Vašington post: Tači i Haradinaj u Berlinu išli kod američkog ambasadora

Američka ambasada u Berlinu je potvrdila taj sastanak navodeći da ga je tražila kosovska strana i da SAD i dalje podržavaju dijalog

Evropski lideri su u ponedeljak u Berlinu podstakli Srbiju i Kosovo da odstupe od potencijalnog novog konflikta i vrate se za pregovarački sto, dok se podeljeno kosovsko političko rukovodstvo nakratko ujedinilo tražeći pomoć od SAD, piše Vašington post.

Kako navodi list, predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da članice EU ne mogu međusobno da se dogovore kako da reše tenzije na Balkanu i dodao da bez SAD ne može da se postigne konačni sporazum. Vašington post je naveo da su pre samita dvojica ponekad zavađenih kosovskih lidera zajedno sastali sa ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom, kao posrednikom koji ima bliske veze s predsednikom Donaldom Trampom.

Američka ambasada u Berlinu je potvrdila taj sastanak navodeći da ga je tražila kosovska strana i da SAD i dalje podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je ambasador Grenel ponovo podvukao da Kosovo treba da ukine kaznene carinske namete na srpske proizvode, premda je kosovskim liderima to nedavno rekao i zvaničnik Stejt departmenta koji je nedavno posetio region.

Tači je, kako navodi Vašington post, ove godine obećao Grenelu da će raditi na ukidanju tarifa uvedenih u novembru, ali njegov politički protivnik, premijer Ramuš Haradinaj, na to nije javno pristao. Haradinaj i Tači, koji su iz različitih stranaka, posebno su, svaki za sebe, apelovali na Vašington da preuzme važniju ulogu u rešavanju pitanja s Beogradom, navodi list. Vašington želi da obojica rade na ukidanju carina od 100 odsto na robu iz Srbije.

“Grenel je insistirao na ukidanju carina i ponovio je da su SAD bliski prijatelji Kosova i žele da pomognu tamo gde je moguće, ali je na dvema stranama, Beogradu i Prištini, da sami osmisle detalje o tome, to nije na SAD”, rekao je neimenovani američki zvaničnik posle zatvorenog sastnaka.

List je podsetio da je Tramp u decembru uputio pisma liderima u Beogradu i Prištini u kojima ih je ohrabrio da nastave dijalog i nagovestio mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma u Beloj kući ako bi dogovor bio postignut.

 

Izvor Beta/N1, 30. april 2019.

PRIŠTINSKI MEDIJI: ŽESTOK SUKOB MAKRONA I HARADINAJA U BERLINU
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i francuski predsednik Emanuel Makron žestoko su se sukobili na sastanku u Berlinu, piše prištinska Gazeta blic. Izvori Gazete blic navode da je na jučerašnjem sastanku u Berlinu došlo do sukoba između Makrona i Haradinaja zbog prištinske takse od 100 odsto.

“Iako video-snimak koji je objavio Haradinaj pokazuje prijateljski pozdrav između njega i francuskog predsednika, čini se da nije bilo tako za vreme sastanka”, piše Gazeta blic. Prema izvorima lista, Makron je napao Haradinaja rekavši da su takse uzrok prekida dijaloga između Beograda i Prištine. Čak je, navodi se, Makron u jednom trenutku direktno ukazao na Haradinaja.

Čak i kada je Tači preuzeo reč, bilo je napetosti, piše list. Tači je više puta kritikovao Evropsku uniju tokom sastanka, posebno zbog liberalizacije viznog režima. Kosovski predsednik je uoči sastanka najavio da će zatražiti pripajanje “preševske doline” Kosovu. On, međutim, to nije ni spomenuo pred francuskim predsednikom i nemačkom kancelarkom, piše Gazeta blic.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije imala seriju teških sastanaka u Berlinu, ističući da Beograd u ovom trenutku nema partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog.

HARADINAJ POZVAO SAD DA SE UKLjUČE U DIJALOG
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je SAD da se uključe u dijalog Beograda i Prištine, jer, kako kaže, oni koji žele da organizuju skupove na tu temu “nemaju pojma, a ni viziju”.

“Ne može biti dijaloga i pregovora sa Srbijom bez učešća SAD. Amerika je spremna da organizuje takve sastanke i u SAD”, poručio je Haradinaj nakon berlinskog samita, prenosi Gazeta ekspres. Kako je rekao, od narednog sastanka u Parizu, 1. jula očekuje da će biti bolje pripremljen.

 

Izvor gazetablic.com/RTS, 30. april 2019.