Biber: Veliki preuzimaju Balkan

“Nemačka će na konferenciji u Berlinu pokušati da jednom zauvek izbriše planove za podelu Kosova”, ocenjuje Biber

“Veliki” žele da se sada bave Zapadnim Balkanom, i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, koji nisu bili uvek jedinstveni u politici prema Balkanu, žele sada da budu na jednoj strani užeta i stave pod kontrolu neuspele pregovore EU, ocenjuje ekspert za jugoistočnu Evropu Univerziteta u Gracu Florijan Biber u izjavi bečkom dnevniku Kurir povodom konferencije u Berlinu.

List ukazuje da je na samom vrhu dnevnog reda dijalog Beograda i Prištine, koji je blokiran zbog taksi uvedenih od Prištine na srpske proizvode. Bečki dnevnik podseća da je pre uvođenja taksi bilo reči o razmeni teritorija kao rešenje kosovskog problema i da su Austrija, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han, ali i Makron obećali podršku toj ideji, koju je od početka odbacivala Merkelova.

To otvara Pandorinu kutiju u regionu, uvereni su kritičari, navodi Kurir. “Nemačka će na konferenciji u Berlinu pokušati da jednom zauvek izbriše planove za podelu Kosova”, ocenjuje Biber. Austrija nije prisutna na skupu u Berlinu, konstatuje Kurir, a Biber ističe da zvanični Beč u ovom slučaju ne igra važnu ulogu. “Pored toga, austrijska spoljna politika je pod aktuelnom vladom izgubila na težini u regionu”, smatra Florijan Biber.

 

Izvor Tanjug/RTS, 29. april 2019.