Pobeda socijalista u Španiji, u parlament ulazi desničarski Voks

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi neograničenoj migraciji, ući će u parlament

Lider španskih socijalista Pedro Sančez rekao je da su njegovi jedini uslovi za formiranje koalicione vlade poštovanje ustava i uspostavljanje socijalne pravde.

Sančez je pristalicama rekao da neće postavljati „bezbednosni kordon“ u razgovorima o formiranju vlade, što je uobičajeni izraz korišćen u kampanji da bi se pokazalo da jedna stranka odbija da postigne dogovor sa drugom. Prethodno je, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi parlamentanih izbora, portparolka španske vlade Izabel Kela proglasila pobedu socijalista, predvođenih premijerom Pedrom Sančezom.

Prema njenim rečima, Sančezova partija osvojila je skoro sedam miliona glasova, što znači da će imati 123 mesta u donjem domu parlamenta, prenosi AP. Rojters navodi da socijalisti vode sa 123 mesta u parlamentu od 350 mesta, dok krajnje desničarski Unidas Podemos ima 42 mesta. To znači, objašnjava agencija, da ako te dve partije udruže snage, nedostajaće im 11 mesta za formiranje većine u parlamentu.

Lider španske krajnje levičarske partije „Unidas Podemos“ Pablo Iglesijas, izjavio je da je već ponudio premijeru i lideru socijalista Pedru Sančezu da formiraju levičarsku koalicionu vladu.

„Preneo sam mu (Sančezu) našu spremnost da radimo ka formiranju koalicione vlade“, rekao je Iglesijas obraćajući se pristalicama u Madridu, nakon što su rezultati izbora pokazali da je Podemos osvojio 42 mesta u parlamentu, prenosi Rojters.

On je naglasio da je za formiranje takve koalicije potrebno mnogo vremena i zatražio strpljenje od svojih pristalica. „Voleli bismo drugačiji rezultat, ali je dovoljno da se zaustavi desnica i formira levičarska koaliciona vlada“, rekao je Iglesijas, a prenosi AP.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, ući će u parlament, pokazuju rezultati. Prema rezultatima, ta partija dobiće 24 mesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna partija (PP) imati 65, a partija desnog centra Suidadanos 57 mesta u parlamentu.

Reč je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su utvrdile dve najveće stranke – Socijalistička i Narodna partija.

„LEVICA ZNA DA JE S VOKSOM NjIHOVA PARTIJA GOTOVA“
Lider krajnje desničarske partije „Voks“ Santijago Abaskal euforično je proslavio rezultat, koji je njegova stranka ostvarila na parlamentarnim izborima u Španiji. Abaskal je rezultat svoje partije proslavio okrenuviši palčeve na gore, dok su padali konfeti u bojama te partije – zelenoj i beloj, prenosi AP.

„Rekli smo vam da ćemo početi s ponovnim osvajanjem Španije i to smo uradili“, rekao je Abaskal, a AP navodi da je time aludirao na kampanju španskih katoličkih kraljeva iz 15. veka za okončanje muslimanske vladavine na Pirinejskom poluostrvu.

Obraćajući se pristalicama u Madridu, 43-godišnji Abaskal je rekao da okrivljuje nekada dominantnu konzervativnu Narodnu partiju za to što desničari nisu osvojili dovoljan broj glasova kako bi svrgnuli s vlasti premijera Pedra Sančeza. On je rekao da će 24 poslanika, koliko će dobiti Voks u donjem domu parlamenta, biti dovoljno da ta partija odredi političku agendu.

Partija „Voks“, koja je osnovana pre pet godina, obećala je da će odbraniti Španiju od „neprijatelja“ među kojima su, kako je navela, feministi, liberalne elite i muslimani. Nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je „Voks“ ušao u parlament, generalni sekretar te stranke Havijer Ortega Smit rekao je da je ovaj dan „istorijski“.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio španski MUP, na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, partija „Voks“, imaće 24 mesta u parlament od 350 mesta, mada su socijalisti, predvođeni premijerom Pedrom Sančezom, osvojili najviše glasova, ali nedovoljno za formiranje apsolutne većine.

Ortega Smit je, međutim, rekao da je „pobeda“ socijalista kratkotrajna jer „levica zna da je s Voksom njihova partija gotova“, prenosi AP. „Otpor je sada u Kongresu, milioni Španaca, koji su ućutkivani, imaće glas u Kongresu“, rekao je Ortega Smit.

LIDER PP-A: BIĆEMO GLAVNA OPOZICIJA SOCIJALISTIMA
Lider španske konzervativne Narodne partije (PP) Pablo Kasado rekao je da će njegova stranka biti glavna opoziciona snaga socijalistima premijera Pedra Sančeza u parlamentu.

Kasado je na Tviteru nakon parlamentarnih izbora, koji su u nedelju održani u Španiji, a na kojima je PP izgubio više od polovine poslaničkih mesta, rekao da će stranka predvoditi opoziciju odgovorno i poboljšati stvari, koje nije dobro radila, preneo je Rojters.

Lider partije desnog centra Siudadanos je, takođe, rekao da će njegova partija biti glavna opozicija socijalistima. Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 99,6 odsto prebrojanih glasova, PP je dobila 66 od 350 mesta u parlamentu, a Siudadanos 57, preneo je Rojters.

 

Izvor Tanjug/B92, 29. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u