ЕК критиковала Хрватску због бранитељских пензија

ЕК сматра да су бранитељи повлашћена категорија, а да су њихове привилегије економски проблематичне и друштвено неправедне

Европска комисија оштро је критиковала Хрватску због бранитељских пензија које су двоструко веће од примања осталих пензионера, наводи се у једном од извештаја ЕК, пренео је портал Индекс. Властима у Загребу замерено је и да нису довољно учинили да ову повлашћену категорију врате на тржиште рада.

Влада премијера Андреја Пленковића донела је нови закон о бранитељима чиме су њихове иначе високе пензије додатно повећане.

У извештају се подсећа да је тим законом отворена могућност да се још више људи региструју као ветерани рата, спуштена је граница за одлазак ветерана у пензију, и дата могућност члановима породица да наследе бранитељске пензије, а уведена и обавеза финансирања удружења ветерана. ЕК сматра да су бранитељи повлашћена категорија, а да су њихове привилегије економски проблематичне и друштвено неправедне на шта је Хрватска већ годинама упозоравана. Тако је, подсећа Индекс, још пре три године ЕК закључила да се само незнатан део буџетског новца за социјална давања троши на најугроженије категорије, односно да ветеранима иде новац који би требало да добију најсиромашнији.

Према подацима Хрватског завода за пензијско осигурање, бранитељске пензије тренутно прима више од 113.000 ветерана и чланова њихових породица. Њих 71.366 прима 5.616 куна месечно (око 760 евра), док око 35.000 ветерана прима 2.511 куна (око 340 евра).

Пленковићева влада је пензијски систем реформисала тако да ће убудуће већина хрватских грађана имати мање пензије, док ће истовремено ветерани и њихови наследници имати веће пензије. На пример, изменама закона о бранитељима отворен је простор за повећање ветеранских пензија и то на неколико начина: повећањем основице за минималну пензију, укидањем одлуке о смањењу пензија из времена владе Зорана Милановића, признавањем двоструког стажа за време учешћа у рату и проширењем пензионих права за припаднике Хрватског већа одбране (ХВО).

 

Извор Политика, 6. мај 2019.