У Војводини договорено стварање “Војвођанског фронта”

У српској јавности критиковани су за сепаратизам, а Оџић каже да је на то већ огуглао и да „сви смо ми сепаратисти који споменемо В од Војводине”

Политичари који траже „пуну аутономију” Војводине најавили су оснивање војвођанског фронта. Иза идеје удруживања стоје Лига социјалдемократа Војводине и Војвођанска партија, чији су лидери Ненад Чанак и Александар Оџић недавно склопили споразум о сарадњи. Полазе од тога да је статус и уставни положај Војводине у оквиру Србије, дефинисан Уставом из 2006, неприхватљив.

У прошлости је Војвођански фронт постојао у Краљевини Југославији. Незадовољна економским и политичким положајем Војводине, група политичара из разних странака тражила је промену државног уређења.

„Током јула 1935. усвојена је платформа за деловање Војвођанског фронта. Она је базирана на говору др Жарка Јакшића, синовца Ђуре Јакшића, у ком је истакнуто да ’Војводина одлучно хоће ову државу, али, исто тако, одлучно неће ово и овакво државно уређење’”, наводи за Политику историчар др Милош Савин из Новог Сада.

Покрет је оптуживан за сепаратизам и прохрватску оријентацију, а распао се пред почетак Другог светског рата. И у протеклој деценији повремено су најављивана окупљања у „аутономистички” блок или фронт. Када су покрајинске надлежности пале на Уставном суду Србије 2012. године, овакво збијање редова је подстицано из Либерално-демократске партије. Оснивање војвођанског фронта очекује се у наредних шест месеци, а први корак ка томе је споразум ЛСВ-а и ВП-а, каже за Политику Бојан Костреш, заменик председника Лиге.

„Идеја је да као две аутохтоне војвођанске странке позовемо и остале на сарадњу, прво националне заједнице, а после и невладин сектор и угледне појединце. То није предизборна коалиција, већ шира платформа за сарадњу која треба да одговори не само о питању Војводине, него и о Србији као децентрализиваној и регионализованој држави. Извесно је да је питање Косова на дневном реду и да ће после тога Србија мењати Устав и решавати унутрашња питања. Наша идеја је да буде другачије организована. Београд има све прерогативе да буде покрајина, а Ниш и Крагујевац центри региона. Ту је и питање Санџака, о коме треба разговарати. Војводина треба да има законодавну, извршну и судску власт, имовину и приходе, све гарантовано уставом”, каже Костреш.

То су већ дуго отворене карте заговорника аутономије и републике Војводине. У српској јавности критиковани су за сепаратизам, а Оџић каже да је на то већ огуглао и да „сви смо ми сепаратисти који споменемо В од Војводине”. Од Милошевића до Вучића, сматра, готово је све исто, а они који се данас, како каже, представљају као права опозиција, у програмима имају укидање Војводине.

У Вучићевој Српској напредној странци кажу да је СНС показао како се води рачуна о интересима грађана који живе у Војводини – отварањем нових фабрике и сређивањем здравствених установа и болница, куповином опреме…

„А они који желе да од Војвођанина направе професију, за 16 година власти нису урадили ни шестину онога што смо ми за непуне три године. Грађани ће препознати на неким наредним изборима које био за Војводину и за сваки део Србије”, додаје потпредседник СНС-а Миленко Јованов у изјави за Политику.

Аналитичари сматрају да се на овом „фронту” води „битка” за грађанску опцију. „Сасвим отворено – војвођански фронт интересни је савез чији циљ јесте управо тај да затвори или бар ограничи простор за артикулацију нове, јасне, грађанске и демократске војвођанске алтернативе”, каже за Политику историчар уметности и писац Нови Небојша Миленковић.

Александар Оџић сматра да је споразум ВП-а и ЛСВ-а логичан потез, јер се странке програмски слажу, мада већ деценију самостално наступају. Он је 2008. напустио Лигу. Тврди да није било ни сукоба ни ружних речи, већ неслагања око начина рада. Описујући садашње утиске каже: „Као да смо јуче сарађивали.” Не слаже се с тиме што је ЛСВ у власти у Новом Саду са СНС-ом, али мисли да то „не би требало да буде камен раздора” за планове ВП-а и ЛСВ-а у будућности. Између ВП-а и Лиге су „само нијансе”: да ли Војводина треба да буде република или аутономија. Заговорник обједињавања снага је и НВО Војвођански клуб, али га засад нема у том друштву. Наводно, кад Лига изађе из власти у Новом Саду, Војвођански клуб ући ће у фронт. Председница клуба Бранислава Костић одбацује да међу њима има неспоразума. „То је процес и ми нећемо ломити преко колена”, каже она за Политику.

Миленковић сматра да су идеју покрајинске аутономности, какву смо досад познавали, потрошили и искомпромитовали управо људи који су се до сада понашали као њени власници. Додаје, подједнако мисли на политичке актере и део цивилног сектора који им је ових година и деценија био изнимно близак, па је тако „од идеје војвођанске аутономности остала само љуштура лишена сваке суштине”.

„У читавој причи око војвођанског фронта упадљиво изостаје јасна артикулација политичке идеје и концепта који би био повод и разлог најновијег окупљања – осим уколико није у питању пуко политичко преживљавање. А знамо да јесте”, каже Миленковић.

 

Аутор Снежана Ковачевић

 

Извор Политика, 08. април 2019.