Zašto London strahuje od severa Kosmeta?

Iako je mnogima zvonce za uzbunu izazvalo upozorenje Britanaca, gotovo identične savete četiri dana ranije svojim građanima su dali i Amerikanci

Nismo savetovali da se izbegavaju putovanja na čitavo Kosovo, već samo na sever, pojasnili su juče iz britanske ambasade u Prištini, demantujući tako, kako su rekli, napise nekih medija da su ovih dana izdali upozorenje svojim građanima da se klone celog Kosova. A sever je, kako su naveli u objavi na Fejsbuku, opasan zbog „brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal i stalnog rizika koji te strukture predstavljaju”, pa tamo ne treba putovati „osim kada je neophodno”.

Forin ofis je, podsetimo, 25. marta izdao upozorenje Britancima, striktno navodeći da ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao ni u severni deo Kosovske Mitrovice. To su obrazložili rečima da protesti u ovim opštinama „imaju potencijal da postanu nasilni”, te „zato treba da pazite ukoliko ugledate da se velike mase okupljaju tokom pojačanih političkih napetosti u tom gradu”. Kao posebno opasno mesto navodi se most koji razdvaja Mitrovicu na sever i jug. Pojašnjavajući šta stoji iza ovog upozorenja koje daju svojim građanima, Forin ofis navodi da je u Severnoj Mitrovici bilo „incidenata koji su uključivali eksplozije ručnih bombi i vozila”. Teroristi bi, kako se kaže, mogli da pokušaju da napadnu Kosovo, „ali se u najvećem broju slučajeva posete Kosovu mogu izvesti bez problema”.

Iako je mnogima zvonce za uzbunu izazvalo upozorenje Britanaca, gotovo identične savete četiri dana ranije svojim građanima su dali i Amerikanci. Stejt department je 21. marta saopštio da bi trebalo izbegavati putovanje na sever Kosova „zbog građanskih protesta i mogućeg terorizma”. U njihovom saopštenju se navodi i da postoji značajan rizik od terorizma u Prištini, gde je pretnja od međunarodnog terorizma slična onoj u većini evropskih zemalja.

Britansko i američko upozorenje, slučajno ili ne, poklopilo se i sa održavanjem zajedničke vežbe specijalnih policijskih jedinica Severne Makedonije, Albanije i Kosova, pod nazivom „Blesak zapadnog Balkana” u skopskoj kasarni „Đorđe Petrov”. Dodatnu težinu britanskom i američkom upozorenju daje i činjenica da je svega nekoliko dana uoči ubistva Olivera Ivanovića, u januaru prošle godine, Stejt department takođe upozoravao svoje državljane koji putuju na Kosovo da budu „dodatno oprezni zbog terorizma”.

Kako je tada saopštila američka vlada, „politički motivisano nasilje javlja se širom Kosova”, a „teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine”. Takođe su posebno navedeni Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Upozorenja na terorizam i kriminal na severu Kosova izazvala su brojne negativne reakcije u Beogradu. Prema rečima Ivice Dačića, upozorenje može da se odnosi na mogućnost izbijanja većih incidenata na toj teritoriji koji nisu povezani sa kriminalom. Ministar spoljnih poslova u izjavi za Pink, kako prenosi Tanjug, nije isključio mogućnost da te incidente izazovu oni sa, kako je rekao, „pomućenim razumom” koji bi da vojno osvoje sever Kosova. Ova upozorenja nekada su, kako je rekao, povezana i sa kriminalizacijom Srba koju sprovodi Priština, jer se stalno govori da se na severu KiM nalazi jedna kriminalna struktura i da je tamo nestabilno. „Dok u Prištini imate jednu kriminalnu vlast, koja sada optužuje sever Kosova da je tu sedište kriminala. Međutim, pošto je upozorenje došlo u ovom trenutku, tumači se da bi moglo da dođe do većih incidenata koji nisu vezani za kriminal, već bi moglo da se desi, ako nekome padne na pamet, a tu mislim na ove sa pomućenim razumom, da vojno osvoje sever KiM”, rekao je Dačić.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da upozorenje britanske ambasade u Prištini predstavlja političku poruku i pokušaj da se situacija na severu KiM prikaže u što negativnijem svetlu da bi se opravdale moguće akcije Prištine u tom delu pokrajine, uključujući i nasilne akcije. On ocenjuje, prenosi Tanjug, i da je objašnjenje britanske ambasade o izdatom upozorenju, nedovoljno jasno i uverljivo, zbog čega se postavlja pitanje da li određene službe imaju informacije da se priprema destabilizacija na severu KiM u narednom periodu. „Ako to znaju, moraju da nas obaveste, jer je svaka destabilizacija pretnja po opstanak srpskog naroda na KiM”, kaže Drecun i dodaje da Srbija treba da bude obaveštena i o tome da li je upozorenje izdato zbog pojačane opservacije pripadnika britanske obaveštajne službe na severu KiM.

Istoričar Nemanja Starović za Politiku ocenjuje da je takva vrsta uputstava svojim državljanima uobičajena, pogotovo kad je reč o nekim državama Zapada, kao što su SAD i Velika Britanija. „Ali ovde upada u oči da su istaknute četiri opštine na severu Kosova i Metohije, što jeste neuobičajeno i navodi na brigu upravo zbog toga što imamo jednu vrlo napetu situaciju. Pregovarački proces je prekinut gotovo pet meseci, čime smo izgubili onu takozvanu mirovnu dividendu koja je postojala prethodnih osam godina. U takvim okolnostima, ova vrsta upozorenja zaista deluje zabrinjavajuće i može predstavljati zloslutni znak da se zaista sprema neka vrsta jednostranih poteza Prištine”, kaže Starović i dodaje da to upozorenje potcrtava narativ koji se stvara od strane nekih aktera u međunarodnoj zajednici, a to je da prostor severa KiM predstavlja nekakvu kriminalnu oazu, kriminalnu enklavu, što je, ističe on, daleko od istine.

 

Autor Jelena Cerovina

 

Izvor Politika, 04. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u