Mediji: Raskol u SzS oko daljeg toka protesta

S jedne strane su Boško Obradović i Dragan Đilas, koji insistiraju da okupljanje u subotu ima radikalni scenario, dok se maltene svi ostali tome protive

Lideri SzS nemaju jedinstven stav za skup 13. aprila i još nisu postigli konačan dogovor o načinu na koji će se protesti dalje razvijati, pišu mediji.

Večernje novosti navode da bi, prema jednoj od opcija, deo poslanika opozicionih stranaka mogao da u subotu posle protesta ostane u prostorijama Narodne skupštine i počne protest nalik onome koje je 2011. organizovao tadašnji lider Srpske napredne stranke i kasnije predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Razmatra se i predlog lidera nove stranke Zorana Živkovića da demonstranti „kampuju“ ispred Skupštine do 9. maja, dok ima i onih koji smatraju da bi posle subotnjeg okupljanja trebalo da se raziđu i nastave s protestima i ad hok okupljanjima kao i do sada, navodi list.

Dodaje se da opciju s „kampovanjem“ deo opozicionara smatra lošijim izborom, kako zbog toga što je organizaciono zahtevna, tako i zbog činjenice da će se, nedelju dana kasnije, na istom mestu održati miting SNS-a, pa bi ostanak ispred zdanja parlamenta bio bezbednosno rizičan.

Srpski telegraf piše da su se lideri SzS „bukvalno posvađali“ oko načina na koji će da protestuju u subotu. Prema navodima tog lista, s jedne strane su Boško Obradović i Dragan Đilas, koji insistiraju da okupljanje u subotu ima radikalni scenario, dok se maltene svi ostali tome protive, u čemu prednjači Demokratska stranka.

S druge strane, Đilas je najavio formiranje sopstvene političke stranke 19. aprila, koja će nositi ime Stranka slobode i pravde. On je, gostujući u emisiji „Crno-beli svet“ emitovanoj preko Jutjub kanala, istakao da će, ako bude sve teklo po planu, stranku formirati baš na dan velikog mitinga predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kao i odgovor na taj događaj.

„Stranka će se zvati Stranka slobode i pravde, jer ja u to verujem i na taj način ćemo se i ponašati, borićemo se za tu slobodu i pravdu“, poručio je Đilas.

 

Izvor Tanjug/B92, 11. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u