Победа социјалиста у Шпанији, у парламент улази десничарски Вокс

Први пут од окончања војне владавине 1970-их, крајње десничарска партија Вокс, која се противи неограниченој миграцији, ући ће у парламент

Лидер шпанских социјалиста Педро Санчез рекао је да су његови једини услови за формирање коалиционе владе поштовање устава и успостављање социјалне правде.

Санчез је присталицама рекао да неће постављати „безбедносни кордон“ у разговорима о формирању владе, што је уобичајени израз коришћен у кампањи да би се показало да једна странка одбија да постигне договор са другом. Претходно је, након што су пребројани скоро сви гласови парламентаних избора, портпаролка шпанске владе Изабел Кела прогласила победу социјалиста, предвођених премијером Педром Санчезом.

Према њеним речима, Санчезова партија освојила је скоро седам милиона гласова, што значи да ће имати 123 места у доњем дому парламента, преноси АП. Ројтерс наводи да социјалисти воде са 123 места у парламенту од 350 места, док крајње десничарски Унидас Подемос има 42 места. То значи, објашњава агенција, да ако те две партије удруже снаге, недостајаће им 11 места за формирање већине у парламенту.

Лидер шпанске крајње левичарске партије „Унидас Подемос“ Пабло Иглесијас, изјавио је да је већ понудио премијеру и лидеру социјалиста Педру Санчезу да формирају левичарску коалициону владу.

„Пренео сам му (Санчезу) нашу спремност да радимо ка формирању коалиционе владе“, рекао је Иглесијас обраћајући се присталицама у Мадриду, након што су резултати избора показали да је Подемос освојио 42 места у парламенту, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да је за формирање такве коалиције потребно много времена и затражио стрпљење од својих присталица. „Волели бисмо другачији резултат, али је довољно да се заустави десница и формира левичарска коалициона влада“, рекао је Иглесијас, а преноси АП.

Први пут од окончања војне владавине 1970-их, крајње десничарска партија Вокс, која се противи мултикултурализму, феминизму и неограниченој миграцији, ући ће у парламент, показују резултати. Према резултатима, та партија добиће 24 места у парламенту, док ће десничарска конзервативна Народна партија (ПП) имати 65, а партија десног центра Суидаданос 57 места у парламенту.

Реч је о трећим парламентарни изборима у Шпанији у протекле четири године. Претходна два пута доминацију су утврдиле две највеће странке – Социјалистичка и Народна партија.

„ЛЕВИЦА ЗНА ДА ЈЕ С ВОКСОМ ЊИХОВА ПАРТИЈА ГОТОВА“
Лидер крајње десничарске партије „Вокс“ Сантијаго Абаскал еуфорично је прославио резултат, који је његова странка остварила на парламентарним изборима у Шпанији. Абаскал је резултат своје партије прославио окренувиши палчеве на горе, док су падали конфети у бојама те партије – зеленој и белој, преноси АП.

„Рекли смо вам да ћемо почети с поновним освајањем Шпаније и то смо урадили“, рекао је Абаскал, а АП наводи да је тиме алудирао на кампању шпанских католичких краљева из 15. века за окончање муслиманске владавине на Пиринејском полуострву.

Обраћајући се присталицама у Мадриду, 43-годишњи Абаскал је рекао да окривљује некада доминантну конзервативну Народну партију за то што десничари нису освојили довољан број гласова како би свргнули с власти премијера Педра Санчеза. Он је рекао да ће 24 посланика, колико ће добити Вокс у доњем дому парламента, бити довољно да та партија одреди политичку агенду.

Партија „Вокс“, која је основана пре пет година, обећала је да ће одбранити Шпанију од „непријатеља“ међу којима су, како је навела, феминисти, либералне елите и муслимани. Након што су прелиминарни резултати показали да је „Вокс“ ушао у парламент, генерални секретар те странке Хавијер Ортега Смит рекао је да је овај дан „историјски“.

Према прелиминарним резултатима које је објавио шпански МУП, на основу 95 одсто пребројаних гласова, партија „Вокс“, имаће 24 места у парламент од 350 места, мада су социјалисти, предвођени премијером Педром Санчезом, освојили највише гласова, али недовољно за формирање апсолутне већине.

Ортега Смит је, међутим, рекао да је „победа“ социјалиста краткотрајна јер „левица зна да је с Воксом њихова партија готова“, преноси АП. „Отпор је сада у Конгресу, милиони Шпанаца, који су ућуткивани, имаће глас у Конгресу“, рекао је Ортега Смит.

ЛИДЕР ПП-А: БИЋЕМО ГЛАВНА ОПОЗИЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИМА
Лидер шпанске конзервативне Народне партије (ПП) Пабло Касадо рекао је да ће његова странка бити главна опозициона снага социјалистима премијера Педра Санчеза у парламенту.

Касадо је на Твитеру након парламентарних избора, који су у недељу одржани у Шпанији, а на којима је ПП изгубио више од половине посланичких места, рекао да ће странка предводити опозицију одговорно и побољшати ствари, које није добро радила, пренео је Ројтерс.

Лидер партије десног центра Сиудаданос је, такође, рекао да ће његова партија бити главна опозиција социјалистима. Према прелиминарним резултатима, на основу 99,6 одсто пребројаних гласова, ПП је добила 66 од 350 места у парламенту, а Сиудаданос 57, пренео је Ројтерс.

 

Извор Танјуг/Б92, 29. април 2019.