Dojče vele: Gde je taj prokleti plan

Evropska unija je u škripcu, u strahu od razornih efekata bregzita po ishod evropskih izbora i sopstvenu budućnost

Britanska premijerka Tereza Mej će u sredu verovatno otići u Brisel praznih ruku, tražeći jedino produženje roka za bregzit. Kao da bi svi hteli da Britanci što pre odu, ali niko neće da bude kriv za eventualni haos.

U nedelju popodne je Tereza Mej, fudbalskim rečnikom, prikupila snagu da pređe u presing na protivničkoj polovini. Na seoskom imanju Čekers, gde je sedište britanskih premijera, sela je u sofu i pokušala da objasni narodu trenutni haos.

Podsetila je da je parlament triput odbio sporazum o izlasku iz EU koji je njena vlada dogovorila sa Briselom. I priznala da taj dil više nema šanse: „Kako stvari stoje, ne vidim kako bi oni (poslanici) mogli da prihvate taj plan.“ Time barem deluje izvesno da Tereza Mej neće i po četvrti put izlaziti pred parlament sa istim papirom.

U govoru sa sofe je britanska premijerka stala u odbranu svog plana da napravi nadpartijski plan zajedno sa Laburistima. Rekla je da birači na posletku nisu prema partijskoj pripadnosti glasali za ili protiv Bregzita.

PODELA KRIVICE
Nastupom od nedelje je Mej zapravo sledila dvostruki cilj: na neki način moli građane za razumevanje što natezanje toliko traje i krivicu prebacuje na parlament. Jer parlament je, kako je podsetila, zabranio i izlazak iz EU bez sporazuma. Koliko danas (ponedeljak) bi to trebalo da preraste u zakon i tako veže ruke Vladi.

Drugo, Mej pokušava da uvuče Laburiste u sos jer i oni su jednako podeljeni oko svih mogućih rešenja kao i njeni Torijevci. Ako u sredu premijerka ode u Brisel sasvim praznih ruku – a parlament je do sada znao šta neće, ali nikada šta hoće – onda deo krivice treba rasporediti i na tuđa pleća.

Premijerka je sa tesnom podrškom parlamenta zatražila da se bregzit prolongira do kraja juna premda je aktuelni datum „razvoda“ u petak (12. april). Krajem marta su joj u Evropskoj uniji rekli da do tada mora da dođe sa blagoslovom parlamenta za sporazum koji je upravo proglasila mrtvim. Da bi Brisel ipak pristao na produženje roka, Britanci bi morali da imaju jasan plan kao i da učestvuju na evropskim izborima u maju.

Međutim ni ta opcija se ne sviđa svima u Briselu. Jedan tvit konzervativnog tvrdolinijaša Džejkoba Ris-Moga to dokazuje – on je napisao da se „preostala moć“ u Briselu mora koristiti kako bi London bio „težak“ pregovarač po pitanju bregzita. Isti čovek je inače hvalio svog partijskog kolegu Borisa Džonsona koji se nada da će izgurati Terezu Mej sa čela stranke i vlade.

SKEPSA U BRISELU
U Briselu je pak jedan sastanak ambasadora 27 članica EU pokazao kolika je skepsa prema novom produžavanju roka. Čulo se to pre svega od Francuza, Belgijanaca i Španaca. Ako Britanci ne predstave plan, „onda su se odlučili za neuređeni bregzit“, rekla je i nova francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalin.

U Berlinu bi pak da izbegnu tvrdi bregzit skopčan sa brojnim rizicima po privredu. Na sličnoj liniji je Varšava, a šta tek reći za Dablin? Irski premijer Leo Varadkar je rekao da „ne bi nikada oprostio“ nekoj članici EU koja bi eventualno stavila veto na produžetak pregovora o bregzitu. Predsednik Saveta EU Donald Tusk predlaže da se pregovara još godinu dana.

Evropska unija je u škripcu, u strahu od razornih efekata bregzita po ishod evropskih izbora i sopstvenu budućnost. Većina bi volela da Britanci što pre odu i za sobom zatvore vrata – ali niko ne želi da bude kriv za eventualni haos. Filip Lamberts, belgijski evroposlanik Zelenih, filozofski zaključuje: „Sve dok ne odu, još su tu.“

 

Autor Barbara Vezel

 

Izvor Dojče vele, 08. april 2019.