Domaći i strani mediji o samitu u Berlinu

Inicijativa osovine Berlin-Pariz pokušaj je dveju najmoćnijih država EU da ožive dijalog Beograda i Prištine pred izbore

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel danas će u Berlinu pokušati da ponovo pokrenu dijalog Srbije i Kosova, čiji su odnosi 20 godina posle ratnog sukoba na najgorem nivou, piše agencija Frans pres.

„Želimo da prenesemo istorijsko iskustvo pomirenja i aktivne saradnje Nemačke i Francuske. To je značajno za istorijski kontekst Balkana“, saopštilo je francusko predsedništvo uoči samita u Berlinu.

Predviđeno je da razgovori, koji će početi kasnije posle podne, traju četiri sata. S obzirom na neslaganja Beograda i Prištine, Berlin je oprezan u pogledu ciljeva, navodi Frans pres. Nemačka Vlada povodom samita govori o „razmeni mišljenja“ čiji je cilj promovisanje „stabilnosti regiona i posebno pronalaženje načina za ponovno pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova“.

Pariz i Berlin su na današnji samit pozvali i lidere drugih balkanskih zemalja: Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Francusko-nemačka inicijativa je doprinos pregovorima, pod pokroviteljstvom Evropske unije, o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Ti pregovori su na mrtvoj tački mesecima, ocenjuje AFP.

Samit u Berlinu biće prilika za Pariz da „aktivnije angažuje Francusku u regionu Zapadnog Balkana“, saopštilo je francusko predsedništvo. Jelisejska palata podseća i da će Makron „ove godine“ posetiti Srbiju pošto je poseta u decembru 2018. odložena zbog krize sa Žutim prslucima u Francuskoj.

 

Izvor Beta/Danas, 29. april 2019.

NOVOSTI: SRBIJI SPREMAJU ZAMKE U BERLINU
Na skupu o Zapadnom Balkanu, koji u ponedeljak 29. aprila u Berlinu organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, Beogradu bi moglo da bude poslato još jedno upozorenje: da će naš evropski put biti blokiran ukoliko se ne nastave razgovori sa kosovskim Albancima. I predstavnici Prištine spremili su svoju listu zahteva, od ratne odštete do priznanja nezavisnosti, ali će odgovor srpskog državnog vrha na nove pritiske biti nepromenjen: nema nastavka dijaloga dok takse ne budu ukinute.

Sa ovim čvrstim stavom Srbije u glavni grad Nemačke odlaze predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, a sa dodatnim “kapitalom” snažne podrške Kine i Rusije, koja je još jednom potvrđena tokom razgovora šefa srpske države u Pekingu.

Inicijativa osovine Berlin-Pariz, kako se tumači u diplomatskim krugovima, pokušaj je dveju najmoćnijih država EU da ožive dijalog Beograda i Prištine pred izbore i demonstriraju da stvari “drže pod kontrolom”. Naši sagovornici zato očekuju da Beogradu i Prištini bude poslata i oštra poruka da će, ukoliko se ne vrate za pregovarački sto, biti ugrožena njihova evropska perspektiva.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da očekuje pritiske tokom sastanka u Berlinu, ali da je na Srbiji da pokaže da je stabilan, predvidiv i pouzdan partner koji je posvećen dijalogu i spreman na razgovor:

– Nemam velika očekivanja od sastanka. Beograd je spreman da već sutra nastavi dijalog sa Prištinom ako povuku takse na srpsku robu – bila je jasna predsednica Vlade Srbije.

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić naglašava da sastanak u Berlinu nije nastavak dijaloga:

– Cilj sastanka je da se razgovara o svim problemima na Balkanu, ne da se nastavi dijalog sa kosovskim Albancima. To nije glavna tema. Svakako nećemo pristati na nove pregovore u Briselu dok se ne ukinu takse. Srbija je čvrsta po tom pitanju i tu nema dileme. I još jedna stvar je sigurna, spremni smo za sporazum, spremni smo za kompromise, ali Srbija nikada neće priznati Kosovo – rekao je Dačić.

A upravo takva očekivanja pred skup u Berlinu ima predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, koji je izjavio da se nada da će “Merkelova ubediti Vučića da prizna Kosovo”. On je poručio i da će tražiti “kažnjavanje Beograda zbog genocida koji je počinjen na Kosovu”. A premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj tražiće od Srbije da plati ratnu odštetu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za Novosti, da skup u Berlinu neće imati velike domete i da su toga svesni i Merkelova i Makron:

– Nema brzog rešenja za Kosovo. Merkelova i Makron ovaj skup prave da bi pred izbore za EP demonstrirali javnosti zemalja EU da drže stvari pod kontrolom. Pogotovo jer je stvorena predstava da su Berlin i Pariz marginalizovani, a da su glavnu reč preuzeli Vašington i Moskva. Sigurno je da će biti velikih pritisaka na Srbiju, ali neće više biti popuštanja.

SASTANAK SA MOGERINIJEVOM
Predsednik Vučić, kako je najavljeno, odmah po dolasku u Berlin sastaće se sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Neposredno uoči početka konferencije, planirano je da se novinarima obrate kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron, a tek potom je predviđen sastanak o Zapadnom Balkanu. Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkelova i Makron.

Tokom dvodnevnog boravka u Berlinu, Vučić će imati i susrete sa predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom, kao i sa poslanikom Johanom Vadepulom.

UPOZORENjA IZ BUNDESTAGA
Izvestilac za Zapadni Balkan u Bundestagu Peter Bejer pozvao je Beograd i Prištinu na veću kooperativnost i upozorio da će “EU perspektiva Srbije i Kosova biti stavljena ad akta, ukoliko na sastanku u Berlinu ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije”. Bejer se usprotivio i eventualnom rešenju koje bi išlo u pravcu razmene teritorija i promene granice.

 

Autor D. Milinković

 

Izvor Večernje novosti, 29. april 2019.