Dačić: U Berlinu će biti pritisaka, važni su susreti sa Putinom i Sijem

On kaže da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa Đinpingom, koji je važan i jak saveznik Srbije, ali i Putinom

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlinu očekuju izuzetni pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom, zbog čega su veoma važni i sastanci koje će u Pekingu imati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Ne očekuju se pritisci da se u Berlinu donese neki okvir o sadržaju sporazuma sa Prištinom, ali će svakako biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog bez obzira da li će Priština ukinuti takse ili ne“, rekao je Dačić za „Pink“.

On je naveo da je sastanak u Berlinu, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji su pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez znanja Brisela, šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i drugih članica EU.

Navodeći da Vučić trpi izuzetne pritiske, između ostalog i da se obustavi kampanja Beograda da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova, Dačić kaže da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa Đinpingom, koji je važan i jak saveznik Srbije, ali i Putinom.

Dačić je istakao da se u svetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove po pitanju KiM i dodao da to nije tačno, navodeći da mu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče ponovo rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu.

„Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15 sati i 45 minuta, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku“, otkrio je Dačić.

Ministar je naglasio i da je unutrašnja stabilnost u Srbiji važna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i dodao da se stvara slika da postoji politička neizvesnost, koja potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

„Postale su lajt motiv negativne slike koje dolaze iz Beograda. Stvara se slika kao da u Srbiji postoji dilema ko ima, ko nema podršku građana i time se potkopava pozicija Srbije u pregovaračkom procesu“, kazao je Dačić. On je, međutim, istakao i da je pozicija Srbije mnogo drugačija i bolja nego pre pet, šest godina, kada nas niko ništa nije pitao, već smo samo radili ono što drugi zamisle.

 

Izvor Sputnjik, 18. april 2019.