Politika: Hoće li odluke NATO zapaliti Crno more?

Moskva je u svakom slučaju spremna „na svaki preokret u vojnoj bezbednosti u crnomorskom regionu u slučaju realizacije planova NATO-a”

Posle odluke članica NATO-a u vezi sa paketom mera o povećanju broja vojnih vežbi i obaveštajnih aktivnosti u Crnom moru, a u svetlu novembarskog incidenta u Kerčkom moreuzu, koji povezuje ovo i Azovsko more – sve je izvesnije je da će rastuća tenzija između SAD i Rusije dobiti „sigurno novo žarište”. Posle samita u Vašingtonu kojim su članice NATO-a obeležile 70. godišnjicu saveza pod vođstvom SAD nizom novih odluka, kao i konkretne najave da će s Ukrajinom i Gruzijom raditi na povećanju broja vojnih vežbi u Crnom moru, Rusija je odmah juče odgovorila vežbom raketnih gađanja sa svojih brodova u ovom moru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izneo stav saveznika da je Rusija upotrebila silu kako bi „ilegalno anektirala Krim i da nastavlja da povećava vojne snage u regionu”. S druge strane, Moskva podseća da je na Krimu 2014. godine održan referendum na kome se 96 odsto stanovnika izjasnilo da žele da se vrate u sastav Rusije posle nasilne promene vlasti u Kijevu. Osim toga, 25. novembra su tri ratna broda ukrajinske mornarice ušli u privremeno zatvorene teritorijalne ruske vode i nekoliko sati izvodili manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili da se zaustave. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču, a 24 ukrajinska mornara su privedena, uključujući i dvojicu agenata Službe bezbednosti Ukrajine.

Šef NATO-a je najavio da će prema najnovijoj odluci povećati broj poseta brodova NATO Crnom moru, raditi na obuci pomorskih snaga i obalske straže, uvežbavanju bržeg reagovanja na pomorske manevre, zajedničkim vežbama i razmeni obaveštajnih podataka s Ukrajinom i Gruzijom, koje pri tome nisu članice Severnoatlantske alijanse. Iako Rusija ovakve akcije smatra provokacijom, Stoltenberg je naveo da približavanje NATO-u ovih dveju država koje izlaze na Crno more ne predstavlja provokaciju Rusije, nego da ove dve države imaju pravo da biraju svoj put. On je takođe podsetio da se u Crnom moru već nalazi grupa brodova NATO-a koja izvodi manevre s ukrajinskim i gruzijskim brodovima.

Stalna predstavnica SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson je uoči samita u Vašingtonu najavila da alijansa namerava da poveća obaveštajne aktivnosti, uključujući i vazdušne „kako bi se osiguralo da ukrajinski brodovi imaju bezbedan prolaz kroz Kerčki moreuz”.

Uoči samita koji je održan u sredu i četvrtak, u sklopu tema koje su najavljivane, neimenovani izvori su naveli da će se pomorskim vežbama i obuci ukrajinskih i gruzijskih pomoraca pridružiti i bugarski. Međutim, juče je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva rekla da odluka NATO-a da, kao meru protiv Rusije, pojača svoje prisustvo u crnomorskom regionu ne uključuje raspoređivanje novih snaga ovog bloka u bugarskim teritorijalnim vodama Crnog mora. Bugarska ostaje pri stavu da se sporovi reše dijalogom.

Na odluku NATO-a reagovao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, iznevši stav da je za Moskvu svako intenziviranje NATO-a u crnomorskom regionu besmisleno sa vojnog stanovišta. „Ono neće povećati bezbednost ni samog regiona ni samog NATO-a, samo će biti propraćeno dodatnim vojnim rizicima”, istakao je Gruško i dodao da odgovornost za bezbednost u regionu treba da snose same crnomorske države. Moskva je u svakom slučaju spremna „na svaki preokret u vojnoj bezbednosti u crnomorskom regionu u slučaju realizacije planova NATO-a”, najavio je Grušenko i rekao da će, ukoliko budu bile potrebne dodatne vojnotehničke mere, one biti i primenjene.

Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je skrenuo pažnju na činjenicu da su brodovi tokom prošlogodišnjeg incidenta nezakonito ušli u teritorijalne vode koje su bile ruske i pre prisajedinjenja Krima i nazvao incident „beskrupuloznom igrom i zaoštravanjem situacije kako bi se suzbili politički protivnici aktuelnih kijevskih vlasti”.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Izvor Politika, 06. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u