Хоће ли Нетанјаху преживети сутрашње изборе у Израелу?

Фејглинова странка Зеут једна је од многих малих десничарских странака које се боре за гласове на парламентарним изборима 9. априла

Уочи парламентарних избора у Израелу (9.4), странка Ликуд премијера Бенјамина Нетанјахуа и коалиција центра Кахол Лаван воде мртву трку. После избора ће, међутим, пресудне највероватније бити мале, десничарске странке.

Опуштена атмосфера у популарној лучкој четврти Тел Авива. Гомила, углавном младих, национално и верски оријентисаних људи окупила се не предизборном скупу на којем говори Моше Фејглин, лидер нове десничарске странке Зеут. У једном углу испред дворане неколико људи седи на вештачкој трави и пуши марихуану. Одмах до њих група људи се моли. Унутра, гомила са кокицама. На екранима, насловне стране Фејглинових књига.

Фејглин добија френетичан аплауз када каже: „Време је да политички систем ослободимо парализе која траје последњих 70 година.“ „Није било битно да ли је неко десничар или левичар, и једни и други хоће државу интервенционизма – ‘дубоку државу’ – и дељење наше земље на две државе“, додаје Фејглин. А његова странка жели само „једну државу“ – државу Израел. Под тим Фејглин подразумева и окупиране палестинске територије.

„ЛЕК“ ЗА НАЦИЈУ
Фејглинова странка Зеут, што на хебрејском значи „идентитет“, једна је од многих малих десничарских странака које се боре за гласове на парламентарним изборима 9. априла. Фејглин је до 2015. био посланик Ликуда у израелском парламенту Кнесету и познат је као ултра-десничар и националиста.

Новооснована странка Зеут изазвала је пажњу јавности углавном због позива да се легализује марихуана. Неки медији у Израелу су о њој у почетку извештавали са приличном дозом подсмеха. Али, на велико изненађење истраживача јавног мњења, странка је протеклих месеци бележила константни раст. Процењује се да би могла да освоји четири до шест од 120 места у Кнесету.

„Зеут је чудна креација у којој има много екстремно десничарских идеја – од оне о ‘Храмовној гори’ и ‘Великом Израелу’, па све до легализације марихуане. Чини се да је то успешан покушај да се понуди нешто другачије“, оцењује Гидеон Рахат, професор политичких наука на Хебрејском универзитету.

Таква мешавина идеја привукла је и бираче ван традиционалног десничарског блока. „Ја сам уживалац канабиса и подучавам друге о томе колико то може да буде корисно. Зато је легализација најважнија ствар, јер је то лек за ову нацију“, каже Бен Черут, млади присталица странке.

ГЛАСАЊЕ ИЗ ПРОТЕСТА?
„Фејглин је занимљив феномен, али није усамљен случај. Мислим да се на скоро свим изборима до сада појављивала нека нова странка која је привлачила много оних који гласају из протеста“, каже Тамир Шеафер, професор политичке комуникације и декан Факултета за друштвене науке на Хебрејском универзитету.

Сара Џој (39), међутим, за себе одлучно тврди да није неко ко гласа из протеста. Она каже да Зеут нуди свежу алтернативу, посебно у социјалним и економским питањима. „То је само знак да ствари морају да се промене. Док готово све остале странке у Кнесету тренутно немају јасан план ни о чему, Зеут има читаву књигу артикулисане политике“, сматра она.

Политички програм странке Зеут детаљно је описан на чак 300 страна. Странка се залаже за далекосежне реформе у образовном и здравственом систему, али и за грађански брак без уплитања рабината. Поред тога, Зеут се залаже и за искључиво јеврејски суверенитет над Храмовном гором, што је свето место и за Јевреје и за муслимане. Странка такође жели да поништи мировне споразуме постигнуте са Палестинцима у Ослу и да анектира Западну обалу, подручје које је Израел окупирао.

Арапи становници Израела тада би могли или да се „интергишу“ или би добили подстицаје да напусте земљу. Сара Џој која подржава Зеут каже да је то „реалан начин размишљања“. „Желимо мир, али морамо јасно да кажемо и то да је ово наша земља. Већ 25 година покушавамо са решењем о две државе и то не функционише. Тренутна ситуација није одржива“, каже она.

СКРЕТАЊЕ УДЕСНО
Зеут би могао да буде одлучујућа снага након избора. Фејглин је до сада одбијао да се изјасни да ли ће ући у коалицији са Ликудом Бенјамина Нетанјахуа или са новим савезом странака под називом Кахол Лаван (Плаво-бело), на чијем је челу бивши начелник генералштаба израелске војске Бени Ганц.

Према анкетама уочи избора, Ликуд и Кахол Лаван воде мртву трку. Велики број странака приморава актуелног премијера Бенјамина Нетанјахуа да улази у коалиције. Већина познавалаца прилика сматра да ће он бити тај који ће формирати будућу владу, а од избора зависи то да ли ће она бити ближа центру или више десничарска и религиозна.

„Најједноставније што се може рећи о израелској политици или о Израелу као земљи јесте то да има више десничара него левичара. То није било тако пре двадесет година када је Израел био много више лево оријентисан“, каже политиколог Тамир Шеафер.

О јачању деснице сведочи и то што је националистичко-верска странка Хабајит Хајехуди (Јеврејски дом) била део последње израелске коалиционе владе. Двојица истакнутих политичара странке, министар образовања Нафтали Бенет и министарка правосуђа Ајелет Шакед, недавно су међутим иступили из „Јеврејског дома“ и формирали свој покрет под називом Хајамин Хехадаш (Нова десница). Шакед се недавно нашла у ударним вестима након контроверзне кампање у којој се појављује и парфем под називом „Фашизам“. Поред тога, она је напала и израелски правосудни систем.

„МОРАЛНО ДНО“
Сада би једна још екстремнија група могла да уђе у Кнесет. Да би себи пружио додатне могућности за формирање коалиције, Нетанјаху је подстакао три мање ултра-десничарске странке да формирају изборни савез. Да нема тога оне тешко да би прешле цензус од 3,25 одсто.

Међу њима је и контроверзна Оцма Јехудит (Јеврејска сила), група која следи екстремистичка учења рабина Меира Каханеа убијеног деведесетих у САД. Његова странка Ках била је позната по насиљу и расизму према арапском становништву, пропагирању идеје о „Великом Израелу“ и исељавање арапског становништва. Иако САД сматрају да је Ках терористичка организација, и странка је у Израелу забрањена, њихова идеологија преживљава на маргинама израелске политике.

Врховни суд Израела забранио је у марту лидеру странке Јеврејска сила Михаелу Бен Арију да учествује на изборима због расизма који исказује против Арапа. Аналитичари у овом тренутку не могу да процене да ли остали кандидати странке успети да уђу у Кнесет.

У сваком случају, то што је Нетанјаху промовисао савез ултра-десничара оштро је критиковано и у Израелу и иностранству – као „морално дно“, као пут да се у Кнесет врате екстремистичке идеје.

 

Аутор Таниа Кремер

 

Извор Дојче веле, 08. април 2019.