Првомајски протести у Русији, Немачкој, Француској, Турској, Србији…

Међународни дан рада обележен протестима широм Европе уз захтев за веће плате и боље услове рада

Међународни празник рада, 1. мај, биће обележен данас традиционалним окупљањем синдиката, шетњом и полагањем венаца на споменик Димитрију Туцовићу на београдској Славији, а представници синдикалних организација и социолози поручују да радници у Србији сваки 1. мај дочекују у све тежим условима, суочени са све већим губитком радних права, а о чему се све мање говори у друштву.

Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност најавили су да ће и ове године, традиционално, обележити Међународни празник рада протестом у центру Београда и шетњом до споменика Димитрију Туцовићу, као и читањем првомајског прогласа. Парола овогодишњег протеста је „Веће плате – за опстанак и останак”.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић каже да ће синдикати указати почаст радницима који су далеке 1886. у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време, чувене „три осмице”, али и скренути пажњу на актуелне проблеме.

„Нажалост, у тешким смо проблемима, плате су нам релативно ниске, иако је било помака и повећања зарада, због ниске основице тешко ћемо достићи нормалне стандарде и просек. Минимална зарада у Србији је и даље испод минималне потрошачке корпе за 20 одсто, а просечна зарада за 40 одсто нижа од просечне потрошачке корпе, што говори у ком стању се налазимо”, рекао је Орбовић за Танјуг.

Навео је да у Србији пола милиона грађана прима плату у висини минималне потрошачке корпе. Говорећи о условима у којим радници раде саговорник Танјуга подсећа да је прошле године на радном месту настрадало чак 53 радника, а од почетка ове 12, што по његовом мишљену говори о томе колико се посвећује пажња условима у којима радници раде.

Орбовић каже да синдикати настоје да истрају у борби за радничка права и указује на чињеницу да треба да се изборе и са чињеницом да су сада и они на неки начин „нападнути”. „Сада да би неко био председник синдиката у некој фирми потребна је велика храброст. Многи синдикални лидери великих колектива добили су отказе, иако их сада, полако после спорова враћамо на радна места”, каже Орбовић. Он такође истиче да је тема радничких права сада потпуно у другом плану и да млади, изморени гледајући претходне генерације, одлазе да раде за веће плате у иностранство.

И председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић каже да се већ деценијама Међународни дан рада у Србији дочекује с констатацијама да положај радника у Србији није добар и тврди да у „новијој историји положај радника у погледу права никад није било гори”. „Релаксирана је могућност отказа, радници живе у непрекидном страху од отказа, а кад имате радну снагу која је уплашена, њом је лако манипулисати и послодавци то користе”, каже Савићева за Танјуг.

Она наводи да је проблематично то што се прековремени рад не плаћа, већ се спорадично за то добијају слободни дани које опет радници не могу увек да користе јер су потребни послодавцу. У Србији је минимална зарада једна од најнижих у региону, истиче Ранка Савић.

„Дефинитивно ни на овај 1. мај не можемо да будемо задовољни што се тиче права радника, а ни радом синдиката”, оценила је и додала да је синдикална сцена у Србији расцепкана, несложна и радници се оправдано љуте на синдикате. Савићева каже да су радници у Србији генерално незадовољни својим положајем, али се не буне, јер се „боје да не изгубе парче хлеба”, те да све више наших грађана одлази у иностранство у потрази за плаћенијим пословима и да је у 2017. 100.000 њих отишло у земље ЕУ и широм света да ради.

Проблем је, како каже, и перцепција која влада о томе да је српски радник добар, али је јефтина радна снага. „Синдикати морају да устану против те перцепције и да не пристајемо да радимо за 250 или 300 евра, то је нецивилизацијски у 21. веку”, рекла је Ранка Савић.

Социолог Нада Новаковић, научна сарадница Института друштвених наука, каже да радници сваки нови Први мај дочекују у све тежим условима, са све већим губитком радних права, што је последица класних односа, системске супротстављености капиталиста и најамних радника. Она каже да је радничка класа у последњих 30 година историјски деградирана и толико обесправљена да не представља никакву друштвену претњу по интересе настале капиталистичке класе.

„Обесправљена, експлоатисана, размрвљена и осиромашена радничка класа Србије нема шта да слави Првога маја. То је празник који подсећа на времена када су радници имали далеко важнију улогу у друштву, радили и живели у бољим и условима достојног човека, а нису страховали за посао, зараду и голи опстанак себе и породице”, каже Новаковић.

Истиче и да „таква каква је, представља лак плен манипулисања и утицаја капиталиста и њихових удружења. Да им се озбиљно одупре или супротстави нема сопствених и јаких синдикалних и политичких организација”, каже Новаковићева и додаје да је тема радних права и њихове заштите у Србији сасвим скрајнута на маргине друштва.

Она оцењује да већина радника Србије ради у условима у каквим су радили радници западне Европе почетком и средином 19. века. Зараде радника у Србији су, према међународним статистикама, далеко испод зарада у већини земаља у региону, каже Новаковић.

„Данашњим радницима Србије највише недостају посао, сигурност, зарада, право на доступно образовање и лечење, да би могли достојанствено радити и живети. Анализом радног законодавства и свакодневне праксе, радници у Србији су класа којој не припадају ова људска права, већ су резервисани за припаднике капиталистичке класе”, каже Новаковић.

Закључује да првомајски празници и славља поводом њега само прикривају стварне односе моћи између обесправљене и размрвљене радничке и моћне капиталистичке класе.

 

Извор Политика, 01. мај 2019.

ПРОТЕСТИ ШИРОМ ЕВРОПЕ
Широм европских градова радници су данас изашли на улице поводом 1. маја – Међународног дана рада, тражећи боље услове рада и поштовање права радника. У Берлину је одржана првомајска парада на којој су левичарске организације тражиле поштовање права радника и социјалну једнакост. Поворка, у којој је било више десетина хиљада људи, прошла је улицама центра Берлина уз пароле са захтевима упућеним влади, као и заставама организација које традиционално учествују у овом маршу.

Учесници параде захтевају социјалну једнакост, равноправност полова у примањима, боље услове на радном месту… Такође је било и захтева за веће порезе за богате и растерећење пореза за радничку класу. У поворци су се могле видети заставе владајуће СПД, Левице, али и Комунистичке партије Немачке и бројних курдских организација које траже права за Курде у Турској, а било је и организација које се боре за права хомосексуалаца.

У главном граду Грчке, Атини, почео је најављени 24-часовни штрајк транспортних радника, што укључује аутобуски, тролејбуски, градски железнички саобраћај и метро, али и кретање бродова и ферибота, преноси ТВ Сител. Возачи јавног превоза у Атини и Пиреју у штрајку ће бити цео дан, док возачи метроа штрајкују од девет ујутро до краја радног времена. Бродови и фериботи неће саобраћати 24 сата.

У Атини, како наводи грчки лист Катимерини, прокомунистички синдикат ПАМЕ окупио се на главном тргу Синтагма у 10.30, а јавна синдикална федерација ADEDY и федерација синдиката приватног сектора ГСЕЕ, као и јавна комунална предузећа одржавају заједнички скуп на атинском тргу Клафтомонос. ADEDY је, такође, најавила марш до грчког парламента. Грчке железници су почеле 24-часовни штрајк на територији целе Грчке, тако да ће возови на линији Атина-Солун саобраћати тек од 2. маја.

У центру Беча одржана је првомајска парада на којој је учествовало 120.000 људи и са које су левичарске партије и организације упутиле поруке против сејања мржње и подела. Опозициона Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) са свим окружним одборима учествовала је у паради, као и синдикалне организације, које изласком на улицу 1. маја указују на снагу коју имају, заступајући запослене у Аустрији.

Испред бечке Већнице, где је одржана завршница, по први пут се обратила нова лидерка СПО Памела Ренди-Вагнер, која је оштро напала актуелну аустријску владу. „Оно што обједињује коалиционе партнере је политика против социјалне равнотеже, политика мржње и поделе”, подвукла је она. СПО, према њеним речима, заступа потпуно другачију политику, а градоначелник Беча Михаел Лудвиг најавио је да социјалдемократе неће у Бечу улазити у коалицију с десничарском Слободарском партијом (ФПО).

Лудвиг је позвао на јединство у партији и истакао да је 1. мај сигнал заједништва, солидарности. „Беч устаје на ноге на овај дан, али и када се неко односи неправедно према нашем граду”, нагласио је градоначелник аустријске престонице. Казао је да је закон о социјалној помоћи, који је недавно реформисала влада, срамота, и да ће се СПО на свим нивоима власти политички борити против њега.

Исто тако је критиковао најављено смањење доприноса Радничкој комори (АК), оценивши да ће то масивно ослабити ту организацију која се бори за права запослених. Мото овогодишње параде био је „Заједно смо Беч, заједно смо Европа”. Владајуће Народна партија (OВП) канцелара Себастијана Курца и ФПО вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа обележиле су 1. мај традиционално другачијим окупљањима. ОВП је позвала грађане на фешту породица у парку дворца Шенбрун, а ФПО традиционално је окупила грађане у Линцу на фешту под шатором.

Московска полиција саопштили је да је око 100.000 људи учествовало у данашњем маршу у центру Москве поводом Међународног дана рада, пренела је агенција АП. Опозициона група ОВД-Инфо саопштила је да је шест политичких активиста притворено у Москви уочи јутрошњег скупа. На руском Далеком истоку, у граду Петропавловск-Камчатски, полиција је притворила најмање 10 људи који су се окупили у жутим прслуцима по узору на покрет у Француској.

У Турској полиција је притворила малу групу првомајских демонстраната који су упркос забрани покушали да прођу према главном истанбулском тргу Таксим. Они су узвикивали „Први мај је Таксим и не може да буде забрањен”. Агенција Анадолија навела је да је више од 20 људи притворено, јер су покушали да пробију полицијску блокаду. Улице које воде према Таксиму су блокиране, а полиција је дозволила само малој групи представника радничких синдиката да положе венац на споменик, навела је америчка агенција.

Раднички синдикати и политичке партије обележиће 1. мај окупљањима у Истанбулу и Анкари на подручјима које је турска влада одредила за то. Таксим је симбол турског радничког покрета – 1977. године је убијено 34 људи током окупљања поводом Дана рада, када су на њих испаљени меци са оближње зграде, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 01. мај 2019.

ХАОС НА УЛИЦАМА ПАРИЗА
Хиљаде Француза изашло је на улице Париза поводом 1. маја – Међународног дана рада, али је дошло до сукоба с полицијом. Медији наводе да је ухапшено 165 људи. Полиција је на демонстранте бацила сузавац.

Иако је протестна шетња била заказана за 14.30, сукоби с полицијом почели су већ приликом окупљања грађана. Како наводе француски медији, осим 165 ухапшених, више од 9.000 људи је “превентивно проверено” од полиције.

Наводно се међу демонстрантима налазе и групе у црно обучених људи који скандирају слогане против полиције. Многи демонстранти носе жуте прслуке и синдикалне заставе. Припадници покрета Жутих прслука придружили су се традиционалном првомајском протесту синдиката да би показали заједничко одбацивање економске политике председника Емануела Макрона. Раније данас је најављено да се париска полиција налази у стању приправности како би спречила насиље које би могло да избије током традиционалне првомајске поворке.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастане упозорио је да би до 2.000 “радикалних активиста” могло да покуша да “изазове насиље и метеж” и придружи се “радикализованим” демонстрантима из покрета Жутих прслука који месецима на улицама изражавају незадовољство због рада владе, што је понекад праћено и вандализмом.

Широм света радници су данас изашли на улице поводом Међународног дана рада, тражећи боље услове рада и поштовање права радника. Неколико стотина људи окупило се данас у подне на синдикалном протесту и у Београду, захтевајући да држава поштује права радника.

 

Извор Б92, 01. мај 2019.

СИНДИКАЛНИ ПРОТЕСТИ У БЕОГРАДУ
Неколико стотина људи окупило се данас у подне на синдикалном протесту у Београду, захтевајући да држава поштује права радника. Протест код Дома синдиката на Тргу Николе Пашића почео је уз звуке радничке песме Интернационале, а учесници носе бројне синдикалне заставе и пароле.

Скуп је организован под паролом “Веће плате за останак и опстанак”, јер како је напоменуто, уз овакве услове рада све више младих али и других радника отићи ће у иностранство. Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су синдикалци данас у прилици да се опет боре “за три осмице”, односно за осмочасовно радно време и исто толико одмора и културног образовања.

“Раднику у Србији перфидно се продужава радни дан, а смањују права. Минимална зарада није довољна за опстанак”, напоменуо је Орбовић. Планирано је да после обраћања говорника учесници протеста крену у шетњу до Споменика Димитрију Туцовићу на Тргу Славија.

Окупљенима је подељен летак са поруком влади да престане са промовисањем Србије као земље јефтине радне снаге, а тражи се и да свако ново радно место буде уговорено, безбедно и плаћено. Протест организују Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност.

 

Извор Бета/Б92, 01. мај 2019.