Да ли је вежба “Блесак Западног Балкана” припрема за север КиМ?

“То што су они увежбавали у Скопљу асоцира на блесак, што је врло алармантно и требало би на то обратити пажњу”, истиче Каран

Британско министарство иностраних послова објавило је на званичном владином сајту савет држављанима Велике Британије да, осим у неопходним случајевима, не путују у Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, као ни у северни део Косовске Митровице. У овој препоруци се још наводи да је било насилних сукоба на северу Косова, као и инцидената који су укључивали експлозије ручних бомби и возила у северном делу Косовске Митровице. Због тога Форин офис поручује својим грађанима да буду опрезни и избегавају јавна окупљања, што се посебно односи на подручје око моста „Аустерлиц” који раздваја Митровицу на северни и јужни део.

„Протести имају потенцијал да постану насилни, зато треба да пазите уколико угледате да се велике масе окупљају током појачаних политичких напетости у том граду. Пратите локалне медије, консултујте рецепцију хотела за савет и редовно проверавајте информације на овом сајту због нових података”, наводи се у поруци која је на сајт Форин офиса постављена 25. марта.

Готово у исто време у скопској касарни „Ђорђе Петров” одржана је петодневна заједничка тактичко-показна вежба специјалних полицијских јединица Северне Македоније, Албаније и такозваних косовских специјалаца под називом „Блесак западног Балкана”. Медији и друштвене мреже спекулишу да се иза ове вежбе крије увежбавање за упад на север Косова и заузимање свих виталних економских објеката попут „Трепче” и „Газивода”. Наводи се да „војска” самопроглашеног Косова не може легално да уђе на север покрајине без сагласности локалне власти, па то може да покуша под изговором да је реч о полицијским снагама.

Бивши официр војне Контраобавештајне службе Љубан Каран за Политику каже да је Приштина вешто фингирала и да се сада не зна када је реч о полицијским, а када о војним јединицама. Оцењује да догађај у скопској касарни „Ђорђе Петров” треба гледати као једну опасну здружену операцију, а не као вежбу.

„Све то морамо схватити као озбиљну претњу и они припремају неку врсту ’Олује’ на север Косова. Они не крију да је та вежба уперена против српског народа чак и са називом шаљу јасну поруку шта им је циљ. У називу вежбе је ’блесак’ који није случајно изабран, јер је у последње две, три године, албански политички врх под директним утицајем Загреба који жели да пренесе своја искуства из злочиначких операција деведесетих година”, каже Каран. Упозорава да наше безбедносне службе и политичко руководство морају озбиљно да схвате ову вежбу и да на време спрече могућу акцију косовске полиције.

„Њихове могућности да нападну север Косова биће много компликованије уколико наше безбедносне службе ’провале’ на време шта се спрема. То што су они увежбавали у Скопљу асоцира на блесак, што је врло алармантно и требало би на то обратити пажњу. Поготово ако се узме у обзир и извештај британског министарства спољних послова, јер Британци све знају шта се догађа на Косову – имају своје позиције у албанском врху у Приштини. Они ништа не причају тек тако, и ако они упозоравају своје грађане, значи да се треба припремити за неку непријатну ситуацију која може да снађе Србе на северу Косова”, истиче Каран.

Петодневне вежбе у Северној Македонији бивши шеф БИА Андрија Савић за наш лист смешта у један геополитички контекст, поготово после политичких промена у Северној Македонији и после уласка Црне Горе у НАТО. Сматра да су вежбе само једна инерција по којој се све догађа у региону. „У питању је америчка спољна политика која хоће да узме под контролу овај регион и треба имати на уму покушај Запада да истисне Русију са овог простора. Та вежба је рутински потез у оквиру макростратешког плана запада”, каже Андрија Савић.

Упозорава да је латентна опасност присутна и потцртава британско саопштење дато за своје грађане да не иду на север Косова. Такође верује да је то индикатор могућности да дође до неких нежељених догађаја на северу Космета.

„Политички расплет односа између Београда и Приштине најмање зависи од косовских Албанаца, јер су они инструмент извршавања америчке воље. Битно је да наша државна политика узме у разматрање све те могућности. Не смеју да буду опуштени, а безбедносни сектор мора бити припремљен за све нежељене околности”, закључује Андрија Савић, професор Факултета за дипломатију и безбедност.

 

Аутор Дејан Спаловић

 

Извор Политика, 02. април 2019.