Ukrajinska Rada usvojila sporni zakon, burne reakcije iz Moskve

Građani su dužni da koriste ukrajinski jezik u svim sferama života, što će nadgledati “inspektori za jezik”

Parlament Ukrajine, Vrhovna rada, usvojio je u četvrtak zakon po kome je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u državi. Propis je podržalo 278 poslanika, a za njegovo usvajanje bilo je neophodno najmanje 226 glasova. Građani su dužni da koriste ukrajinski u svim sferama života, što će nadgledati “inspektori za jezik”. Oni će prisustvovati sednicama u svim državnim institucijama, imaće pravo uvida u dokumente javnih organizacija i političkih stranaka i na osnovu toga, izricati novčane kazne.

Nedugo posle odluke iz Kijeva, oglasio se Konstantin Kosačov, šef Međunarodnog komiteta Saveta Ruske Federacije, sa tvrdnjom da ovaj zakon predstavlja opasnost po teritorijalni integritet Ukrajine i za posledicu može da ima – gubitak Donbasa!

– Sada Kijev nudi Donjecku i Lugansku da se vrate u Ukrajinu u kojoj nema mesta za ruski jezik, ruske škole i obdaništa, normalne veze sa Rusijom i sećanje na Veliki otadžbinski rat i njegove heroje – rekao je Kosačov. – Ovo je glupost bez presedana, koja pre ili kasnije može da dovede do gubitka jugoistoka Ukrajine. A portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će ova odluka produbiti raskol unutar Ukrajine.

Tokom procedure pripreme i donošenja ovog zakona, u ukrajinskoj javnosti i inostranstvu, podigla se ogromna prašina. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Rusija veoma zabrinuta zbog kršenja jezičkih i obrazovnih prava nacionalnih manjina i da je Moskva tim povodom uputila pismo EK, SE, OEBS i NATO. Protesti nisu urodili plodom, zakon je obavezujući, a njegovo kršenje kažnjivo.

Gotovo istovremeno sa usvajanjem ovog propisa, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o ubrzanju rešavanja zahteva za rusko državljanstvo Ukrajinaca koji žive u Donjecku i Lugansku. Zahtevi će biti razmotreni i rešeni za manje od tri meseca.

Analitičari ocenjuju da će ovaj potez Kremlja dodatno pogoršati odnose Kijeva i Moskve. Putin, međutim, navodi da nije imao nameru da provocira vlasti u Kijevu potpisivanjem dekreta. – Mi, uključujući i mene, veoma smo daleko od provociranja bilo koga – rekao je Putin. – Pitanje koje se odnosi na pasoše je čisto humanitarno.

Evropska unija tvrdi da je ova odluka Rusije napad na suverenitet Ukrajine. U saopštenju se ističe da trenutak donošenja ove odluke “pokazuje nameru Rusije da destabilizuje Ukrajinu i pogorša konflikt”. I SAD takođe osuđuju Putinov dekret jer smatraju da “Rusija time intenzivira napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

ZELENSKI ZA PROVERU
Novoizabrani predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će nakon stupanja na funkciju naložiti da se obavi detaljna analiza toga da li je zakon o ukrajinskom jeziku, koji je u četvrtak usvojio parlament Ukrajine, u skladu sa Ustavom. Prema njegovim rečima, zakon se pripremao tokom predizborne kampanje a usvojen je bez dovoljne javne diskusije.

 

Autor I. Stanojević

 

Izvor Večernje novosti, 26. april 2019.

Pratite nas na YouTube-u