Ликуд однео тесну победу на изборима, Нетанјаху ускоро почиње пети мандат

Након што је 97,4 одсто гласова пребројано, Нетанјахуова потенцијална десничарска коалиција имаће 65 места у Кнесету

По прелиминарним резултатима израелских парламентарних избора, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху може ускоро почети свој пети мандат, будући да је његова партија Ликуд, са осталим десничарским партијама, освојила већину у парламенту у тесној трци с бившим генералом Бенијем Ганцом и његовом центристичком Плаво-белом коалицијом.

Након што је 97,4 одсто гласова пребројано, Нетанјахуова потенцијална десничарска коалиција имаће 65 места у Кнесету, израелском парламенту, док ће левица и центристи добити 55 мандата, преноси АП.

Исход је потврдио да ће бити настављена десничарска политика Израела и додатно помрачио наде у решавање израелско-палестинског сукоба, оцењује АП. Поновни избор даће Нетанјахуу значајан подстицај док се припрема за могућност кривичних пријава због низа скандала са корупцијом. Такође ће га учинити најдуговечнијим премијером у историји Израела.

Због овог тесног резултата на изборима, мање странке наћи ће се у позицији да могу да уцењују оне с којима ће ући у коалицију. Када се гласови саберу, председник Рувен Ривлин питаће партије које су освојиле посланичка места кога ће подржати као премијера. Затим ће одредити партијског лидера који треба да покуша да формира коалицију, за коју има 28 дана и двонедељно продужење по потреби, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 10. април 2019.