Завршена парада „Одбрана слободе“, Мандић са Вучићем и Додиком

У данашњој паради у Нишу учествовало 4.000 припадника оружаних трупа, 300 возила и 40 летелица, укључујући и два руска борбена хеликоптера

На приказу способности војске и полиције у Нишу „Одбрана слободе“ учествовало 4.000 војника и полицајаца, 300 возила и 40 летелица. Дефиловали су пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешалони. Највећу пажњу публике привукли су авиони „миг 29“, хеликоптери Ми-35 и модернизовани тенк Т-72. Велики аплауз за егзерцир Гарде ВС. Председник оценио приказ оценом „врло добро“.

11.24 – Председник Србије Александар Вучић оценио данашњи приказ оценом „врло добро“. Захвалио је припадницима војске и полиције који су „на импресиван начин обележили Дан победе и показали како се враћа дуг онима који су створили слободу“.
12.14 – Традиционално, на крају приказа Гарда Војске Србије изводи егзерцир који публика прати с великом пажњом.

12.11 – Слика изнад Ниша је величанствена јер упоредо са проласком тенкова Војске Србије налећу авиони „миг 29“.
12.06 – Борбена возила пешадије прошла су Булеваром Николе Тесле у Нишу. Међу њима су тенкови Војске Србије М-84, а велики аплауз публике изазвао је пролазак модернизованог тенка Т-72.
12.00 – Публика усмерила поглед ка небу где су се појавили школски авиони „ласта“ и школско-борбени авиони „супергалеб г4“. Прелетели и јуришни авиони „орао“.
11.58 – У оклопним возилима из развоја „лазар 3“ налазе се војници опремљени најсавременијом опремом по пројекту „1500 плус“.
11.57 – Подешалон савремених артиљеријских оруђа у свом саставу има „шумадију“, „нору б52“ и „алас“.
11.53 – Подешалон 250. ракетне бригаде представио се системом „нева“ којим су 1999. године оборени авиони Ф-117 и Ф-16. Ту је и систем „куб“.
11.50 – У саставу подешалона артиљеријских јединица највећу пажњу привукла је самоходна хаубица „нора“. Истиче се и лансер ракета „огањ“.
11.46 – Моторизовани ешалон почео наступом подешалона мотоцикала и квадова као и подешалона борбених возила МУП-а. Поред публике у Нишу прошли су „хамери“ и модернизована оклопна возила Војске Србије.
11.43 – Пажњу публике привукли су хеликоптери Војске Србије Ми-8, Ми-17, и „газела“.
11.35 – Почео и дефиле припадника ваздухопловства. Прво су пролетели хеликоптери међу којима су биле летелице Ми-35 из састава ваздухопловних снага Руске Федерације. Након тога, на небу су се појавили хеликоптери МУП-а РС.
11.28 – Наступили подешалон Центра за основну полицијску обуку Сремској Каменици, подешалон ветерана МУП-а, подешалон кадета Војне академије, подешалон Жандармерије, подешалон коњаника. Дефиловали и подешалони припадника извиђачких чета Друге, Треће и Четврте бригаде КВ и подешалони Војне полиције као и Специјалне бригаде.
11.23 – Почео дефиле припадника пешадијског ешалона. Прво наступа подешалон ратних застава Војске Србије које носе кадети Војне академије. За њима следи подешалон војних ветерана.
11.14 – Бригадни генерал Владета Балтић рапортирао председнику Републике, чиме је приказ почео. На почетку скокови са висине од 2.000 метара припадника 63. падобранског батаљона.
11.10 – Командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, најављује шта ће бити приказано. Српски војници и полицајци данас корачају напред истим духом борбености, јунаштва, победе и славе као и њихови преци, поручио је Симовић.
11.00 – Фанфарама најављен долазак председника Србије и врховног команданта ВС Александра Вучића. Пре приказа интонирана је химна „Боже правде“. Председник поздравио почасну чету Гарде.

Програм приказа обухватао је свечани дефиле пешадијског ешалона, дефиле моторизованог ешалона, налет ваздухопловног ешалона и падобрански десант. У Нишу су грађани могли да виде борбена возила пешадије, тенкове, борбена возила „хамер“, артљеријске системе „огањ“, борбена возила „лазар“, артиљеријска оруђа „нора“, ПВО системе, оклопна возила жандармерије, полицијска возила, средства из развоја предузећа Одбрамбене индустрије Србије „шумадија“, „алас“, „милош“, „огањ модуларни“, „огањ дигитални“, „пасарс“ и савремено наоружање и опрему по пројектима „1500“ и „1500 плус“.

У Ниш је стигла и модернизована верзија руског тенка Т-72 Б3. Посада каже да је то један од најбољих тенкова на свету. Представљена су и два хеликоптера Ми-35. За припрему, организовање и извођење приказа одговоран је био командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант приказа био је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, док је у име МУП-а одговоран командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић. Уочи приказа, председник Александар Вучић је рекао да је стање и опремљеност ВС и полиције неупоредиво боље, додајући да ће се на томе још радити.

 

Извор РТС, 10. мај 2019.

АНДРИЈА МАНДИЋ С ВУЧИЋЕМ И ДОДИКОМ У НИШУ
Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Нишу, где је боравио поводом одржавања параде „Одбрана слободе“, са лидером Демократског фронта Андријом Мандићем о ситуацији у региону. У разговорима је учествовао и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

„Председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик разговарали су данас у Нишу, након приказа способности ВС и МУП, поводом Дана победе, са лидером Демократског фронта Андријом Мандићем о актуелној политичкој ситуацији у региону“, стоји испод фотографије на инстаграм налогу „Будућност Србије“.

Мандић је одлуком Вишег суда у Подгорици у четвртак осуђен на пет година затвора због повезаности са догађајима на изборни дан у Црној Гори, октобра 2016. године, који та држава сматра покушајем државног удара. Суд је прогласио кривим и Милана Кнежевића, такође припадника опозиционог Демократског фронта. Мандић и Кнежевић су, након пресуде, позвали председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да прекину комуникацију са „анти-српским властима у Црној Гори“.

 

Извор Танјуг/РТС, 10. мај 2019.

АП: СРБИЈА ПОКАЗУЈЕ СНАГУ ЗБОГ КОСОВА И САВЕЗНИШТВА С РУСИЈОМ
Америчка агенција АП објавила је да Србија одржава војну параду којом обележава Дан победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату, оцењујући да се ради о показивању силе у тренутку нарастајућих напетости са Косовом.

Наводи се да је у данашњој паради у у Нишу учествовало 4.000 припадника оружаних трупа, 300 возила и 40 летелица, укључујући и два руска борбена хеликоптера са руским посадама, чиме се, по оцени АП, показује све веће политичко и војно савезништво са Москвом.

АП наводи да су напетости увећане у региону, „пошто се Србија и Косово међусобно оптужују за подривање напора за помирење након рата из 1998-1999. године, који је окончан НАТО интервенцијом“. Подсећа се да Србија не признаје самопроглашењу косовску независност. Америчка агенција оцењује да би било каква војна интервенција Србије на Косову покренула директни сукоб са мировним снагама на челу са НАТО-ом, које су тамо стациониране.

 

Извор Спутњик, 10. мај 2019.