Бибер: Највећи проблем Балкана су недемократски лидери

“Главни проблем су недемократске владе које не желе искрено да земље уведу у ЕУ и НАТО, иако говоре да то желе”

Може ли се Западни Балкан приближити Западу, ако се власти декларативно залажу за чланство у ЕУ и НАТО, док у пракси показују супротно, била је тема на панелу “Западни Балкан: Управљање изазовима” на Универзитету Џонс Хопкинс у Вашингтону, на коме је закључено да је потребно и да са Запада дође јаснија критика на рачун власти у региону.

Договор са Грчком није само потврдио западну оријентацију Македоније, већ и показао да промене морају да воде локални лидери, што није случај у осталим земљама, чије власти ипак имају подршку Запада, упозорио је професор Универзитета у Грацу Флоријан Бибер, јавља Глас Америке.

“Главни проблем су недемократске владе које не желе искрено да земље уведу у ЕУ и НАТО, иако говоре да то желе. Нису заинтересоване за придруживање Западу у смислу владавине права и добросуседсих односа. То се види на примеру Србије и Косова чији лидери говоре о томе колико се међусобно мрзе и то истичу као добру ствар”, истакао је Бибер.

СЕРВЕР: ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ У СРБИЈИ ВЕОМА СПОРАН
Професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону Данијел Сервер ипак сматра да се мора узети у обзир и какве су алтернативе актуелним властима у региону.

“САД и ЕУ би подржале одрживу алтернативу власти, али је проблем то што је у Србији опозиција састављена од различитих група, од којих су неке веома спорне. У Црној Гори се опозиција противи чланству у НАТО, а опозиција на Косову се противи независности и жели припајање Албанији”, констатовао је Сервер.

ЦВИЈИЋ: ВЛАСТ У СРБИЈИ ЈЕ ТА КОЈА ЈЕ НЕДЕМОКРАТСКА
Погрешно је опозицију у Србији сматрати недемократском, рекао је Срђан Цвијић из Фонда за отворено друштво и констатовао да власт има те карактеристике упркос европској оријентацији.

“Рушење свих независних институција корак по корак, апсолутно потпуни недостатак медијских слобода и што је најгоре у свему поларизација друштва која произилази из неспремности власти да се упусти у дијалог са грађанима и опозицијом”, истакао је он.

МАРОВИЋ: ТЕХНИЧКИ, АЛИ НЕ И СУШТИНСКИ НАПРЕДАК ЦГ
Иако је Црна Гора пуноправна чланица НАТО и највише од свих је одмакла у преговорима са ЕУ – на протестима се траже слободни избори и владавина права, подсећа Глас Америке.

“То што је Црна Гора одмакла у процесу евроатлантских интеграција не одражава се на стање владавине права. Све што смо у том процесу постигли односи се на велики број закона, стратегија, технички је напредак, нема суштинског напретка, та унапређена регулатива нема никакве резултате у пракси”, изјавила је Јована Маровић из организације “Политикон” из Црне Горе.

ВУКОВИЋ: ОСТАВЉА СЕ ПРОСТОР КИНИ И РУСИЈИ
Одсуство западног утицаја оставља простор Кини и Русији – са којима локалне власти не одбијају сарадњу, оценио је Синиша Вуковић са Универзитета Џонс Хопкинс.

“Док год постоји нека врста амбивалентности у друштву, међу политичким елитама, да могу флертовати са тим нуспојавама сарадње са трећим странама на уштрб јачања владавине права, законитости одређених одлука и уопште либералнодемократских тежњи – то је оно што заиста не оставља утисак да су они искрено намерили да иду ка Западу и његовим вредностима”, рекао је он, преноси Глас Америке.

 

Извор Фонет/Н1, 02. мај 2019.