U junu otvaramo samo dva poglavlja?

Ovakav, usporeni ritam naših evropskih integracija najviše diktiraju okolnosti u okviru same EU , koja se suočava sa mnogobrojnim problemima

Male su šanse da Srbija do kraja predsedavanja Bugarske Evropskom unijom, odnosno u junu, otvori više od dva pregovaračka poglavlja, saznaju Novosti u diplomatskim krugovima u Briselu.

Ovakav, usporeni ritam naših evropskih integracija, tvrde naši izvori, najviše diktiraju okolnosti u okviru same EU, koja se suočava sa mnogobrojnim problemima, ali i pojedine države članice koje pokušavaju da nas zakoče.

Tu prednjači Hrvatska, koja koristi svaku priliku da u radnim telima EU uslovljava Srbiju rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja koja imamo sa ovom zemljom. Podozrenje pokazuju i baltičke zemlje, kojima smetaju naši bliski odnosi sa Rusijom.

U pregovorima o prijemu Srbije u EU, od ukupno 35, do sada je otvoreno 16 poglavlja, a privremeno su zatvorena dva. Trenutno je pet poglavlja tehnički spremno za otvaranje: 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (slobodno kretanje kapitala), 9 (finansijske usluge), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže).

Krajem juna očekuje se održavanje sledeće međuvladine konferencije i otvaranje novih poglavlja, nakon završetka evropskih izbora i objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku.

 

Izvor Večernje novosti, 08. april 2019.