Završena parada “Odbrana slobode”, Mandić sa Vučićem i Dodikom

U današnjoj paradi u Nišu učestvovalo 4.000 pripadnika oružanih trupa, 300 vozila i 40 letelica, uključujući i dva ruska borbena helikoptera

Na prikazu sposobnosti vojske i policije u Nišu “Odbrana slobode” učestvovalo 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letelica. Defilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni. Najveću pažnju publike privukli su avioni “mig 29”, helikopteri Mi-35 i modernizovani tenk T-72. Veliki aplauz za egzercir Garde VS. Predsednik ocenio prikaz ocenom “vrlo dobro”.

11.24 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio današnji prikaz ocenom “vrlo dobro”. Zahvalio je pripadnicima vojske i policije koji su “na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu”.
12.14 – Tradicionalno, na kraju prikaza Garda Vojske Srbije izvodi egzercir koji publika prati s velikom pažnjom.

12.11 – Slika iznad Niša je veličanstvena jer uporedo sa prolaskom tenkova Vojske Srbije naleću avioni “mig 29”.
12.06 – Borbena vozila pešadije prošla su Bulevarom Nikole Tesle u Nišu. Među njima su tenkovi Vojske Srbije M-84, a veliki aplauz publike izazvao je prolazak modernizovanog tenka T-72.
12.00 – Publika usmerila pogled ka nebu gde su se pojavili školski avioni “lasta” i školsko-borbeni avioni “supergaleb g4”. Preleteli i jurišni avioni “orao”.
11.58 – U oklopnim vozilima iz razvoja “lazar 3” nalaze se vojnici opremljeni najsavremenijom opremom po projektu “1500 plus”.
11.57 – Podešalon savremenih artiljerijskih oruđa u svom sastavu ima “šumadiju”, “noru b52” i “alas”.
11.53 – Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom “neva” kojim su 1999. godine oboreni avioni F-117 i F-16. Tu je i sistem “kub”.
11.50 – U sastavu podešalona artiljerijskih jedinica najveću pažnju privukla je samohodna haubica “nora”. Ističe se i lanser raketa “oganj”.
11.46 – Motorizovani ešalon počeo nastupom podešalona motocikala i kvadova kao i podešalona borbenih vozila MUP-a. Pored publike u Nišu prošli su “hameri” i modernizovana oklopna vozila Vojske Srbije.
11.43 – Pažnju publike privukli su helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, i “gazela”.
11.35 – Počeo i defile pripadnika vazduhoplovstva. Prvo su proleteli helikopteri među kojima su bile letelice Mi-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske Federacije. Nakon toga, na nebu su se pojavili helikopteri MUP-a RS.
11.28 – Nastupili podešalon Centra za osnovnu policijsku obuku Sremskoj Kamenici, podešalon veterana MUP-a, podešalon kadeta Vojne akademije, podešalon Žandarmerije, podešalon konjanika. Defilovali i podešaloni pripadnika izviđačkih četa Druge, Treće i Četvrte brigade KV i podešaloni Vojne policije kao i Specijalne brigade.
11.23 – Počeo defile pripadnika pešadijskog ešalona. Prvo nastupa podešalon ratnih zastava Vojske Srbije koje nose kadeti Vojne akademije. Za njima sledi podešalon vojnih veterana.
11.14 – Brigadni general Vladeta Baltić raportirao predsedniku Republike, čime je prikaz počeo. Na početku skokovi sa visine od 2.000 metara pripadnika 63. padobranskog bataljona.
11.10 – Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, najavljuje šta će biti prikazano. Srpski vojnici i policajci danas koračaju napred istim duhom borbenosti, junaštva, pobede i slave kao i njihovi preci, poručio je Simović.
11.00 – Fanfarama najavljen dolazak predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića. Pre prikaza intonirana je himna “Bože pravde”. Predsednik pozdravio počasnu četu Garde.

Program prikaza obuhvatao je svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant. U Nišu su građani mogli da vide borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila “hamer”, artljerijske sisteme “oganj”, borbena vozila “lazar”, artiljerijska oruđa “nora”, PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila, sredstva iz razvoja preduzeća Odbrambene industrije Srbije “šumadija”, “alas”, “miloš”, “oganj modularni”, “oganj digitalni”, “pasars” i savremeno naoružanje i opremu po projektima “1500” i “1500 plus”.

U Niš je stigla i modernizovana verzija ruskog tenka T-72 B3. Posada kaže da je to jedan od najboljih tenkova na svetu. Predstavljena su i dva helikoptera Mi-35. Za pripremu, organizovanje i izvođenje prikaza odgovoran je bio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza bio je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, dok je u ime MUP-a odgovoran komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković. Uoči prikaza, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je stanje i opremljenost VS i policije neuporedivo bolje, dodajući da će se na tome još raditi.

 

Izvor RTS, 10. maj 2019.

ANDRIJA MANDIĆ S VUČIĆEM I DODIKOM U NIŠU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Nišu, gde je boravio povodom održavanja parade “Odbrana slobode”, sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem o situaciji u regionu. U razgovorima je učestvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su danas u Nišu, nakon prikaza sposobnosti VS i MUP, povodom Dana pobede, sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu”, stoji ispod fotografije na instagram nalogu “Budućnost Srbije”.

Mandić je odlukom Višeg suda u Podgorici u četvrtak osuđen na pet godina zatvora zbog povezanosti sa događajima na izborni dan u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine, koji ta država smatra pokušajem državnog udara. Sud je proglasio krivim i Milana Kneževića, takođe pripadnika opozicionog Demokratskog fronta. Mandić i Knežević su, nakon presude, pozvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da prekinu komunikaciju sa “anti-srpskim vlastima u Crnoj Gori”.

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. maj 2019.

AP: SRBIJA POKAZUJE SNAGU ZBOG KOSOVA I SAVEZNIŠTVA S RUSIJOM
Američka agencija AP objavila je da Srbija održava vojnu paradu kojom obeležava Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, ocenjujući da se radi o pokazivanju sile u trenutku narastajućih napetosti sa Kosovom.

Navodi se da je u današnjoj paradi u u Nišu učestvovalo 4.000 pripadnika oružanih trupa, 300 vozila i 40 letelica, uključujući i dva ruska borbena helikoptera sa ruskim posadama, čime se, po oceni AP, pokazuje sve veće političko i vojno savezništvo sa Moskvom.

AP navodi da su napetosti uvećane u regionu, „pošto se Srbija i Kosovo međusobno optužuju za podrivanje napora za pomirenje nakon rata iz 1998-1999. godine, koji je okončan NATO intervencijom”. Podseća se da Srbija ne priznaje samoproglašenju kosovsku nezavisnost. Američka agencija ocenjuje da bi bilo kakva vojna intervencija Srbije na Kosovu pokrenula direktni sukob sa mirovnim snagama na čelu sa NATO-om, koje su tamo stacionirane.

 

Izvor Sputnjik, 10. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u