D. Anđelković: U Berlinu se ništa neće desiti

On ističe da je kosovsko pitanje i na “evropskoj sceni bitno pitanje” i da Merkel i Makron žele da pokažu da imaju inicijativu

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je u Novom danu da se na sastanku političkih lidera Zapadnog Balkana u Berlinu 29. aprila “ništa neće desiti”.

“Berlinski skup je zapravo predizborni skup. Angela Merkel i Emanuel Makron ga organizuju, po mom dubokom uverenju, u kontekstu izbora za Evropski parlament, da pokažu da imaju inicijativu”, smatra on.

Anđelković kaže da je kosovsko pitanje i na “evropskoj sceni bitno pitanje” i da Merkel i Makron žele da pokažu da imaju inicijativu s tim u vezi.

“Ohrabriće ih da postoji evropska perspektiva i izneće nacrte ili smernice. To za nas nije povoljno. Ponoviće da nema promene granica, da je potrebna normalizacija koja podrazumeva da mi tretiramo Kosovo kao državu, Srbija to ne može da prihvati”, kaže on.

Anđelković veruje da će predstavnici Srbije ponoviti stav da je kompromis “uslov za bilo šta drugo”. “A kompromis možemo da pročitamo kao podelu Kosova”, smatra Anđelković i podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema rešenja bez kompromisa i da ne treba ništa očekivati od skupa.

Prema mišljenju Anđelkovića, Vučić ide na sastanak sa ruskim i kineskim predsednikom da bi ojačao poziciju i poslao Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim silama poruku da “nismo sami”.

“Nemoguće je da se potpiše sporazum ni sada ni u oktobru. Nama niko sada ništa prihvatljivo neće ponuditi, a s druge strane, kad bi Srbija i prihvatila nešto sada, igrala bi na kartu onih snaga u Evropi koje možda izgube. Mislim da je za nas najbolje da se ne zameramo, da dođemo na takav skup i iznesemo svoj stav, da gledamo da nas oluja evropskih izbora mimoiđe pa ćemo videti šta posle”, kaže on. Anđelković takođe smatra da je sadašnji, briselski format za pregovore, iscrpljen.

 

Izvor N1, 23. april 2019.