Почела парада у Москви, Путин честитао Дан победе

„Русија је отворена за сарадњу са свима ко је на делу спреман да се бори против тероризма, неонацизма и екстремизма”, истакао је Путин

У Москви се одржава парада поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. Паради присуствује и председник Русије Владимир Путин, коме је рапорт поднео министар одбране Сергеј Шојгу, преноси Танјуг.

Председник Путин честитао је Дан победе, дан, како је рекао, нашег поноса, туге и безграничне захвалности заштитницама отаџбине који су разбили нацизам. „Они су ратовали трудили се, прошли су надљудска искушења и стајали на страшном месту борбе када је требало. Дали су све што је потребно и добили су ту победу”, поручио је Путин на почетку традиционалне војне параде, која се сваке године одржава на Црвеном тргу у Москви.

На овогодишњој паради учествује 13.000 војника, више од 130 комада најмодернијег наоружања. Биће приказано 74 напредних летелица, међу њима и две беспилотне – авион и хеликоптер. Уназад годину дана вежбало се за ову Параду. Параде победе у Москви одржавају се по истом моделу као прва парада која је одржана 1945. нешто више од месец дана пошто је Немачка капитулирала. Том парадом, која је и највећи догађај одржан на Црвеном тргу, прослављена је капитулација Немачке. У тој паради је чествовало 40.000 војника, 1.850 војних оружја и оруђа и трајала је два сата. Параду је тада припремио маршал Рокосовски, а командовао генерал Жуков који је и формално примио капитулацију Немачке. Параду из Москве директно преноси РТС.

ПУТИН ПОЗВАО НА УЈЕДИЊЕЊЕ ПРОТИВ САВРЕМЕНИХ ПРЕТЊИ
Председник Русије Владимир Путин позвао је данас међународну заједницу на стварање јединственог механизма безбедности у борби против тероризма, неонацизма и екстремизма, преноси Бета. Говорећи на војној паради на Црвеном тргу поводом 9. маја, Дана победе, Путин је казао да је Русија спремна на сарадњу са свима који су спремни да се истински боре против тих претњи.

„Русија је отворена за сарадњу са свима ко је на делу спреман да се бори против тероризма, неонацизма и екстремизма. Колективни отпор носиоцима смртоносних идеја поново има велики значај. Ми позивамо све земље да схвате нашу заједничку одговорност за стварање ефикасног, једнаког за све, система безбедности”, рекао је Путин.

Он је поручио да Русија ради и да ће радити све што је неопходно да „обезбеди високу бојеву способност својих оружаних снага и одбрамбени потенцијални највишег нивоа”. Руски председник је критиковао „низ држава” које су потпомогле нацисте, што у данашње време намерно изврћу историјске чињенице.  „Русија је отворена за сарадњу са свима ко је на делу спреман да се бори против тероризма, неонацизма и екстремизмаВојној паради присуствовали су највиши државни функционери и бивши председник Казахстана Нурсултан Назарбајев.

 

Извор Политика, 09. мај 2019.