Изетбеговић предао рапорт иранским обавештајцима?

Они су Изетбеговића подсетили на блиске везе његовог покојног оца са Ираном, као и помоћи и подршци коју је Иран пружао БиХ за време рата

Лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић недавно је у Сарајеву имао тајни састанак са групом агената иранске обавештајне службе, сазнаје портал Инсајдер.ин, а пренела је РТРС.

Према речима извора портала Инсајдер.ин, састанак су иницирали ирански обавештајци стационирани у Сарајеву, а разлог састанка је, како наводе извори, незадовољство Иранаца са „превише блиским односима“ које Изетбеговић покушава да изгради са САД.

Састанак Изетбеговића и иранских агената одржан је неколико дана пре доласка заменика директора Централне обавештајне агенције САД (ЦИА) Вона Бишопа у Сарајево. Иранци су том приликом замерили Изетбеговићу то што има превише присне односе с Американцима. Они су, између осталог, Изетбеговића подсетили на блиске везе његовог покојног оца (Алије Изетбеговића) са Ираном, као и помоћи и подршци коју је та земља давала бошњачкој страни за време рата у Босни и Херцеговини“, кажу извори Инсајдера.

Према тврдњама бројних стручњака из обавештајно-безбедносног сектора, а који су претходних година у више наврата објављивани у јавности, иранска обавештајна служба једна је од најактивнијих страних агентура које делују у БиХ још од почетка деведесетих година прошлог века.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 03. мај 2019.