Билд: ЕУ не може без сукоба, то је показао самит у Румунији

Европски политичари пронашли су неколико разлога за неслагање док је обећана кохезија међу њима поново нестала

У заједничком саопштењу челника ЕУ на неформалном самиту у Румунији говорило се о потреби за јединством и солидарношћу, али се испоставило да је ријеч о празним ријечима, пише њемачки Билд.

Европски политичари пронашли су неколико разлога за неслагање. Прво, Емануел Макрон је критиковао њемачког кандидата за предсједника Европске комисије Манфреда Вебера, а потом је захтијевао да ЕУ троши више новца на сузбијање глобалног загревања, мјере које је подржало мање од трећине земаља ЕУ. Осим тога, аустријски канцелар Себастијан Курц је на састанку изјавио како ЕУ нужно треба реорганизовати и склопити нови европски уговор.

Лидери ЕУ су се на неформалном самиту у румунском граду Сибиу требали договорити о заједничком саопштењу у десет тачака, пише Билд. Заједничка изјава односи се на “јединство, без обзира на све” и потребу да се “покаже узајамна солидарност у кризним временима”.

Према њемачком таблоиду, апсурд ситуације лежи у чињеници да је обећана кохезија поновно нестала. Те повезаности нема чак и упркос чињеници да су европске вође, на властито изненађење, биле топло примљене од стране становника Сибиуа, који су махали заставама и пјевали пјесме. Иако познати по својој стидљивости, догодило се да су се Ангела Меркел и Емануел Макрон одлучили придружити гомили.

На тренутак се родила нада да ће самит постати симбол солидарности у позадини растућег евроскептицизма, пише Билд. Међутим, Емануел Макрон је тада неочекивано подржао мађарског лидера Виктора Орбана, рекавши да ако би у случају побједе Европске народне странке у Европском парламенту њемачки кандидат Манфред Вебер аутоматски преузео мјесто предсједника Европске комисије, то био “погрешан пут”.

Макроново незадовољство због Веберове кандидатуре подржали су премијер Луксембурга Гзавије Бетел и грчки премијер Алексис Ципрас. Осим тога, француски предсједник је дао је још једну изјаву, коју су подржали Холандија и скандинавске земље. Макрон је захтијевао да ЕУ потроши 25 одсто својих средстава на борбу против климатских промјена. Као што примјећује Билд, Њемачка још није потписала овај приједлог.

Али контроверзе не престају овдје, пише Билд. Општи смјер развоја ЕУ је било још једно контроверзно питање. Аустријски канцелар Себастијан Курц захтијевао је, иако у малој мјери, “реорганизацију ЕУ склапањем новог уговора”. Курц се такође успротивио климатској иницијативи Макрона. Како наводи њемачки лист, није јасно зашто је Макрон уопће изнио такав приједлог, обзиром да се с њиме не слаже више од двије трећине земаља чланица Европске уније.

 

Извор logicno.com, 10. мај 2019.