Хоће ли се Србија усудити да замрзне Бриселски споразум?

Весна Микић из Српске листе казала је да не постоје одговарајуће реципрочне мере које Београд може да примени према Приштини, осим да се повуче из дијалога

Народни посланици ће на редовној седници посвећеној Косову и Метохији у мају највероватније расправљати и о контрамерама које ће Београд морати да примени као одговор на трговинску блокаду Приштине – којом се, уједно, блокира и дијалог о Косову и Метохији. Уколико до 6. маја привремене косовске институције не укину таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, председник Србије Александар Вучић је прексиноћ најавио увођење реципрочних мера, али није хтео да каже на које је мере мислио. Најавио је да ће седница Главног одбора СНС-а бити одржана око Ђурђевдана, када ће званични Београд изаћи са конкретним мерама против Приштине.

„Тада ће бити шест месеци откако је Приштина увела таксе на робу из централне Србије. А одмах да кажем свима који су научили да зову телефоном и да прете, ако Срби само подигну руке у гард, а шест месеци нас туку и оставише нас у модрицама – немојте да ме зовете. Нисам доступан”, рекао је Вучић у обраћању члановима Главног и Извршног одбора у проширеном саставу.

Функционер СНС-а Горан Весић казао је да ће напредњаци око Ђурђевдана одлучивати о два важна питања – контрамерама приштинским властима на увођење такса на робу из централне Србије и ванредним парламентарним изборима. Весић је додао да је то одлучено у уторак у Центру „Сава”, на седници највиших страначких органа, јер ће до тада председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић разговарати са лидерима Русије и Кине у Пекингу, као и председницима Француске и Немачке у Берлину. „До тада ће бити јасно у ком правцу ће ићи развој ситуације у вези са трајним решавањем проблема КиМ. Тако ћемо 6. маја одлучивати о два важна питања – контрамерама, јер је Србија била стрпљива шест месеци, али и да ли ће бити ванредних парламентарних избора”, нагласио је Весић.

Приштина је увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије 6. новембра прошле године, наводно незадовољна што по пети пут није прошла на гласању за пријем у Интерпол и што је, у међувремену, чак 13 међународно признатих држава и чланица Уједињених нација повукло признање самопроглашене државе Косово. Тада су у таблоидима најављиване и реципрочне мере, али је државни врх од тога одустао. Један од разлога зашто се отезало са контрамерама је опасност да би оне могле да нашкоде и Србима у покрајини. Председник Александар Вучић остао је при томе да нема наставка дијалога све док Приштина не укине спорне таксе. Иако су у међународној заједници на разне начине покушавали да наставе преговоре Београда и Приштине, најављујући да ће косовске власти када почну разговори наводно укинути таксе, Вучић није прихватио да до наставка дијалога дође док је на снази трговинска блокада.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да дијалог не сме бити настављен док се таксе не укину и напоменуо да је време да српске власти почну да уводе реципрочне мере према Приштини. Навео је да, као што је српска привреда погођена таксама, и Косово, где се мало тога производи, било би прилично погођено саобраћајном и комуникацијском блокадом. „Србија има на располагању читав низ мера које може да примени. Рецимо, по истом принципу могу да се уведу таксе за пролазак аутобуса и камиона који саобраћају јужно од Ибра и крећу се преко централне Србије до трећих земаља. Замислите да им уведемо таксе, сигуран сам да бисмо истог секунда учинили нерентабилним не само путнички, већ и робни саобраћај Косова ка земљама Европске уније. То би била огромна штета нанета косовском властима, али и локалном становништву”, казао је за Политику Драгомир Анђелковић.

Он је навео да Србија такође може да опозове све оно што је протеклих година прихватила од документације, личних карата, царина и саобраћајних таблица, до тога да стави под питање и модел контроле на административним линијама, што је усвојено Бриселским споразумом. „Не морамо да поништавамо Бриселски споразум ако неке мере више не будемо примењивали. Шта ми имамо од оптужби на рачун Приштине што није укинула таксе или није формирала заједницу српских општина? Ништа. Мазохистичким истрајавањем у тим аранжманима само себи наносимо штету. Ако хоће да нас оптуже – то могу да ураде кад хоће. Неки ризик морамо да преузмемо, јер ако нас оптуже да смо ми за нешто криви, онда бисмо морали да се окренемо много више сарадњи са Русијом и Кином”, рекао је Анђелковић.

Весна Микић из Српске листе казала је да не постоје одговарајуће реципрочне мере које Београд може да примени према Приштини, осим да се повуче из дијалога. „Једине мере које би разумели косовски Албанци и њихови међународни ментори јесу оне уколико бисмо одлучили да не седамо за заједнички сто све док су на снази таксе од 100 одсто. Тек када оне буду повучене може да се настави разговор”, изјавила је за наш лист Весна Микић.

Недавно смењена заменица министра правде у привременим покрајинским институцијама рекла је да Срби губе од када су сели за преговарачки сто, док Албанци добијају. Због тешког положаја Срби су 27. фебруара у разговору са председником Вучићем тражили сагласност да се повуку из свих косовских институција. Од тада је прошло више од 45 дана до када је требало да буде донета одлука, а наша саговорница сматра да би то била добра мера, под условом да је примене сви Срби, како они на северу, тако и јужно од Ибра. „Ми бисмо изласком из институција јако много изгубили, пре свега једини начин заштите српског народа. Једино кроз институције ми можемо да урадимо нешто за себе. Али, уколико би то била одлука Владе Србије и ако би се направио план за Србе који напусте институције, онда бисмо то подржали”, закључила је Весна Микић.

 

Аутор Дејан Спаловић

 

Извор Политика, 18. април 2019.