Опозиција саопштила „стручни тим“ за дијалог са влашћу

Протест је почео око 18 часова на платоу код Теразијске чесме, где се окупљенима се обратио глумац и функционер ДС Бранислав Лечић

Протест против актуелне власти „Један од пет милиона – Сви као један“ завршен је око 20 часова испред зграде РТС-а у Београду. На почетку протеста саопштено је ко чини стручни тим за три кључне тачке дијалога између власти и представника протеста.

Протест је почео око 18 часова на платоу код Теразијске чесме, где се окупљенима се обратио глумац и функционер ДС Бранислав Лечић. Потписници споразума са народом су изашли са предлогом формирања тима стручњака, ванстраначких личности, које су спремне да својим знањем, искуством, експертизом и именом и презименом, изнесу план за три најважније теме које су, како су рекли, основна полуга „Вучићеве диктатуре“ и кризе у којој се Србија налази:

1) заробљени медији
2) тешка злоупотреба Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)
3) нерегуларни избори који се, како наводе, базирају на куповини гласова, уценама и примени силе на грађане Србије.

„Те три тачке су кључне и ми смо рекли да имамо наше за ту врсту преговора. Јеси ли рекао да постоји дијалог и да желиш да неистомишљеници уђу у дијалог. Ево ти прилике без ултиматума! Кандидујемо људе стручне и способне да воде дијалог и да уреде ове три тачке“, рекао је Лечић.

Он је навео да су одабрали стручни тим који чине професор ФПН Чедомир Чупић, професорка ФПН Сњежана Миливојевић, доцент на ФПН-у Душан Вучићевић, др политичких наука Јованка Матић, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић, новинар Вукашин Обрадовић, Зоран Гавриловић испред БИРОДИ-ја. НУНС и Асоцијација независних и електронских медија ће, такође, учествовати у дијалогу.

Лечић се осврнуо на јучерашњи говор министра Ивице Дачића који је на скупу „Будућност Србије“ питао да ли је Чорба певао песму „Остани ђубре до краја“, јер одговара опозицији, Лечић је навео да ће Дачић осетити ту ђубрад испод прозора.

Увек је било лажи и било је истине, а рекао сам вам са ове чесме, да ће истина победити, само треба да издржимо, да трајемо и ненасилним методама ћемо победити – будите сигурни, почели су да пуцају мало по мало, цури им то зло, додао је.

Вучић је јуче доказао да жели да има свој народ, измишљен народ у народу, рекао је Лечић. „Народ који иде по директиви на места која он одреди, који кличе на команду, народ који за мале паре представља број који му треба“, рекао је Лечић. Он је додао да је то лаж која не може да прође. Оценио је да Вучић зна да је „јучерашњи циркус“ његов опроштајни такав говор, а да су се од Ане Брнабић до Дачића – утркивали ко ће више да подели народ.

Лечић је рекао да се Вучић утркивао јуче да направи привид подршке, „да плати викаре да вичу – Ацо, Србине“. „Нико не сме да мрзи онога ко је због сендвича дошао. Не радите то. Потцењивање и понижавање народа треба да иде од оних који треба да оду, али не од нас. Ми морамо да разумемо наш народ, да подржимо оно што ваља, а они ће се сами постидети и већ се стиде“, рекао је Лечић окупљенима.

Лечић је навео да је Вучић, попут колеге Чаушескуа, окренуо комшију на комшију. „Наша земља се налази у дубокој политичкој кризи, и за то је одговоран Вучић“. „Нема нам повлачења, пред ким да се повучемо – пред преваром, издајом, лажима, кршењем Устава, понижавањем човека? Настављамо протест и тај протест ће трајати, одговорно вам тврдим, све до победе… Упорно долазите док ова субота не постане једна једина субота за сва времена. Наша слободна субота ће победити, ја ти то кажем, Александре Вучићу“, поручио је председнику Србије.

Лечић је позвао окупљене на шетњу до РТС, како је рекао, „да их још једном чују“, али и да грађани у протесту покажу колико су цивилизовани. Испред РТС-а одржан је перформанс „Дневник слободне Србије“, а протест је завршен нешто пре 20 часова.

Један од лидера Савеза за Србију Јанко Веселиновић најавио да ће у случају да власт не пристане на дијалог са „побуњеним народом“ до 4. маја, у главном граду бити формирана „слободна зона“ коју ће, како је рекао, чинити „слободни народни парламент састављен од слободних одборника из Србије“.

Подсетимо, на претходном протесту 13. априла у Београду затражено је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Следеће суботе протеста неће бити због ускршњих празника, али ће се одржати у среду, 24. априла, у Савамали, на годишњицу рушења у Херцеговачкој, рекли су за Н1 политичари из организације протеста.

 

Аутор Јелена Зорић

 

Извор Н1, 20. април 2019.