Други човек РПЦ: Стаљин није заслужан за победу у Другом светском рату

„Никако се не сме говорити да је победа СССР у Другом светском рату Стаљинова заслуга. Уверен сам да је та победа заслуга народа“

Руски митрополит Иларион, који у Московској патријаршији руководи везама са другим црквама, апеловао је да се победа у Великом Отаџбинском рату не приписује Јосифу Стаљину.

Указао је да је управо Стаљин одговоран за „репресије 30-их година“. „Недалеко од Москве је Бутовски полигон. Тамо треба да оду сви који се усхићују Стаљином и савијају колена пред његовом фигуром. Да виде до каквих је последица доводила његова политика“.

Иларион је посебно указао да је Стаљин игнорисао упозорења совјетске шпијунаже да се спрема Хитлеров напад на СССР, да је совјетска армија била потпуно неспремна за рат, а да су многи војници и официри били баш пред рат стрељани:

„Зато се никако не сме говорити да је победа СССР у Другом светском рату Стаљинова заслуга. Уверен сам да је та победа заслуга народа. Сама победа је – у условима владајућег култа личности – била приписана Стаљину“. На Бутовском полигону је од августа 1937. до октобра 1938. било стрељано преко 20.000 људи. Више од 300 њих Руска православна црква је прогласила за новомученике.

 

Извор Факти, 12. мај 2019.