Вукосављевић: Неприхватљиво отказивање “Балканске међе” у Бујановцу

“Реч је о авантуристичкој политичкој одлуци која долива уље на ватру, која ствара напетости”

Отказивање приказивања филма “Балканска међа” је једна врста цензуре и покушај снажаног уплива политике у културу, сматра министар културе Владан Вукосављевић. То се, каже, никада не завршава добро.

Опасно је, неприхватљиво и неподобно да је, у духу времена у којем живимо, пројекција филма “Балканска међа” отказана, рекао је у Дневнику РТС-а министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

“Ми не знамо да ли је реч о забрани, али пројекција која је била заказана је отказана. Да ли је реч о трајној забрани, или забрани под наводницима, или некој политичкој манипулацији остаје да се види”, наводи Вукосављевић. Каже да је Министарство покушавало безуспешно да ступи у контакт са директором Дома културе у којем је филм требало да буде приказан.

“Оно што наша јавност треба да зна, да Министарство културе не може неким другим мерама да интервенише, јер је реч о Дому културе у Бајановцу чији је оснивач локална самоуправа. Ми немамо сада, како људи то мисле, неке конкретне мере или потезе да интервенишемо директно”, објашњава Вукосављевић.

Сматра да је ту реч о некој врсти цензуре, исхитреном и непотребном гесту који је, напомиње, довео у питање многе ствари. Вукосављевић објашњава да је, према првим информацијама које је добио продуцент филма “Архангел студиос”, циљ отказивања жеља да се не узнемири јавност у Бујановцу.

“Реч је о авантуристичкој политичкој одлуци која долива уље на ватру, која ствара напетости. Ми смо сада у фази дијалога, у фази која треба да омекшава ствари, а не да их чини затегнутим”, напомиње министар културе и додаје да не треба да се стичу политички поени на неком филму. Каже да ће Министарство и даље покушавати да ступа у контакт са локалним властима како би се та грешка и несмотреност исправила.

“У сваком случају, ово је јесте покушај снажаног уплива политике у културу, а то се никада не завршава добро и то није добра порука. Верујем да ће страсти да се смире и да ће филм бити приказан, па нека људи процењују да ли им се допада или не”, истиче Вукосављевић.

Наглашава да Министарство културе значајно помаже развој културе у општини Бујановац. Подсећа да је Дом културе, у оквиру конкурса “Градови у фокусу”, добио средства од Србије за реновирање. “У последње четири године, у оквиру наших могућности, само Министарство културе је дало 40 милиона динара за разне пројекте у општини Бујановац и околини”, подсећа Вукосављевић.

 

Извор РТС, 18. април 2019.