Дојче веле: Националисти збијају редове

Нова група би требало да се зове „Европска алијанса људи и нација“ и биће отворена за све којима су важни конзервативизам и патриотизам

Немачки АфД заједно са Лигом Матеа Салвинија и другим десничарским странкама у следећем саставу Европског парламента хоће да формира посланички куб десничара. Њихов циљ: националистичка политика у Европи.

„Хоћемо да реформишемо Европу“, рекао је италијански премијер, популиста Лиге Матео Салвини, на конференцији за штампу у једном шик-хотелу у Милану. „За многе је Европа кошмар, а не сан“. Тиме је Салвини почео свој покушај да европске десничарске странке за изборе за Европски парламент у мају окупи у заједничкој посланичкој групи.

На његовој страни је био председавајући и засад једини посланик европског парламента Алтернативе за Немачку, Јерг Мојтен. Ту су били и представници Данске народне странке и мале финске странке „Финци“ – толико групација тренутно окупља Салвинијева платформа.

Нова група би требало да се зове „Европска алијанса људи и нација“ (ЕАПН), рекао је Мојтен, и биће отворена за све којима су важни конзервативизам и патриотизам. „Код нас нису добродошли социјалисти, комунисти, екофашисти и екстремисти – и то из левог и десног табора“, додао је.

Милански састанак под мотом „За Европу здравог разума: народи устају“ био је најављен као велика манифестација. Када су га упитали за мали број учесника, Салвини је реаговао иритирано: „Прес-конференција са 15 учесника из 15 странака ионако не би била могућа“.

Аустријска владајућа ФПО, француски Национални савез (бивши Национални фронт) нису учествовали у састанку. Оне су тренутно заједно са Салвинијевом Лигом у парламентарној групи „Европа нација и слободе“ (ЕНФ).

„ЕВРОПА ЗДРАВОГ РАЗУМА“
Салвинијево обећање да ће променити ЕУ, допада се многим десничарским странкама у Европи, које хоће да ограниче имиграцију и врате политичке надлежности владама држава-чланица. Када је реч о другим тачкама као што су слободна трговина или подела средстава из европског буџета, ипак има разлика у мишљењима.

То што важни европски популисти нису учествовали на састанку у Милану, може бити знак за разлике у мишљењима у десничарском спектру. Присутни су пожурили да умање значај тих разлика: „Оно што нас уједињује је веће од онога што нас раздваја“, рекао је Андерс Вистисен из Данске народне странке.

Марин ле Пен, шефица француског Националног савеза, и Салвини, састали су се прошлог петка у Паризу и огласили своју коалицију на Твитеру. Лепенова је написала да је заједно са Салвинијем „спремна да победи“. Салвини је написао да хоће да повећа алијансу оних који хоће да уведу у Европу „здрав разум“.

ИГРА БРОЈКИ
Десничарске популистичке странке су већ сада у владама у Италији, Мађарској, Пољској и Аустрији и према анкетама би могле да повећају број освојених гласова на изборима за Европски парламент. Ипак, оне на европском нивоу још нису нашле заједнички језик – и то је проблем који Салвини хоће да реши својом платформом.

Тренутно су те странке још распоређене у тројим различитим групама у Европском парламенту: у посланичком клубу „Европа слободе и директне демократије“ (ЕФДД) у којој је и Јерг Мојтен као посланик АфД, у „Европским конзервативцима и реформистима“ (ЕЦР) и у групи „Европа нација и слободе“ (ЕНФ) коју чине Лига, ФПО и Национални савез.

ЕНФ се тренутно састоји од 37 посланика и тиме је и најмања посланичка група у Европском парламенту. Према актуелним анкетама, Лига би могла да освоји 28 мандата – наспрам пет на последњим изборима 2014. А АфД која тренутно има само једно посланика – Мојтена, након што су неки посланици АфД напустили ту странку, могла би да освоји 13 мандата. Но, да би спровели своју агенду, популисти ће морати и друге да убеде да им се придруже.

Они који подржавају Салвинија сматрају да је он прави човек за тај задатак. „Одлучујуће је то да нисмо сами; да сарађујемо“, рекао је за ДВ у марту Максимилијан Кра, који је трећи на листи АфД за Европски парламент: „Сматрам да је Салвини онај који може да окупи различите националноконзервативне покрете“.

Да би Салвини могао у Бриселу нешто да покрене, њему и његовој ЕАПН је потребна већа подршка – и он је тога свестан. Он врбује мађарског председника Виктора Орбана и председавајућег пољске странке ПиС, Јарослава Качињског. Но, до сада ни мађарски Фидес и посланички клуб Европске народне странке носу хтели да се прикључе Салвинијевом клубу – иако је чланство Фидеса у посланичком клубу Европске народне странке прошлог месеца суспендовано до даљњег.

Упитан за млаке реакције на Салвинијев милански састанак, Данац Вистисен је за ДВ рекао да се нада да ће оснивање ЕАПН охрабрити и друге групе да им се прикључе. Ображајући се другим популистичким групацијама, Вистисен је рекао: „Ако нећете да дођете код нас, наши противници ће победити“.

Ако би Салвинију успело да покрене Фидес и ПиС да сарађују с њим, нова посланичка група би могла да темељно промени Европски парламент. Но, све је још у знаку тог „ако…“

„Нећемо да раскомадамо Европу“, рекао је Салвини у Милану. „Хоћемо да сарађујемо“.

 

Извор Дојче веле, 09. април 2019.