Држава ће помоћи снимање два филма о НДХ

Кустурица истиче да би сваке године у наредних 14 требало да се сниме бар два-три филма о Јасеновцу да би стигли оно што смо 1945. године изгубили

Након што заврши филм о геноциду у Јужном Судану, наш прослављени редитељ Емир Кустурица ухватиће се укоштац са још једном болном историјском темом – Јасеновцем. Филм о геноциду у НДХ Кустурица ће, како је саопштено на јучерашњој прес конференцији у Министарству културе, највероватније почети да снима наредне године, а реализација читавог пројекта требало би да буде окончана до 2021.

Иако је већ најављено да ће редитељ Предраг Гага Антонијевић снимити филм о Јасеновцу „Дара”, који је, како је подсетио министар културе Владан Вукосављевић, добио подршку Филмског центра Србије и реализовати га до 2020, разговарао је са Емиром Кустурицом да се прихвати ризика и, такође, позабави темом геноцида у НДХ:

– Реч је о великој и болној теми, рани на телу нашег народа и успели смо да постигнемо начелни договор да се позабави том темом, да са сарадницима, које сам изабере, направи сценарио и да до 2021, уз подршку Министарства културе покушамо да породимо још један значајан пројекат у области филма – казао је Вукосављевић, апелујући, такође, на ауторе из свих области уметности да чешће обрађују ову тему, подсећајући да је у Русији, САД или Француској снимљено много филмова о значајним историјским тренуцима.

Овај пројекат, како је нагласио Вукосављевић, никако није ривалски пројекат филму „Дара”, већ само корак напред у обради велике историјске теме:

– Негативне сигнале, који су стизали до мене због ове намере, тумачим као да некоме није стало да се у овој земљи снима више филмова о геноциду у НДХ. Али, могуће је да ме утисак вара – рекао је Вукосављевић, на шта се надовезао Емир Кустурица, истакавши да му се чини као да се нама одузима право да говоримо о нашој историји.

– А једна жена, која је личког порекла, односно Српкиња, са аустријским држављанством, успела је да направи нешто велико: да спасава децу, превасходно српску, уз Јевреје и Роме из Јасеновца. И овај филм зато треба да покаже како смо тамо страдали – казао је Кустурица, додавши:

– Са Кијану Ривсом радим филм о геноциду у Јужном Судану, и нелогично ми је да ме у 65. години Американци позивају да радим филм о геноциду које прави Ал Башир над црнцима, а да је некоме спорна моја жеља да допринесем свом народу бавећи се крвавом митском тачком. А тај мит заслужује више филмова, у којима нећемо оманути, већ ће емоционално искуство и поистовећење са причом донети добар исход – истакао је Кустурица, нагласивши такође да му је Гидеон Грајф, велики стручњак за геноцид и Холокауст, неколико пута, када су се сусрели, поручио да филм о Јасеновцу мора да сними!

Позив и намеру министра културе да отвори могућност да се прича о том злогласном миту и да се нађе најбољи начин да се то уради редитељ је прихватио као изузетан изазов и велику част, истакавши да би, по његовом мишљењу, сваке године у наредних 14 требало да се сниме бар два-три филма о Јасеновцу да би стигли оно што смо 1945. године изгубили чињеницом да су српски партизани ушли у тај логор, покупили документацију, покрили истину и произвели у наредних 50 година пристанак да тога није било.

Министар културе је открио да ће се филм базирати на хуманом подвигу Дијане Будисављевић у немогућим условима: да извуче више од 15 хиљада деце из пакла, а аутор сценарија ће бити сам редитељ, уз помоћ неког са ким је до сад већ радио, закључивши на крају: – Захваљујући филму можемо да потврдимо да је време обновљив ресурс, зато што ствара живу слику.

НАРУШАВАЈУ МИ УГЛЕД
Емир Кустурица је истакао да данас живимо у „селебрити систему”, и да се синхронизовано већ неколико година каља његов углед:

– Мене чешће можете да препознате по злурадо и накарадно направљеним медијским насловима, јер се игра утакмица која не уважава мој занат. Ја сам почео, по неким медијима, да шверцујем арсенал оружја, и доспео сам у црну хронику са убицама. Кад слетим аутомобилом у јарак и кажем да није добро осветљен простор, министарка грађевинарства каже да лажем и да је боље да снимам филмове. А када, после мене, у исти тај јарак упадну шлепери и други аутомобили, направи се кружни ток…

 

Аутор Јелена Копривица

 

Извор Политика, 11. април 2019.