Dačić: Ideja o dvostrukom suverenitetu je za Srbiju neprihvaljtiva

“To je rešenje koje ne postoji nigde na svetu i ne vidim zašto bi Srbija pristala na takvo rešenje. To je po mišljenju Srbije neprihvatljiva ideja”

Za Srbiju nije prihvatljiva ideja dvostrukog suvereniteta Kosova, po kojoj bi postojala mogućnost da se posle desetak godina održi referendum, kaže za RTS Ivica Dačić, uz napomenu da ovaj predlog za sada niko nije zvanično izneo. Ističe da kosovsko pitanje ne može da se reši bez Srbije. Da može, ne bi nas ni zvali da razgovaramo, dodao je Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se u prvom delu sastanka u Berlinu, kojem će prisustvovati lideri sa Zapadnog Balkana, govoriti o regionalnim pitanjima, dok će drugi deo sastanka biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

“Sastanak je sazvan na veliko iznenađenje Brisela, nije deo briselskih aktivnosti i mnoge zemlje nezadovoljne su zašto se održava, npr. Austrija i Italija, koje su deo berlinskog procesa, a nisu pozvane na sastanak”, rekao je Dačić i dodao da na sastanku ne učestvuju ni SAD.

To, ističe, govori da se igraju geopolitičke igre. “Ne više sa Rusijom i Kinom, već unutar samog Zapada”, kaže Dačić. Ne očekuje da će se na ovom sastanku naći predlog rešenja, ali očekuje dodatni pritisak i na Beograd i na Prištinu da se dijalog nastavi.

“A za nastavak tog dijaloga potrebno je da se ukinu takse. To je uslov sa naše strane. Verovatno će biti pritisaka da se nastavi i bez toga, odnosno da se traže dodatni uslovi od Beograda da se Priština odobrovolji da ukine takse”, rekao je Dačić. Ocenio je da je to nemoguće, kao i zahtevi da Srbija prestane sa lobiranjem kod zemalja da povuku priznanje Kosova.

“Očekuje nas teška borba jer, znate šta, da je Srbija uvela protivmere, onda bi se razgovaralo – ukinite vi takse i mi ćemo ukinuti. Mi smo bili korektni, nismo uvodili protivmere, a oni će da kažu prestanite da lobirate, a oni će da lobiraju i dalje”, rekao je Dačić. Podsetio je da nije ispunjena jedna od glavnih obaveza iz Briselskog dijaloga, a to je da se formira Zajednica srpskih opština, i upitao kada će to doći na red.

PROMENA FORMATA
Komentarisao je i navode da bi možda moglo doći do promene formata, koji bi za cilj imao da se prizna nezavisnost Kosova na punoj teritoriji KiM.

“Berlin neće moći da označi kraj briselskog formata, jer je njega regulisala Generalna skupština UN. Oni ne žele da smetaju nego da pomognu”, dodao je šef diplomatije. Kako kaže, predlažu se još neka rešenja koja idu u smeru priznanja Kosova, kao što je – dvostruki suverenitet.

“Tu postoji mogućnost da se posle desetak godina obavi referendum, ali to još niko nikada nije zvanično izneo. Međutim, to je rešenje koje ne postoji nigde na svetu i ne vidim zašto bi Srbija pristala na takvo rešenje… To je po mišljenju Srbije neprihvatljiva ideja”, rekao je Dačić.

Podsetio je i da je, kako kaže, Nemačka devedesetih godina ubedila sve druge članice EU da priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, iako su sve druge zemlje bile za jedinstvenu Jugoslaviju. Ističe da je još tada otvorena Pandorina kutija.

NEMA REŠENjA BEZ SRBIJE
Poručuje da se rešenje kosovskog problema ne može postići bez Srbije. “To što zovu Srbiju da razgovaraju o tome to je dokaz da ne mogu bez nas da zatvore to pitanje. Da mogu bez nas, ne bi nas nikad zvali… Ko želi da stavi tačku, da l’ to bio Makron, Merkelova, Mogerinijeva, Tramp, Putin – mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije”, istakao je Dačić.

Napomenuo je da je ovaj sastanak jedan od pokušaja da se nešto uradi, ali da su i u Berlinu i u Briselu odlazeće administracije, te da se ne zna kako će se to odraziti na onog ko preuzme vođenje dijaloga.

“Za sada nema naznaka da će Priština prihvatiti bilo kakvo ukidanje taksi dok ne priznamo Kosovo. To Srbija neće uraditi. A mi nismo deca da verujemo u bajke da Haradinaj ovo sve radi sam. Ovi što pozivaju na sastanak, možda bi bilo bolje da su pozvali samo Haradinaja. Sve bi bilo u redu… Neka uradi ono što se očekuje, a ne da mi trpimo posledice njihovih frustracija vezano za to da kažu da nema izmene granice Kosova, to je cinično i ne nailazi ni na kakvo razumevanje sa naše strane”, poručio je Dačić.

TREBA STAVITI TAČKU NA PROBLEME
Dačić je poručio i da današnji skup u Beogradu, u okviru kampanje “Budućnost Srbije”, šalje poruku snage, jedinstva i stabilnosti Srbije, po čemu se, ističe, i meri jačina neke zemlje.

“Zato što je poslednjih nekoliko meseci slata pogrešna slika o Srbiji, u smislu nasilja, pokušaja izazivanja političke nestabilnosti, najava velikih demonstracija, prihvatanje tih dezinformacija od strane zapadnih medija i država, ispada kao da postoji politička nestabilnost i da je Srbija slaba, pa zato treba udariti da Srbija prihvati rešenja koja nisu u našem interesu”, rekao je Dačić.

Ističe da treba misliti o budućnosti i staviti tačku na probleme koji postoje. “Ali da to ne budu tri tačke i da rešenje ne bude novi izvor nestabilnost. Mi smo spremni za to”, rekao je Dačić i dodao da očekuje mnogo veći broj ljudi nego na prošlonedeljnom skupu “Jedan od pet miliona”.

LIDER SPS-A O MIRJANI MARKOVIĆ
Ivica Dačić je rekao i da je kao predsednik SPS-a izjavio saučešće i ponudio pomoć u organizovanju sahrane Mirjane Marković, iako oni poslednjih godina nisu bili u dobrim odnosima.

“Sve drugo je deo istorijske ocene. Mislim da smo mnogo blizu da bismo davali dubinske analize u vezi sa pojedinim ličnostima u našoj istoriji. Istorija će o svemu tome reći svoje”, rekao je Dačić. Ističe da treba ostaviti prošlost i gledati u budućnost.

 

Izvor RTS, 19. april 2019.