Гујон: Народ на КиМ се не предаје, Ускрс симбол новог почетка

“Користим ову прилику да славим у Београду, где је атмосфера добра, али, наравно, не може да се пореди са Грачаницом и Високим Дечанима”

Француски хуманитарац Арно Гујон каже за РТС да је ускршња атмосфера у Београду добра, али да се не може поредити са оном у Грачаници и Високим Дечанима. Срби на КиМ имају јаку веру и прави су пример како се треба понашати када је тешко, истиче Гујон.

Оснивач Фондације “Солидарност за Косово Арно Гујон рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је за Божић и Ускрс обично на КиМ, али да је сада у Београду због забране уласка на Косово коју су увеле приштинске власти.

“Користим ову прилику да славим у Београду, где је атмосфера добра, али, наравно, не може да се пореди са Грачаницом и Високим Дечанима”, сматра Гујон.

И његови пријатељи на КиМ се надају већ 20 година да ће имати боље сутра, наводи Гујон и додаје да имају јаку веру и да се не предају.

“Они су храбри и позитивни, иду напред, не кукају. Они су прави пример како треба да се понашамо када нам је тешко”, истиче француски хуманитарац.

Ускрс је увек празник надања и вере, јер после Великог петка, који је најтужнији дан у години, кад се мисли да је све готово, дође недеља када је васкрсење и нови почетак, каже Гујон.

“БЕЗ НАЗНАКА О УКИДАЊУ ЗАБРАНЕ УЛАСКА НА КИМ”
Каже да нема нема нових назнака када ће забрана бити укинута, али да се нада да ће тај проблем бити решен.

Обратио се, каже, свима, добио подршку Епархије рашко-призренске и државе, а био је примљен у амбасади Француске у Београду.

“Знам да је француска амбасада у Приштини издала демарш приштинским властима”, наводи Гујон.

Забрана је, како истиче, свакако политичка одлука, јер нема разлога да се блокира улазак хуманитарцу.

Међутим, она га није спречила да се бави хуманитарним радом, па је пре неколико дана његова организација обновила три школе на КиМ.

Гујон истиче да су за седам година обновили 34 школе и у то уложили 700.000 евра, захваљујући француским породицама које су донирале новац.

Следеће акције су проширење фарме за краве музаре и летовање за децу из српских енклава, најављује француски хуманитарац.

ПОЖАР У НОТР ДАМУ И ПАЉЕЊЕ СРПСКИХ ЦРКАВА НА КИМ
Говорећи о реакцијама на велику несрећу која је задесила катедралу Нотр Дам, каже да не познаје ниједног Француза који није би тужан.

Он је, каже, тог дана имао исти осећај као када је гледао погром Срба 2004. године.

Додаје да је у Србији било људи који су били огорчени, јер није био исти третман када су у време погрома екстремисти запалили српске цркве.

“Али не можемо да будемо срећни када се то догоди неком другом”, наглашава Гујон који сматра да Нотр Дам није само симбол Француске, већ Европе и хришћанства.

Веома је срећан због великог броја реакција Срба које је лично добио. Такође, сматра да Влада донацијом за обнову Нотр Дама показује солидарност.

 

Извор РТС, 28. април 2019.