Brnabić: Razgovori u Berlinu nisu zamena za briselski dijalog

Brnabić je ocenila i da je Srbija u Berlinu učvrstila poziciju pouzdanog, iskrenog i ozbiljnog partnera

Razgovori u Berlinu Beograda i Prištine i najavljeni razgovori u Parizu u prisustvu nemačke kancelarke Anege Merkel i francuskog predsednika Emanuela Markona nisu zamena za briselski dijalog, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je za TV Prva rekla da je posle sastanka u Berlinu sledeći dogovoren u Parizu, obzirom da nije bilo konkrentih rezultata, a kako bi se postigao povratak pregovorima u Briselu.

“S obzirom na to da nije bilo konkretnih rezultata u smislu pomaka da se vratimo za pregovarački sto u Briselu, pa je data mogućnost da pokušamo još jednom u Parizu i da damo malo vremena”, rekla je Brnabić. Ona je kazala da je apsolutno važno učešće i zainteresovanost Nemačke i Francuske za pregovore Beograda i Prištine i ocenila da to može da doprinese nastavku dijaloga.

“Mislim da je to dobra stvar i može da doprinese da, u jednom trenutku, sednemo i nastavimo dijalog Beograda i Prištine i u buduće dođemo i do kompromisa koji će značiti normalizaciju odnosa što će osloboditi sav potencijal ovog regiona kog ima mnogo i obezbediće drugačiju budućnost za mlade generacije”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je na sastanku bilo reči o Zajednici sprskih opština i taksama, ali da Priština nije pristala da povuče odluku o taksama na robu iz Srbije i BiH. Brnabić je ocenila i da je Srbija u Berlinu učvrstila poziciju pouzdanog, iskrenog i ozbiljnog partnera.

Ona je kazala i da je Angeli Merkel i Emanuelu Makronu potpuno jasno da su takse anticivilizacijski čin i u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i Sporazumom o Stabilizaciji i pridruživanju EU, čiji je Priština potpisnik.

“RAMA NIJE MOGAO DA SE UZDRŽI OD JEFTINIH POENA”
Brnabić je izjavila da je premijer Albanije Edi Rama razočarao zbog njegovih postova na društvenoj mreži Fejsbuk na kojima fudbaleri prave “albansku kokošku ili pticu”.

Ona je za televiziju Prva rekla i da je Rama postavljao na Fejsbuk i slike fudbalera koji igraju za Švajcarsku, a na kopačkama imaju napisano Kosovo. “To su jeftini politički poeni zbog kojih vi, ako ste stvarno čovek, nećete to podeliti, pa i ako to mislite, da ne bi uvredili, pa na kraju krajeva ima odlične odnose i sa (Aleksandrom) Vučićem i sa mnom, da ne bi uvredili neke ljude i zemlju koju predstavljaju”, rekla je Brnabić.

Kako je dodala, pošto Rama nije mogao da se uzdrži od jeftitnih političkih poena i pošto se poslužio njima na najgori mogući i najjeftiniji način, njih dvoje će imati odnos “predsednice vlade Srbije i predsednika vlade Albanije”. “I to je to. A ja ću uvek biti spremna i otvorena za razgovore”, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je na razgovorima u Berlinu od Edija Rame čula da Priština treba da povuče takse, ali napomenula to nije bila “konzistentna” poruka obzirom da su postojali trenuci kada je Rama takse podržavao i tužio Srbiju da Srbija krši CEFTA sporazum.

“Sada na sastanku sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom on menja priču i kaže da te takse treba da se povuku. Ja sam na sastanku zato samo podsetila da je Rama bio jedan od onih koji je takse podržao pa će samim tim biti teže da utiče da se ukinu”, rekla je Brnabić.

 

Izvor Beta/N1, 30. april 2019.