Drugi čovek RPC: Staljin nije zaslužan za pobedu u Drugom svetskom ratu

“Nikako se ne sme govoriti da je pobeda SSSR u Drugom svetskom ratu Staljinova zasluga. Uveren sam da je ta pobeda zasluga naroda”

Ruski mitropolit Ilarion, koji u Moskovskoj patrijaršiji rukovodi vezama sa drugim crkvama, apelovao je da se pobeda u Velikom Otadžbinskom ratu ne pripisuje Josifu Staljinu.

Ukazao je da je upravo Staljin odgovoran za „represije 30-ih godina“. „Nedaleko od Moskve je Butovski poligon. Tamo treba da odu svi koji se ushićuju Staljinom i savijaju kolena pred njegovom figurom. Da vide do kakvih je posledica dovodila njegova politika“.

Ilarion je posebno ukazao da je Staljin ignorisao upozorenja sovjetske špijunaže da se sprema Hitlerov napad na SSSR, da je sovjetska armija bila potpuno nespremna za rat, a da su mnogi vojnici i oficiri bili baš pred rat streljani:

„Zato se nikako ne sme govoriti da je pobeda SSSR u Drugom svetskom ratu Staljinova zasluga. Uveren sam da je ta pobeda zasluga naroda. Sama pobeda je – u uslovima vladajućeg kulta ličnosti – bila pripisana Staljinu“. Na Butovskom poligonu je od avgusta 1937. do oktobra 1938. bilo streljano preko 20.000 ljudi. Više od 300 njih Ruska pravoslavna crkva je proglasila za novomučenike.

 

Izvor Fakti, 12. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u