Пожар у Нотр Даму под контролом, спасен Христов венац од трња

Емануел Макрон обећао је да ће Богородичина црква бити обновљена и да већ данас почиње Национална кампања за прикупљање новца

Пожар у катедрали Нотр Дам у Паризу потпуно је угашен, саопштено је из париске ватрогасне службе. Покренута је истрага о узроку пожара који је синоћ избио у једној од најчувенијих светских катедрала. Француски председник Емануел Макрон обећао је да ће Богородичина црква бити обновљена и да већ данас почиње Национална кампања за прикупљање новца. Помоћ је понудила и Србија.

Девет векова стара катедрала Нотр Дам успешно је одолевала свим недаћама, али је синоћни пожар био јачи и од воље и од напора које су уложили париски ватрогасци. Ватра која је избила на врху катедрале из 12. века брзо се проширила на читав кров, прогутавши кулу чувене богомоље, да би се потом у потпуности урушио.

Портпарол париске ватрогасне служе Габријел Плу рекао је да је пожар у потпуности угашен. Према његовим речима, службе за ванредне ситуације тренутно “надгледају евентуално померање структуре и гасе остатке који још тињају”. Плу је додао да су сада на потезу стручњаци да испланирају како да стабилизују грађевину.

“Звали су ме из целог света. Ово јесте трагедија целог света. А Нотр Дам представља историју наше престонице, и одмах сам помислила на слике ослобађања Париза када су рекли да су се звона са ове катедрале чула до Буенос Ајреса”, каже градоначелница Париза Ан Хидалго.

Париско тужилаштво одмах је покренуло истрагу, а случај се и даље води као инцидент. Катедрала Нотр Дам је била усред реконструкције, неки њени делови су били под скелама, док су бронзане статуе уклоњене прошле недеље због радова. Француски медији цитирају ватрогасце који су изразили сумњу да је пожар “потенцијално повезан” са радовима на реконструкцији, наводи агенција.

“Када је у питању споменик који волите и у коме живите, који славите и који представља толико тога из ваше историје – то је веома веома тужно. И ја питам Бога: Зашто, зашто? Данас је свети понедељак, ово је важна недеља и зато питам Бога: Зашто?, али мислим да ћу одговор добити тек када дођем у рај”, рекао је свештеник Нотр Дама Патрик Шавујет.

ВИШЕ ОД КАТЕДРАЛЕ
На место пожара међу првим је дошао и председник Француске. “За нас је Нотр Дам више од катедрале. Нотр Дам је наша историја, наша књижевност, наша машта, место где смо преживели важне историјске тренутке, епидемије, ратове, где смо дочекали слободу. Оно је епицентар наших живота”, каже председник Француске Емануел Макрон. Поручио је да ће катедрала заједничким снагама бити обновљена.

“То је без дилеме део наше судбине и пројекат за године пред нама и ја ћу томе остати посвећен. Већ од уторка почињемо националну кампању за прикупљање новца за обнову, а тражићемо помоћ најталентованијих стручњака широм света да нам помогну у обнови”, додао је Макрон.

Из Париза је стигла вест да су уметничка дела и реликвије сачуване, али остаје питање да ли су успешно сачувана сва уметничка дела, посебно она који су великог формата. “Овим се завршава један део историје, глобалног наслеђа, архитектуре. Неизрецива трагедија због које ће туговати цео свет”, каже Синди, туриста из Еквадора.

“Нико ово није могао ни да замисли док смо обилазили Париз. Били смо близу и прво смо помислили да је у питању само мањи пожар. Све време смо стајали и гледали и сузе су навирале, било је тешко обуздати емоције”, говори Алфредо из Шпаније. Градња катедрале почела је 1160. године за време бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дело готичке уметности. Нотр Дам сваке године посети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

Жаљење због пожара изразили су бројни светски лидери, као и председник и премијерка Србије. Недуго након позива Емануела Макрона да се прикупе средства за обнову тешко оштећене катедрале, стигле су вести о намери познатих и имућних да донирају новац.

МАКРОНОВА ЛИСТА ОБУСТАВЉА КАМПАЊУ ЗА ЕВРОПСКЕ ИЗБОРЕ
Листа коју предводи француски председник Емануел Макрон обуставила је кампању за европске изборе због пожара које је уништио Нотр Дам.

“Пролазимо кроз тренутке велике туге. Листа ‘Ренесанса’ је разумљиво део овог тренутка националног јединства. Ми стога суспендујемо кампању до даљег”, рекла је шефица кампање Натали Лоазо.

 

Извор РТС, 16. април 2019.

СПАСЕНИ ОЛТАР И ХРИСТОВ “ТРНОВИ ВЕНАЦ”
Париска катедрала Нотр Дам и даље гори и већ је јасно да ће штета постати огромна и непроцењива ако ватра захвати и северну звонару.

Међутим, спасен је велики део реликвија. Међу њима и највреднија „трнови венац“ који је био на Христовој глави“. Спасен је и огртач Светог Луја. И многе уметничке слике и предмети, али не и велика платна на зидовима. Запаљену катедралу ноћас је посетио француски председник Емануел Макрон. Тачније, са главног улаза је разгледао унутрашњост храма чији је кров у тим тренуцима догоревао. Макрон је изјавио да се радује што су остали неоштећени олтар и олтарни крст.

Пожар је избио 15. априла у 18:50. Прво је планула грађевинска скела на тавану катедрале која је претходних недеља била у реновирању.

Катедрала Нотр Дам грађена је од 1163. до 1345. године на месту прве цркве саграђене у главном граду Француске – базилике Светог Стефана. Катедрала је данашњу славу стекла после појаве чувеног романа Виктора Игоа 1831. године.

 

Извор Факти, 16. април 2019.