С. Зечевић: Постоје разлике у приступу Француске и Немачке по питању КиМ

“Немачка се залаже за решење које би подразумевало признање Косова, док је Француска отворенија за разматрања и других опција”

Француска има велике амбиције да буде присутна на Западном Балкану, рекао је за РТС професор Факултета за европске студије Слободан Зечевић. Сматра да у том француском интересу за регион, Србија има главну улогу.

Мислим да Француска жели да игра активнију улогу на овим просторима и чини ми се да Србија има главну улогу у том француском интересу, рекао је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, професор Факултета за европске студије Слободан Зечевић. Каже да треба обратити пажњу и на нијансе у позицијама Француске и Немачке у односу са Србијом. “Немачка се залаже за решење које би подразумевало признање Косова, док је Француска отворенија за разматрања и других опција које би довеле до нормализације односа”, сматра Зечевић.

Зечевић подсећа да је Француска била доста пасивна 2000. године, а да је Немачка била апсолутно доминантна у европским пословима. “Очигледно је да председник Макрон увиђа да је то једна слабост, чак се и министарство за спољне послове Француске зове Министарство за Европу и спољне послове”, објашњава Зечевић и додаје:

“Што се тиче Европе, мислим да ће Француска ту имати улогу, а што се тиче других актера као што су Сједињене Државе, то је већ друга прича. Мислим да су Сједињене Државе у том западном свету доминантне и да оне имају често доминантну реч када је у питању решавање проблема.”

ИНТЕРЕСИ ФРАНЦУСКЕ
Француска стратегија односи се на шест држава. “Интересантно је да се та стратегија односи на шест држава бивше Југославије. Када ЕУ приступа региону, она ту укључује Румунију, Бугарску, Грчку и Албанију. Овде је реч само о државама бивше Југославије”, наводи Зечевић.

Каже да је Француска 25. фебруара ове године потписала са Србијом међувладине споразуме који уопште нису закључени са осталим државама бивше Југославије. “Они имају конкретан садржај. Француска агенција за развој ће подржавати пројекте модернизације београдског аеродрома и у плану им је изградња метроа у Београду. То су два конкретна пројекта”, истиче Зечевић.

Наводи да, такође, Французи имају и своје стратешке интересе. Зечевић каже да је међу важним спољнополитичким активностима Француске на Западном Балкану и посета француског председника Србији.

 

Извор РТС, 02. мај 2019.