Moskva kritikovala Tiranu: Destabilizujete Balkan

Ministarstvo je, takođe, pozvalo zapadne partnere Albanije da, najzad, odreaguju na „očigledne ‘albanocentrične’ težnje Tirane

Politika konsolidovanja albanskog faktora na Balkanu koju vodi rukovodstvo Albanije otežava dijalog Beograda i Prištine, ocenilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da je Kosovo za njega „deo Albanije“, a da „ujedinjenje Albanije i Kosova nije plan B, nego plan A“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ukazalo na to da se intenziviraju napori da se integrišu oblasti naseljene Albancima u nizu balkanskih zemalja koje se graniče s Albanijom.

„Naglašavamo da takva politika ne samo da otežava dijalog Beograda i Prištine, nego i podriva atmosferu poverenja u celom balkanskom regionu“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je, takođe, pozvalo zapadne partnere Albanije da, najzad, odreaguju na „očigledne ‘albanocentrične’ težnje Tirane i da, umesto stvaranja sumnjivih struktura na lokalnom nivou, postignu da Priština ispuni svoje obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu, u skladu s potpisima predstavnika Prištine i visokog predstavnika Evropske unije za inostrane poslove i odbranu još u aprilu 2013. godine“.

 

Izvor Sputnjik, 18. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u