Завршен митинг “Будућност Србије” у Београду

У Београду је одржан скуп у оквиру кампање “Будућност Србије”. Према процени МУП-а, окупило се између 140.000 и 150.000 грађана

У Београду је одржан скуп у оквиру кампање “Будућност Србије”. Према процени МУП-а, окупило се између 140.000 и 150.000 грађана. Скуп је почео музичким програмом, након чега је отпевана химна “Боже правде”. Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима се обратио председник Србије Александар Вучић, рекавши да су Србији потребни мир и деца.

Извор Политика, 19. април 2019.

СИЈАРТО: ВИ СТЕ ПРАВА, ПОНОСНА, ЕВРОПСКА НАЦИЈА
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је вечерас на скупу „Будућност Србија” у Београду да су Срби и Мађари данас пријатељи, да односи две земље никад нису били овако добри као данас, преноси Танјуг.

„Поштовани господине председниче, драги српски пријатељи, добар дан вам желим. Дозволите да се захвалим Вучићу и СНС на позиву. Част је бити овде. До пре неколико година је било незамисливо да мађарски министар спољних послова буде гост у кампањи владајуће странке. То што данас стојим овде показује да све ствари можемо да решимо ако верујемо у то”, рекао је Сијарто, који је говор одржао на српском језику.

Сијарто се одазвао позиву за учешће на скупу, иако је данас Велики петак пред Ускрс, за вернике који тај празник славе по грегоријанском календару.

Према његовим речима, српско-мађарски односи не тако давно су представљали тешко питање, а до промена је дошло захваљујући личним напорима.

„Садашњи председник Србије, премијер Мађарске, лидери Фидеса и СНС и Савез војвођанских Мађара – сви су они заједно томе допринели. Хвала им за то”, поручио је Сијарто.

Он је додао да је време да се препозна да је много више аргумената за сарадњу Србије и Мађарске, него против.

Сијарто, који се окупљенима у више наврата обратио са „драги пријатељи”, приметио је и да Европа све више јача, и навео да је разлог за то једноставан – владе се, каже, воде националном политиком и то упркос свим притисцима.

„Јакој средњој Европи, потребна је снажна Србија”, поручио је Сијарто.

Он је рекао да је свима јасно да је Србија све јача и јача, а да је, између осталог, јача и то што они који је воде нису занемарили националне интересе.

„Због тога сам сигуран да ћемо, ми Мађари и Срби, бити у будућности способни за велика дела”, рекао је Сијарто.

Разлог за то види у томе што, каже, и једни и други делимо вредности, поносни смо на своју домовин, историју, веру, верско наслеђе, које смо спремни да одбранимо.

Шеф мађарске дипломатије је указао и да је политичка стабилност изузетно значајна вредност и за Мађарски и за Србију.

„Велика је то вредност у данашњим временима, што се види и из тога што многи желе да је одзму од нас, спољашњим уплитањем, изазивањем немира, гомилом лажи. Оваквих покушаја је недавно било у Мађарској, али су сви били безуспешни. Сигуран сам да ће тако бити и у Србији”, поручио је Сијарто.

Он је додао да Мађари веома цене председника Србије Александра Вучића, јер на заједницу војвођанских Мађара гледа као на „извор енергије”, што Србија обезбеђује више права мађарској националној заједници од свих суседа.

На сличан начин, додао је, Мађарска је поносна на српску заједницу у тој земљи, свесна српског индентитета, који је обогаћује.

Сијарто је поручио да је Србија заслужила да што пре буде чланица ЕУ.

„Да је до нас, већ бисте постали чланица Уније”, поручио је он и истакао да је неприхватљиво да Србији држе лекције и тиме вештачки успоравају преговоре о придруживању.

„Ви сте права, поносна, европска нација, што сте више пута доказали. Вашим приступањем, ЕУ ће бити јача и на томе ћемо годинама пред нама заједно радити са вама и председником Вучићем”, навео је Сијарто.

„Живела Србија, живело пријатељство спрског и мађарског народа”, закључио је Сијарто.

 

Извор Политика, 19. април 2019.

ДОДИК: СРБИЈИ НЕОПХОДНА УНУТРАШЊА СНАГА
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска жели мирну и стабилну Србију и да је на митинг „Будућност Србије” у Београду дошао да пренесе јасну подршку Србији и њеном руководству, преноси Бета.

Додик је на митингу испред Дома Народне скупштине Србије рекао да је неопходна унутрашња снага земље да би она била јака и у региону.

„Дошао сам овде да свима кажем да је ово окупљање одговор на сва питања за свакога ко пита шта се овде дешава. Унутрашња снага и јединство су важни. Србија мора да да снагу нашем преговарачком тиму и председнику (Србије Александру) Вучићу када је реч о Косову, мораће да му кажу свака част на јединству”, рекао је Додик.

Он је навео и да Република Српска у важним геостратешким питањима прати Србију попут питања о томе да не жели да уђе у НАТО.

 

Извор Политика, 19. април 2019.

ДАЧИЋ: ШАЉЕМО ПОРУКУ ЈЕДИНСТВА И СНАГЕ
Министар спољних послова Србије и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да се данас са скупа „Будућност Србије” у Београду свима у свету и окружењу шаље порука јединства и снаге српског народа, преноси Бета.

„Овај скуп показује да (председник Србије) Александар Вучић ужива огромну подршку народа, да је Србија стабилна јака и сложна, да жели мир, компромис и помирење, али и да је јака и да штити свој народ и интересе. Такве Србије треба да се плаше само српски непријатељи”, рекао је Дачић на митингу.

Он је казао да скуп није порука за опозицију у Србији, већ за све у свету и окружењу.

„Не помишљате да Србију можете да уцењујете, не помишљајте да можда којим случајем мислите да је Србија слаба и нејединствена па да зато вршите притисак да признамо Косово или да се укине Република Српска. Нема предаје, без обзира на притиске”, истакао је Дачић и додао „не играјте се ватром”.

Он је казао да опозиција у Србији нема никаве шансе и да је то што Вучић још није расписао изборе доказ само његове одговорности према држави и националним интересима.

„Он (Вучић) их (опозицију) штити сам од њиховог пораза и дебакла. Ево ја ћу да га замолим да престане да их штити”, казао је Дачић.

 

Извор Политика, 19. април 2019.

ДИМЧЕВСКИ: АКО ЗАТРЕБА, ОПЕТ ЋЕМО БРАНИТИ СРБИЈУ
Некадашњи командант граничног батаљона, потпуковник у пензији Драгутин Димчевски рекао је данас на митингу у Београду да је битка на Кошарама, у којој је учествовао, српска војничка и духовна вертикала како се брани отаџибина, преноси Бета.

Он је председнику државе Александру Вућићу, на митингу Будућност Србије, захвалио што је „први званичник” Србије који је догађаје из 1998. и 1999. године назвао „правим именом, агресијом”.

„Бранили смо грађане, светиње које су наши преци очували по цену живота, бранили смо слободу”, рекао је Димчевски, наводећи да се неће заборавити 108 војника и старешина који су у борби на Кошарама погинули.

Он је рекао да је Србији више него икад потребан мир, и јединство „какво су имали и борци на Кошарама”.

„Ако буде требало опет ћемо бранити Србију, храбро као на Кошарама”, рекао је Димчевски.

 

Извор Политика, 19. април 2019.

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЈЕ ЈЕДИНСТВЕНА
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу Будућност Србије у Београду, да су се на истом месту прошле суботе „окупили они који желе да деле” и да се од њих нису чули програм ни визија већ само увреде и претње, преноси Бета.

„То није Србија”, рекла је Брнабић, која је највећи део говора посветила нападу на „део опозиције” окупљен у Савезу за Србију за који је рекла да га чине политичари који покушавају да се „рециклирају” и по сваку цену дођу на власт.

Она је рекла да данашњи митинг треба да покаже да Србија није подељена земља, са подељеним друштвом већ „једна, јединствена”.

„Србија неће да подржи претње, увреде, поделе, вешала и моторне тестере, поделе на ботове и сендвичаре, крезубе и такозвану грађанску елиту”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је актуелној власти приоритет напредак државе, али да тако није у централној општини у Београду, у Старом Граду, где је на власти опозиција, јер је њеном председнику најважније да „краде саобраћајне знаке”.

„Они немају план, њима је важно само да дођу на власт, како тако, ми нисмо као они”, рекла је Брнабић, помињући Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, Сергеја Трифуновића, Бошка Обрадовића.

Према њеним речима, после таквих је „земља остала девастирана”, па су требале године да се опорави.

„Њима је једини план да су против Александра Вучића, ми нисмо као они, ми не мрзимо никог”, рекла је Брнабић.

 

Извор Политика, 19. април 2019.