Како странке реагују на позив на скупштинску дебату о Косову?

Гојковићева је истакла да је стављање питања КиМ на дневни ред већ договорено са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем

Народни посланици ускоро ће расправљати о питању Косова и Метохије. То је у понедељак најавила председница парламента Маја Гојковић, не прецизирујући хоће ли ова дискусија бити пре или после разговора који ће се о дијалогу Београда и Приштине водити током конференције о Западном Балкану у Берлину 29. априла, а коју организују немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Гојковићева је истакла да је стављање питања КиМ на дневни ред већ договорено са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем, а навела је и да је убеђена да ће сви посланици учествовати у расправама о важним темама и да је парламент место дијалога за оне који имају посланике. Питање је, међутим, хоће ли се ико од представника опозиционих странака које од краја јануара бојкотују седнице законодавног дома, појавити на дебати о КиМ.

Посланица ДС Александра Јерков каже за Новости да Скупштина у претходном периоду уопште није била укључивана у доношење одлука о преговорима о КиМ, нити информисана како они теку и сматра да је ова најава сигнал да су Вучић и Тачи “тајно финализовали неки договор”. – Вучић је досад све сам радио, па не видим о чему бисмо сада, после шест година, причали у Скупштини.

На другој страни, у ЛДП нам кажу да ће се када дође позив за расправу о КиМ одазвати јер сматрају да је о најбитнијем питању потребно разговарати у институцијама. И председник СРС Војислав Шешељ потврђује нам да ће њихови посланици бити на седници о КиМ, док лидер ДСС Милош Јовановић каже да ће одлучити кад буду чули како је она замишљена. О косовској теми, истиче, одавно је требало да се расправља у парламенту, а не да се “не зна о чему се води дијалог и да се потеже противуставно питање разграничења”.

КОНСУЛТАЦИЈЕ
Савез за Србију саопштио је да неће учествовати на данашњем састанку који је Гојковићеве заказала крајем прошле недеље. Она је тада позвала представнике посланичких група на разговор о даљем раду парламента.

 

Извор Вечерње новости, 16. април 2019.