Бибер: Велики преузимају Балкан

“Немачка ће на конференцији у Берлину покушати да једном заувек избрише планове за поделу Косова”, оцењује Бибер

“Велики” желе да се сада баве Западним Балканом, и немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, који нису били увек јединствени у политици према Балкану, желе сада да буду на једној страни ужета и ставе под контролу неуспеле преговоре ЕУ, оцењује експерт за југоисточну Европу Универзитета у Грацу Флоријан Бибер у изјави бечком дневнику Курир поводом конференције у Берлину.

Лист указује да је на самом врху дневног реда дијалог Београда и Приштине, који је блокиран због такси уведених од Приштине на српске производе. Бечки дневник подсећа да је пре увођења такси било речи о размени територија као решење косовског проблема и да су Аустрија, висока представница ЕУ Федерика Могерини, европски комесар Јоханес Хан, али и Макрон обећали подршку тој идеји, коју је од почетка одбацивала Меркелова.

То отвара Пандорину кутију у региону, уверени су критичари, наводи Курир. “Немачка ће на конференцији у Берлину покушати да једном заувек избрише планове за поделу Косова”, оцењује Бибер. Аустрија није присутна на скупу у Берлину, констатује Курир, а Бибер истиче да званични Беч у овом случају не игра важну улогу. “Поред тога, аустријска спољна политика је под актуелном владом изгубила на тежини у региону”, сматра Флоријан Бибер.

 

Извор Танјуг/РТС, 29. април 2019.