Папа: У процесу канонизације Степинца постоје нејасне историјске тачке

“Чему би служило проглашење свеца ако ту истина није јасна? Никоме то не би служило”

Папа Фрања, који је посетио Бугарску и Северну Македонију, дао је изјаву дописнику загребачког Вечерњег листа из Рима Силвију Томашевићу у авиону.

Томашевић је у јављању за ХРТ-ов Дневник 3 рекао како је из папиног одговора поприлично очито како ће се још дуго чекати на канонизацију кардинала Степинца. Хрватског новинара највише је занимала канонизација Алојзија Степинца, а папа је одговорио да то зависи од извештаја заједничке комисије која је основана са Српском православном црквом.

“Степинац је био крепостан човек, зато га је Црква прогласила блаженим. Међутим, у одређеном тренутку у процесу канонизације постоје нејасне тачке, историјске тачке. И ја, који треба да потпишем канонизацију са мојом одговорношћу молио сам, промишљао сам и тражио савет и онда сам видео да треба да питам за помоћ Иринеја. Иринеј је велики патријарх и Иринеј ми је помогао. Основали смо заједно историјску комисију. Радили смо заједно. Јер и Иринеја и мене једино занима истина. И да не погрешимо. Чему би служило проглашење свеца ако ту истина није јасна? Никоме то не би служило”, рекао је Папа. Како каже, тренутно се проучавају спорне тачке, пренела је ТВ Прва.

 

Извор Спутњик, 08. мај 2019.