Опозиција покушала да упадне у Стари двор, огласио се и Вучић

Вучић: Они свесно желе да испровоцирају реакцију полиције, али то ће морати да се догоди у неком облику

Након што нису успели да уђу у Скупштину града, лидери опозиционог Савеза за Србију (СзС) упутили су се, у пратњи групе присталица, ка Тргу Републике и Коларчевој улици где су уклонили ограду са места на којем се изводе радови.

Марко Бастаћ, преседник општине Стари град казао је да су градским властима предали два захтева – да се обуставе сви грађевински инфраструктурни радови у Београду и да се разреши Горан Весић. Он је позвао окупљене да склоне ограду са „нелегалних радова, за које нико није питан и за које власт не жели да се грађани изјасне на референдуму“.

Претходно је испред улаза у Стари двор дошло до кошкања лидера опозиције и запослених у градској управи који су живим зидом спречили њихов улазак. Испред Старог двора су били су Бошко Обрадовић, Никола Јовановић, Борко Стефановић, Марко Бастаћ, Јанко Веселиновић, Дијана Вукомановић.

Део лидера опозиције са заштитним оградама креће ка Скупштини града Београда, Београд, 04. април 2019. (фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Део лидера опозиције са заштитним оградама креће ка Скупштини града Београда, Београд, 04. април 2019. (фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Група жена, међу којима су биле и чланице Савета за равноправност чија је седница била заказана у то време, стале су испред улаза и присталицама опозиције узвикивале „срамота”, „фашисти” и „ово је мобинг”.

Шеф одборничке групе СзС у београдској скупштини Никола Јовановић је казао да је покушао да разговара са градоначелником Зораном Радојичићем и да га пита „зашто не ради свој посао и зашто је сву извршну власт узурпирао његов заменик Горан Весић противно Закону о главном граду и Статуту града Београда”.

„Хтео сам у име грађана да се уверим да ли градоначелник постоји, да ли Београд има градоначелника, да ли је трајно одсутан, спречен или не, дај Боже, болестан, и добио сам информацију да ће Зоран Радојичић да разговара са одборницима и грађанима. У том тренутку сам својим очима видео Весића који је командовао запосленима у градској управи да организовано нагрну на излаз градске скупштине, да га блокирају и тако се сакрио иза припадница нежнијег пола”, навео је Јовановић.

ОБРАДОВИЋ: РЕКОНСТРУИСАТИ РЕМ, А НЕ БЕОГРАД
Представници Савеза за Србију (СзС) окружили су данас улаз у зграду РЕМ-а оградом коју су донели са градилишта у Коларчевој улици наводећи да је потребно реконструисати РЕМ, а не Београд.

„Ово је ново градилиште. Потребна је реконструкција РЕМ-а, јер је давно пропао и уништен и јер дозвољава ненормални насилнички обрачун режима са неистомишљеницима, а симбол тога је Пинк”, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић, са којим су дошли Никола Јовановић, Јанко Веселиновић и Марко Бастаћ.

Према речима Обрадовића, градилиштем у центру града режим жели да затвори плато испред Филозофског факултета одакле почињу протестне шетње „Један од пет милиона” и забрани протест. Он је додао да ће одузимање националне фреквенције ТВ Пинку и кривично гоњење власника те телевизије Жељка Митровића, „због криминала, злочина, корупције”, бити симбол политичких промена, преноси Бета.

Према његовим речима, ТВ Пинк је приватна телевизија али је национална фреквенција јавно добро и припада грађанима. Обрадовић је казао да је довољан разлог за одузимање националне фреквенције ТВ Пинк било емитовање „спота мржње” против председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Новинар ТВ Пинк је рекао да га је Обрадовић вређао и претио му испред скупштине Града и упитао га зашто је то радио, а Обрадовић је одговорио да „не разговара са страначким ботовима маскираним у новинаре” већ држи конференцију за новинаре.

МИХАЈЛОВИЋЕВА ПОДРЖАЛА ЖЕНЕ ИЗ СКУПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА
Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић подржала је данашњу реакцију жена запослених у Скупштини града Београда, које су живим зидом спречиле лидере опозиционог Савеза за Србију (СзС) да насилно упадну у зграду у којој се налази градоначелник Београда.

„Нема бољег одговора на то да је неко претерао, као што претерују Бошко Обрадовић и остали лидери Савеза за Србију, од тога када жене одлуче да им кажу: ‘Е, сад је доста’. Јер, женама је доста Обрадовићевог насиља, изазивања нереда, сукоба, неваспитања, гурања, вређања, урлања… Жене из Скупштине града су показале да су закон”, истакла је Михајловићева.

ДВЕМА ЖЕНАМА ПОЗЛИЛИО ТОКОМ ПОКУШАЈА УПАДА СЗС
Двема женама је позлило данас приликом покушаја представника Савеза за Србију да уђу у зграду Старог двора и оне су пребачене у Ургентни центар, сазнаје Танјуг. Једна од њих, Ђурђина Љубеновић (69) пребачена је у Ургентни центар са хипертензивном кризом. Такође, у болницу је превезена и Светлана Ташљаревић (61) због бола у грудима, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 04. април 2019.

ВУЧИЋ ПОЗВАО ИНСТИТУЦИЈЕ ДА РАДЕ СВОЈ ПОСАО
Председник Србије Александар Вучић рекао је да су „насилници и силеџије“ спремни на свашта и да ће држава умети да се обрачуна са њима. Позвао је институције да раде свој посао и захвалио женама које су у Старом двору „показале свим мушкарцима“ да морамо да имамо снаге „да се изборимо са фашизмом“.

Александар Вучић је на ванредној конференцији у Председништву рекао грађанима Србије да се не брину због, како каже, „упада Бошка Обрадовића и његових следбеника у Скупштину града“. Седница Савета за равноправност у Скупштини града прекинута је након што су лидери Савеза за Србију покушали да уђу у зграду Старог двора. Жене запослене у Скупштини блокирале су улазна врата и тако их спречиле да уђу.

Председник је позвао институције да раде свој посао. „Апсолутна мањина следи идеологију Бошка Обрадовића, али врло агресивна мањина, а можемо да је победимо само ми који желимо озбиљну и демократску Србију“, рекао је председник. Нагласио је да је 70-80 жена показало да су „у стању да се супротставе фашизму својом вољом и храброшћу“.

„Слика дама како се држе за руке и бране институцију од Бошка је слика Србије и будућности. Заслужују дивљење и волео бих да сам могао да будем функционер у Скупштини да бар на неко време могу то дивљење да поделим са њима. Хвала им што су показале пут слободе и бориле се против фашизма“, рекао је Вучић. Председник се женама које су блокирале Обрадовића да уђе у Скупштину извинио што су, како истиче, трпеле нападе и „претње шамарчинама“.

„Бошко није из Београда, никада се није кандидовао да буде одборник. Упао је са жељом да блокира неког од функционера градске власти, што су једино радили Јобик у Мађарској и Хитлерови нацисти. Фашистичке идеје у Србији неће проћи. Позивам институције да обаве посао“, рекао је Вучић. Поручио је да фашизам у Србији нема будућност, а да је демократија облик режима који ће се неговати.

„Србија се налази на добром путу, поправљаћемо све оно што је бивши режим оставио, наставићемо да се боримо са нашим грађанима и осигурамо будућност за нашу децу. Да нападате новинарке и упадате на радна места, скидате знакове јер неко нешто ради, за разлику од вашег периода када се није градило, али ни то не ваља јер они одлучују шта ваља и не ваља“, рекао је Вучић.

ОБРАДОВИЋА СЛЕДИ „АПСОЛУТНА МАЊИНА“
Рекао је да политику Бошка Обрадовића „следи апсолутна мањина и мање од тога, али веома агресивна“. „Морамо да победимо само ми који желимо слободну демократију, озбиљну и одговорну Србију“, рекао је Вучић. Истакао је да ће Србија умети да се избори са злом.

„Ко не буде радио посао, нека се склони. Потребне су нам институције које поштују закон ове земље и делују у складу са Уставом. Не сме група од 70 до 100 људи да малтретира све друге који само желе да у складу са Уставом обављају свој посао“, навео је Вучић. Истакао је да је Уставом загарантована слобода кретања.

„То неки не знају и мисле да ће насиљем нешто постићи. Позивам све нормалне људе да не следе овакве примере и идеје и у складу са демократским нормама и принципима на демократским изборима гласају за кога желе и бирају своју будућност“, рекао је Вучић.

НИСМО ЖЕЛЕЛИ ДА НАСЕДНЕМО НА ПРОВОКАЦИЈУ
Новинарка Пинка је питала Вучића како ће се стати на пут онима из опозиције који су најавили да ће током следећег протеста ићи до те телевизије. Председник Србије је одговорио да им неће бити дозвољено да упадну у Пинк, као и да су и данас „вагали до последњег тренутка“ да ли да реагују, јер нису желели да наседну на провокације.

„Полиција ће у неком тренутку морати да реагује на њихово насиље. Не би било изненађење да шутирају полицајце, потискују и гурају жене, уносе тестере и вешала, то није случајност и није у питању један догађај, већ навика и систем провокација“, навео је Вучић. Новинарка Прве телевизије, која је била испред Старог двора и којој су из опозиције рекли да је „бот“, такође је упитала „како ће држава да изађе на крај“ са понашањем које није легитимно.

„Држава има механизме, важно је да људи виде да избегавамо сукобе, покушавамо да покажемо на шта су све силеџије спремне. Да би људи разумели шта су прекршили – никоме нису пријавили скуп осим новинарима једне медијске куће“, рекао је председник. Сматра да су потези опозиције све хистеричнији, да приступају насилним методама, јер су увидели да их све мање људи разуме и све их је мање на скуповима.

„Уверен сам да ће институције умети да раде свој посао. Извините још једном“, рекао је Вучић и још једном захвалио Андреи, Маши и Наташи на храбрости.

 

Извор РТС, 04. април 2019.