после отварања обновљене Голубачке тврђаве, на питање новинара како коментарише тај случај и покушај Шабића да узбуни јавност фотографијом на којој је повређен и да инсценира да је реч о политичком нападу, на шта су се надовезали политичари из редова дела опозиције, председник је рекао:

“Никаквог напада није било. Али није то важно, важнија је реакција многих у Србији и о томе треба да размишљамо из два угла. Један је потпуно неодговоран приступ људи који би желели да Србију уведу у немирне воде, да је дестабилизују на све могуће начине. Имали смо сличан случај, али у тежем облику, у вези са наводним нестанка новинара”, рекао је Вучић.

Како каже, оно што је овде забрињавајуће јесте то што је део политичких људи који би требало да се такмиче да једног дана воде земљу на застрашујући начин, немајући информације, неозбиљно и неодговорно реаговао.

“Да вас просто ухвати страх од тога ко све мисли да може да води земљу. Њихове рекације, позиви, приче о томе да иза тога стоји нека не знам каква политика, иако је Шабић одмах рекао да нема никакве политике иза тога, али то није било довољно него су желели неку врсту двосмислености. Човек се саплео, ништа се није догодило, али је и то требало да буде нека врста иницијалне каписле за било какве нереде и немире”, навео је председник.

“НАСТАВЉАМО БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА”
Додаје да се чуди људима који желе да изазивају немире. “Наставићемо ту борбу против насиља које је почело пре две недеље насилним упадом, силеџијским опкољавањем Председништва Србије. Наставићемо да мирним тоном људима објашњавамо. Видим да људи то одлично разумеју и подржају политику развоја, обнављања културно-историјских споменика”, рекао је Вучић. Навео је да сутра иде у Зрењанин, где ће бити постављен камен темељац за инвестицију од скоро милијарду долара.

“Толико сам поносан и срећан. То не могу да ми одузму неодговорни појединци који би својим тумачењима желели да Србију уведу у насиље и немире. Кад радите и кад вам је савест чиста, онда не можете нечије расположење тек тако да срушите”, рекао је председник. Каже да, међутим, морамо да се запитамо око једне ствари.

“Ако постоји десет до 12 одсто оних који су у стању да истог секунда помисле да је неко од нас учинио било какав злочин – то значи да нешто и са нама није у реду. Оставите по страни њихове лоше намере, политичке фрустрације. Значи да ми морамо код себе да проверимо шта смо ми урадили да ти људи одмах могу, макар и злонамерно, да помисле да смо то ми урадили”, указао је Вучић. Зато је, каже, важан дијалог.

“Као што сам јуче разговарао са људима који су узели кредите у швајцарским францима, верујем да је та врста дијалога лековита и важна за нашу земљу”, закључио је председник.

ВУЧИЋ О ВИЗАМА, ТАКСАМА, ЈАРИЊУ, ПРОТЕСТИМА
Председник је поновио да је Приштина у обавези да укине таксе на српску робу, по Цефта споразуму и Споразуму о стабилизацији и придруживању, али, пре свега због тога што су слободан проток робе, услуга, капитала и људи витална, кључна вредност напредног, просперитетног света. “Када то буду разумели – ми смо за дијалог спремни”, рекао је Вучић новинарима у Голупцу.

Упитан да прокоментарише позив Европског парламента да се укину визе за грађане Косова и да ли би то можда могло довести до укидања такси, Вучић је приметио да се Срби радују томе, али не зато што би то, можда, довело до укидања такси, већ зато што “гледају само колико ће Албанаца да напусти Косово”.

Како је истакао, укидање такси је обавеза Приштине и по Цeфта споразуму и по ССП-у, али не само по томе, и додао да косовски Албанци живе у прошлом времену, подсећајући на чувени Царински рат из 1906. године, између Србије и Аустроугарске.

На констатацију новинара да су “они људи који су пре неки дан били на Јарињу, заправо палили Јариње и Брњак и тада облепили целу Северну Митровицу фотографијама Бориса Тадића са албанском капом, а сада оптужују њега”, Вучића, он је рекао да то није било баш тако, али да не жели да говори о томе, јер је реч о малом броју људи. Истакао је да је важно да ради свој посао, да се са поштовањем осврће на протест сваког грађанина, али да не може са поштовањем да се освреће према Ђиласу, Јеремићу и Обрадовићу.

“То никада нећу чинити. То је моје право и не могу да будем лицемер и лажов и кажем да имају идеје. Они немају ниједну идеју, ни по једном питању. Идеја број један су им вешала, број два тестера, а број три да забраннимо некоме да негде уђе или изађе. О томе нећу да разговарам ни са ким”, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: РАЗГОВОРИ СА БАНКАМА, ЗАТИМ И СА ЗАДУЖЕНИМА
Александар Вучић наводи да представници државе данас разговарају са представницима банака у покушају да се пронађе решење за грађане задужене у швајцарским францима.

“Ништа није готово, обећао сам шта ћемо да радимо. Наши тимови данас разговарају са представницима банака, затим ћемо ми у недељу или почетком наредне недеље имати самостални састанак, а онда ћемо позвати и представнике задужених да разговарамо и покушамо да пронађемо најбољи модел”, рекао је Вучић новинарима у Голупцу.

 

Извор Танјуг/РТС, 29. март 2019.