Додик: Хвала Ердогану што уважава наше разлике

„Желим да изразим задовољство што председник Турске цени наше разлике у погледу приступа НАТО-у које ми имамо у БиХ”

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик захвалио је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на чврстом ставу и залагању да се у БиХ што пре формира власт, као и на томе што уважава разлике које у БиХ постоје у вези с приступањем земље НАТО-у.

Он је јуче, на конференцији за медије после састанка с турским председником у Анкари, рекао да разуме то што Ердоган подржава улазак БиХ у НАТО, с обзиром да је Турска чланица тог савеза, преноси РТРС. „Желим да изразим задовољство што је председник Турске био спреман да нас саслуша и што цени наше разлике у погледу приступа НАТО-у које ми имамо у БиХ”, рекао је Додик.

„У БиХ постоји сарадња (с НАТО-ом) кроз Партнерство за мир, које смо спремни да обновимо, а дилеме и разлике које имамо већ су познате”, рекао је Додик. РС се противи уласку БиХ у НАТО, за шта се залаже, пре свега, бошњачка страна у БиХ. Поновио је да је неопходно што пре формирати власт у БиХ, како би земља наставила нормално да функционише. Истакао је да је веома важно и питање укључивања БиХ у пројекат „Турски ток” који повезује изворе гаса преко Турске, западног Балкана до западне Европе.

Ердоган је рекао да Турска снажно подржава евроатлантске интеграције БиХ, а посебно њено учлањење у НАТО и додао да је потребно што пре формирати власт. „Велико ми је задовољство што имам прилику да у Анкари угостим чланове Председништва БиХ. Желимо да се што пре формира власт без међусобних оптужби и надам се да ће се лидери што пре фокусирати на процес реформи, интеграције БиХ у евроатлантске институције и учлањење у НАТО, зашта Турска пружа велику подршку”, изјавио је Ердоган.

Турски председник је навео да БиХ представља прави мозаик Балкана због чега су мир и стабилност у тој земљи од велике важности за мир у целој Европи. Ердоган је саопштио да је потписан и Споразум о слободној трговини, што ће, додао је, допринети трговинској размени од милијарду евра.

„Аутопут Сарајево-Београд ће допринети развоју целе БиХ. Зато смо данас потписали и Меморандум о разумевању. Разговарали смо и о енергетици, туризму, пољопривреди и сточарству. Настављамо да подстичемо приватне компаније да послују и улажу у БиХ. Радимо на јачању веза у култури и поштовању људских односа”, рекао је Ердоган, преноси Танјуг.

Он је додао да је са члановима Председништва БиХ разговарао и о регионалним и међународним темама, а посебно о развоју регионалне сарадње на Балкану. „Што се тиче трилатералних односа БиХ, Турске и Србије, истакли смо да желимо да остваримо и те састанке што пре”, рекао је Ердоган.

Ердоган је дочекао Додика на почетку званичне посете делегације БиХ Турској, а делегацији, у којој је и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић приређен је свечани дочек уз све почасти. Пре доласка пред Палату Турске, чланови босанскохерцеговачке делегације посетили су Маузолеј Мустафе Кемала Ататурка гђе су положили венце.

 

Извор Политика, 03. мај 2019.