Dodik: Hvala Erdoganu što uvažava naše razlike

„Želim da izrazim zadovoljstvo što predsednik Turske ceni naše razlike u pogledu pristupa NATO-u koje mi imamo u BiH”

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast, kao i na tome što uvažava razlike koje u BiH postoje u vezi s pristupanjem zemlje NATO-u.

On je juče, na konferenciji za medije posle sastanka s turskim predsednikom u Ankari, rekao da razume to što Erdogan podržava ulazak BiH u NATO, s obzirom da je Turska članica tog saveza, prenosi RTRS. „Želim da izrazim zadovoljstvo što je predsednik Turske bio spreman da nas sasluša i što ceni naše razlike u pogledu pristupa NATO-u koje mi imamo u BiH”, rekao je Dodik.

„U BiH postoji saradnja (s NATO-om) kroz Partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike koje imamo već su poznate”, rekao je Dodik. RS se protivi ulasku BiH u NATO, za šta se zalaže, pre svega, bošnjačka strana u BiH. Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast u BiH, kako bi zemlja nastavila normalno da funkcioniše. Istakao je da je veoma važno i pitanje uključivanja BiH u projekat „Turski tok” koji povezuje izvore gasa preko Turske, zapadnog Balkana do zapadne Evrope.

Erdogan je rekao da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO i dodao da je potrebno što pre formirati vlast. „Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Ankari ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO, zašta Turska pruža veliku podršku”, izjavio je Erdogan.

Turski predsednik je naveo da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u toj zemlji od velike važnosti za mir u celoj Evropi. Erdogan je saopštio da je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će, dodao je, doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.

„Autoput Sarajevo-Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o energetici, turizmu, poljoprivredi i stočarstvu. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza u kulturi i poštovanju ljudskih odnosa”, rekao je Erdogan, prenosi Tanjug.

On je dodao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu. „Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije, istakli smo da želimo da ostvarimo i te sastanke što pre”, rekao je Erdogan.

Erdogan je dočekao Dodika na početku zvanične posete delegacije BiH Turskoj, a delegaciji, u kojoj je i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović priređen je svečani doček uz sve počasti. Pre dolaska pred Palatu Turske, članovi bosanskohercegovačke delegacije posetili su Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka gđe su položili vence.

 

Izvor Politika, 03. maj 2019.