Опозиција одржала протест, упућена три захтева

Властима је остављен рок до петка да испуне захтеве који су изнети на протесту, у супротном ће следеће суботе уследити нови протест

У Београду је у одржан дуго најављивани протест опозиције „Један од пет милиона“. Након обраћања говорника испред Дома народне Скупштине, окупљени су кренули у протестну шетњу до зграде Владе Србије. Колона се затим вратила пред Дом народне Скупштине где су се присутнима обратили лидери опозиције.

Протест је завршен нешто пре 20 часова, а властима је остављен рок од шест дана да испуне захтеве који су изнети на протесту. Уколико њихови захтеви не буду испуњени, најавили су нове демонстрације следеће суботе. Након говора и шетње до Владе и трга Славија, окупљеним демонстрантима су се обратили и лидери Савеза за Србију који су поручили да ће „борба бити настављена све док Србија не буде слободна“.

„Наш програм је све супротно од тебе Александре Вучићу, отераћемо те али мирно, без насиља, твоја визија Србије је ово”, рекао је председник Левице Борко Стефановић, показујући на бини, пред скупштином Србије где су се обратили лидери Савеза за Србију после шетње, крваву кошуљу као подсећање да је пре четири месеца тешко пребијен што је довело до протестних скупова широм Србије.

Први се, као председавајући СЗС, обратио лидер Двери Бошко Обрадовић који је окупљенима захвалио на „храбром срцу јер су режиму Вучића показали зубе” и нагласио да су управо окупљени грађани лидери протеста, преноси Бета.

Председник Народне странке Вук Јеремић је напоменуо да је Србија „почела да се буде из кошмара у коју су је гурнули најгори”. „Овде је и левица и десница, јер зграда Србије је у пламену”, рекао је председник Демократске странке Зоран Лутовац, према чијим речима власт Вучића почива на страху и лажи. Када гори зграда, нагласио је Лутовац, „сви су дужни да је гасе као један”.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић је упозорио да је „противник опасан” и да је „тешка битка пред нама”. Председник Нове странке Зоран Живковић је рекао да је ово био „највећи скуп опозиције после 5. октобра”. „Недостајао је 6. октобар, нисмо завршили посао”, рекао је Живковић, додајући да је неопходна лустрација и Сабља против криминалаца.

Протест опозиције „1 од 5 милиона” почео је уз химну Србије и песму Владислава Петковића Диса „Наши дани”, коју је рецитовао глумац Хаџи Ненад Маричић.

На протесту „Сви као један – Један од пет милиона” прочитани су захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Наведено је да састав РЕМ-а мора бити „на равноправним основама” по броју представника власти и опозиције. „Услов је и избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС и РТВ који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности које би делегирала власт и опозиција”, наводи се.

Прочитано је да су представници протеста „Један од пет милиона” спремни за разговор са надлежним органима и да ће у наредним данима делегирати представнике за све три предложене радне групе. „За покретање дијалога одредили смо не само представнике опозиционих странака већ и представнике струковних удружења”, поручено је са скупа, преноси Бета.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић претходно је, током говора на протесту, оптужио је председника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде”, рекао је Чупић на скупу „Један од пет милиона” испред Дома Народне скупштине у центру Београда. Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије”, држава Србија нема никакву будућност са њим, јавља Бета.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић оптужио је председника Србије Александра Вучића да је сву власт подредио својој вољи. Он је на протесту „Сви као један – Један од пет милиона” у Београду казао да је „приграбио моћ председника државе, Владе”.

Према речима Ивошевића, Вучић учествује у вршењу законодавне, извршне и судске власти јер најављује доношење закона, промену државних граница, иако је то посао Скупштине Србије. „Утврђује унутрашњу и спољну полтиику, иако је то посао Владе”, рекао је он и додао да Вучић пошто се понаша као суверен нарушава Устав, наводи Бета.

Новинар Срђан Шкоро позвао је припаднике Војске Србије да се прикључе народу и, како је рекао, прекину бруку и понижење које им доноси министар одбране Александар Вулин.

„Цео свет нам се смеје због Вулина. Он је једини министар одбране који не зна где су му границе земље и тиме се хвали”, рекао је Шкоро на митинигу „Један од пет милиона” испред Дома Народне скупштине у Београду. Он је позвао и професоре универзитета да прекину наставу и прикључе се протестима у српским градовима, глумце и режисере да дођу на тргове јер се ту одвијају праве драме, српске академике да стану уз свој народ, а црквене великодостојнике да не служе интересима једне партије и човека „који уништава веру у бдућност народа”.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да је „тужан моменат” то што је после 20 година опет на протесту против власти и поручио окупљенима у Београду да не очекују резултате данас или сутра, те да ће их можда бити тек за две године.

„Ми 27 година на улици бранимо своје достојанство, покушавамо на улици да створимо своју државу, јер они очигледно не знају шта је то држава и шта је народ”, рекао је Трифуновић.

„Ово ће овде да стане, то вам ја обећавам, ово је последња улица”, поручио је он. Он је оптужио председника Србије Александра Вучића да дели друштво на „слуге којима господари и оне који мисле својом главом” и додао да је то „окупаторска политика”.

Он је казао да ће се „до крви” борити за лустрацију, те да свако ко седне у „исту собу са био којим чиниоцем ове власти за мене је навећи непријатељ од тог тренутка”. „Нема компромиса, нема Расима Љајића, Чедомира Јовановића, Ивице Дачића, Ненада Чанка, нема, више вас неће бити”, поручио је он.

Прочитано је писмо организатора поретеста „Један од пет милиона” у коме се тражи од Вучића да саопшти свој план за Косово. „Ми смо адреса, не Брисел, не Вашингтон, не Москва, не Берлин, не Приштина, са нама причаш о томе”, наводи се у писму.

Испред Скупштине Србије су Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борис Тадић, Зоран Лутовац, Никола Јовановић, Рада Трајковић.

Полиција је блокирала за саобраћај раскрсницу Трга Николе Пашића и Теразија. На централним београдским улицама нема полиције. Испред зграде парламента је заустављен саобраћај. Учесници протеста носе заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно „Један од пет милиона”, пише и име града из којег су дошли.

На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други. Примећен је и транспарент „Један од пет милиона – Косово и Метохија”, а људи који га носе казали су да су дошли из Зубиног Потока, Лепосавића, Јариња и других места у покрајини, јавља Бета.

Са разгласа се емитује музика која и иначе прати протесте, а на бини се налази велики видео бим са којег се емитују снимци изјава председника Александра Вучића, што грађани дочекују звиждуцима. Око зграде Дома Народне скупштине налазе се мање снаге полиције са кацигама и штитовима.

Први протест против актуелне власти одржан је крајем новембра у Крушевцу због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и активиста Левице, после чега је следећи протест одржан 8. децембра у Београду где се од тада одржава сваке суботе.

Протести су се проширили и на друге градове и општине широм Србије и одржавају се под слоганом „Један од пет милиона” који је настао због изјаве председника Србије Алексадра Вучића дате на почетку протеста да неће испунити ни један захтев макар их на улице изашло и пет милиона.

Међу захтевима су ослобађање медија, фер и поштени избори, оставке државног врха и откривање починиоца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

ПОЛИЦИЈА У СКУПШТИНИ
Пред зградом Народе Скупштине у току су завршни радови на постављању бине и озвучења за протестни скуп „Сви као један” најављен за 15 часова. Испред зграде није видљиво присуство полиције, а како су представници Демократске странке (ДС) рекли, велики број полицајаца је у самој згради парламента.

Шеф Одбора за Косово и Метохију Александар Дрецун, који је за тренутак изашао из Скупштине, рекао је да се у згради налазе посланици владајуће коалиције како би спречили евентуално насилно заузимање те институције, јавља Бета.

На степеништу испред Зграде Скупштине Србије Симо Спасић из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову предао је фотографије киднапованих и убијених. Саобраћај се одвија несметано, а на платоу испред Скупштине још нема окупљених грађана и представника опозиционих странака.

ЖИВКОВИЋ: ПРОТЕСТ ЋЕ ИЋИ ДО ВЛАДЕ И НАЗАД ДО СКУПШТИНЕ
Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је данас је да ће на протесту опозиције у Београду у првих сат времена говорити јавне личности, а затим ће шетња ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине. Он је на редовној конференцији Нове странке најавио да ће политичари говорити од 17 сати и да постоји „неколико варијанти шта даље, али ниједна није опасна”.

„Нема никавих ад хок решења, никаквих упада у РТС, Скупштину и Преседништво нити било шта друго. Немам ништа против упада у Председништво, али са јасним планом и то мора да се зна унапред”, казао је он, јавља Бета.

Живковић је додао да нема шансе да се данас на протесту деси нешто непредвиђено и упозорио да „не можемо победити тако што ћемо бити гори” од председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића. Протест „Сви као један – Један од пет милиона” почеће данас у 15 сати испред Дома Народне Скупштине.

СТЕФАНОВИЋ: ПОЛИЦИЈА БРАНИ СКУПШТИНУ
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се полиција налази у згради Скупштине да спречи да неко поново покуша да пали ту зграду, краде слике и намештај и да обезбеди сигурност за све посланике и раднике у тој институцији. Стефановић је на свом твитер налогу написао да је полиција у Скупштини по одобрењу генералног секретара Народне Скупштине.

„Ако је неко планирао да упада у државне институције, као што је то био случај са зградом РТС-а, то неће моћи”, поручио је Стефановић, јавља Бета.

БОЖОВИЋ: МУП ОКУПИРАО НАРОДНУ СКУПШТИНУ
Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић изјавио је данас да је Скупштина Србије, „централна политичка институција, под окупцијом Министарства унутрашњих послова” јер је полиција „под пуном ратном опремом” ушла у њу противно одредбама Закона о Скупштини.

„Чланом 71 овог Закона предвиђено да полиција може да ту буде само уз сагласност Скупштине, односно Генералног секретеријата”, рекао је Божовић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, јавља Бета.

У овом случају је, додао је, МУП ушао у зграду без повода, без позива Скупштине, „што је државни удар”. Према његовим речима, из Генералног секретеријата му је речено, о чему постоји и видео снимак, да немају информацију одакле толико полиције. „Полиција је свуда, чак и у канцеларијама посланичких група владајуће коалиције”, рекао је Божовић.

СМИЉАНИЋ: ДАО САМ САГЛАСНОСТ МУП-У ДА УЂЕ У ПАРЛАМЕНТ
Генерални секретар Скупштине Србије Срђан Смиљанић саопштио је данас да је дао сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова уђу у зграду парламента, јер, како је навео, „имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада”, јавља Танјуг.

Како се наводи у његовом саопштењу, у складу са чланом 71. став 2. Закона о Народној скупштини, послове унутрашњег обезбеђивања и одржавања реда у згради и просторијама Народне скупштине обављају припадници Службе обезбеђења Министарства унутрашњих послова, уз сагласност генералног секретара.

МАРТИНОВИЋ: ПОСЛАНИЦИ ОСТАЈУ ДА ЧУВАЈУ СКУПШТИНУ
Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је данас ће посланици власти остати у Дому Народне Скупштине и да ће је чувати од оних који би хтели да „насиљем, претњама и уценама да преузму институције и узму власт у Србији”. Он је новинарима у Дому Народне Скупштине казао да су посланици власти то обећали јуче и да ће обећање испунити.

„Бићемо овде све док то буде потребно. Чуваћемо овај храм демократије од тајкуна Ђиласа и Јеремића, али и од фашистичког вође Обрадовића зато што сматрамо да је важно да се поштује изборна воља грађана”, поручио је Мартиновић, јавља Бета.

Мартиновић је председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије поручио да ће посланици власти и даље „бити њихови поуздани партнери у борби за пристојну Србију”. Према његовим речима, посланик демократске странке Балша Божовић жели да прича о томе што су полицајци ушли у Скупштину да би скренуо пажњу са „фијаска” који је доживео протест опозиције.

„Они не желе да причају о томе да је њихов дуго најављивани и никад до сад виђени скуп доживео потпуни фијаско, него зашто је полициија пристуна”, рекао је Мартиновић. Он је казао да је више Срба кренуло из Лепосавића на митинг 19. априла него што се скупило „опозиционара” испред зграде Скупштине Србије.

МАРКОВИЋ: ВЛАСТ СЕ НЕ ОСВАЈА НА УЛИЦИ, ВЕЋ НА ИЗБОРИМА
Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма каже да се власт не осваја на улици, већ на изборима и додао да Србија није Венецуела и да никада то неће бити.

Он је новинарима у Скупштини Србије рекао да се због насиља дела опозиције у свет шаље лоша слика о Србији, што утиче и на инвеститоре који треба да се определе да ли ће да дођу у нашу земљу. Марковић је указао да је претходна власт продала све фабрике, док се актуелна бори за што више инвестиција и нова радна места.

Опозиција, како каже, жали се на медијски мрак у Србији, а сваког уторка и четвртка на седницима парламента, које преноси РТС, могу да питају све што пожеле. „Више су они били на РТС, они који немају посланике, него ЈС која има шест посланика у скупштини”, додао је Марковић, јавља Танјуг.

Опозицију је још назвао „сакупљачима секундарних сировина” јер, како каже, не зна како другачије да назове оне који сакупљају знакове на улици. На улици је данас, наставља Палма, много мање учесника протеста него што је то било на почетку када су им се обраћали глумци, јер су грађани схватили ко стоји иза свега тога.

 

Извор Политика, 13. април 2019.

ВУЧИЋ: ПАРЛАМЕНТ ЈЕ МЕСТО ЗА ДИЈАЛОГ
Председник Србије Александар Вучић позвао је представнике опозиције на дијалог, али тамо где се дијалог и одиграва – у Парламенту. Каже да ће у петак говорити пред највећим бројем људи, а да ће озбиљним садржајем који ће понудити грађанима показати шта је чинити у наредном периоду.

Александар Вучић је поновио оптужбе на рачун појединих лидера опозиције, који су, како је рекао, својим говорима на јучерашњем протесту, доказали његове тврдње.

„Јуче сам био на тераси и слушао људе. Живе душе није било у близини Председништва и Скупштине Града Београда. Слушао сам увреде на свој рачун по хиљадити пут“, рекао је Вучић.

Вучић је током обиласка Клиничког центра Србије поновио да је на јучерашњим протестима било седам и по хиљада људи.

„Ми смо знали – горња граница је била 11.000, и било је седам и по хиљада. Људи су пребројани ‘у главу’. Не разумем ту хистерију лажи коју су неки покушавали да прикрију. Није битан број људи, зато што су све време лагали. Ниједном се у Београду није окупило више од пет и по хиљада људи. А седам и по хиљада је озбиљан број“, нагласио је Вучић. Зато је, каже, председница Скупштине Маја Гојковић позвала на дијалог у парламенту.

„За дијалог смо спремни, Маја Гојковић их је позвала на дијалог тамо где треба“, истако је председник Србије. Вучић најављује да ће на скупу заказаном за петак говорити пред великим бројем људи. Каже да озбиљним садржајем који ће понудити грађанима жели да покаже „шта је чинити у наредном периоду“. Мађарима се извинио због изјава појединих лидера опозиције. Забрињавајуће су, каже, тврдње о насељавању Мађара и Сиријаца. Истиче да то није став већинске Србије.

„То се и у теорији и пракси назива фашизам. Ја ћу да говорим истину, то је мој посао као председника“, навео је Вучић. Захтеви који се тичу РЕМ-а и јавних сервиса су, према Вучићевим речима, противзаконити. „То би било директно нарушавање Јавног сервиса, јер су те законе они доносили“, казао је Вучић. Председник Србије рекао је да не воли ултиматуме. „Те ултиматуме пет и шест дана – не волим улутиматуме, зато напред до победе, растурите нас. А на дијалог у парламент“, закључио је Вучић.

О СУСРЕТИМА У БЕРЛИНУ
Председник Србије је, каже, забринут због Косова и Метохије, као и због предстојећег сусрета у Берлину.

„Не мислим да ће у Берлину бити притисака, већ због тога не видим како и шта даље са људима који су неодговорни као албански лидери данас. То ће нас натерати на озбиљније и одговорније понашање, Све ово друго није проблем, осим што ствара лошу слику о Србији. Ми ћемо да се боримо да будемо и лидери у привлачењу страних инвестиција у 2019. години“, нагласио је Вучић.

 

Извор РТС, 14. април 2019.

МАЈА ГОЈКОВИЋ ПОЗВАЛА СВЕ ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ НА КОНСУЛТАЦИЈЕ
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поновила је позив на консултације свим посланичким групама у уторак, у 10 сати. Гојковићева је истакла да је позвала све како би се започео дијалог и да „разговарамо о процедурама, амандманима и допунама дневног реда, као и о томе како да боље заступамо грађане у Србији“.

Упитана због чега нема дијалога власти и опозиције у Парламенту, Гојковићева је за РТС казала да има дијалога између посланичких група које подржавају рад Владе и већег дела опозиције која учествују у раду Парламента. Како је нагласила, 35 посланика неће повремено да учествује у делу рада Скупштине, што није знак да нема дијалога између посланика који подржавају рад Владе и посланичких група које кажу за себе да су опозиција.

Што се тиче јуче изнетог захтева опозиције да се формира заједничка комисија за фер и поштене изборе, Гојковићева је истакла да су на митингу са „неочекивано малим бројем присутних изнети бесмислени захтеви“, али да ће она „свакако ових дана сести и разговарати са председником Републике о свему“.

Према речима Гојковићеве, ово је предизборна година и у земљи која је кандидат за чланство у ЕУ, „дужни смо да спроводимо изборе на начин као што је то у другим европским земљама“.

„Изборни закони не могу да се мењају неколико месеци пред изборе и то знају и они који су изнели те бесмислене захтеве смишљене после шетње“, казала је Гојковићева и додала да су те законе и донели ти политичари који су јуче тражили измене закона о изборима.

Што се захтева опозиције у вези са РТС-ом и РТВ-ом тиче, Гојковићева је истакла да први пут чује да политичке странке власти и опозиције треба да уређују програм телевизије. Она је нагласила и да су се јуче чуле псовке и увреде, као и да је шокирана шта све лидер ПСГ Сергеј Трифуновић може да изрекне на рачун грађана државе и припадника националних мањина.

„Нама је Србија јединствена, где места има за све, без обзира на националну припадност и верска убеђења“, рекла је Гојковићева. Председница Скупштине Србије је додала и да нема времена да се бави онима који су некада водили државу и да је већина оних који су говорили на скупу сада у ванпарламентарним странкама.

Како је истакла, место свим посланицима је у Парламенту, у дебати, где се решава део проблема наших грађана. Најавила је да ће се по хитном поступку разматрати „лекс специјалис“ о кредитима у швајцарцима, а затим и о такозваном Тијанином закону. Гојковићева је рекла да ће Парламент у наредном периоду разматрати и одржавање седнице посвећене Косову и Метохији, те додала да је дужност свих посланика да присуствују и учествују у тим дебатама.

 

Извор Спутњик, 14. април 2019.