Путин Помпеу: Надам се обнови руско-америчких односа

„Што се нас тиче, ми смо у више наврата рекли да бисмо и ми волели да у потпуности обновимо односе”

Председник Русије Владимир Путин изјавио је током разговора са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Сочију да се нада да се развијају услови за обнову руско-америчких односа.

Путин је подсетио да је пре неколико дана разговарао телефоном са председником САД Доналдом Трампом и истакао да је стекао утисак да је Трамп посвећен обнови руско-америчких односа и контаката, као и заједничком решавању питања од обостраног интереса. „Што се нас тиче, ми смо у више наврата рекли да бисмо и ми волели да у потпуности обновимо односе. Надам се да се услови који су за то неопходни сада развијају”, рекао је Путин, преноси Танјуг.

Руски председник сматра да Москва и Вашингтон могу да одржавају дијалог о питању стабилности на енергетским тржиштима. „Знамо да САД постају и већ су постале највећи произвођач нафте. У том смислу, имамо много тога да разговарамо у смислу стабилности на глобалним енергетским тржиштима”, рекао је Путин.

Говорећи о извештају америчког специјалног тужиоца Роберта Малера о наводном мешању Русије у председничке изборе у САД 2016. године, Путин је оценио да је извештај објективан и да је потврдио да није било дослуха између Русије и актуелне америчке администрације.

„Упркос егзотичности рада комисије Малера, морамо му одати признање. Он је, генерално, спровео непристрасну истрагу и потврдио је да нема никаквих трагова нити било каквог дослуха између Русије и садашње администрације”, рекао је Путин додајући да је Русија од почетка одбацивала оптужбе о мешању у америчке изборе као крајњу бесмислицу.

Састанак Путина, Помпеа и шефа руске дипломатија одржава се у летњој резиденцији руског председника Бочаров Ручеј у Сочију. У разговору учествују и саветник Кремља Јури Ушаков и директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин. Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да би састанак могао да траје од 30 минута до три сата.

 

Извор Политика, 14. мај 2019.

ПОМПЕО: ПУТИН ВЕОМА ДОБРО ЗНА ПРОБЛЕМАТИКУ НАШИХ ОДНОСА
Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да руски председник Владимир Путин веома добро зна проблематику руско-америчких односа, као и да је због тога њихов састанак у Сочију био изузетно продуктиван.

„Лепо смо попричали. Путин је био у потпуности упућен. Очигледно је да разуме сва та питања и то врло, врло добро, због чега смо веома брзо успели да пређемо на конкретне компоненте различитих елемената односа. У том смислу, састанак је био веома продуктиван“, рекао је Помпео новинарима.

Упитан да ли и даље критички оцењује руског председника и његову политику као што је то чинио раније, Помпео је рекао да се овде ради искључиво о односима између САД и Русије, као и о томе како да обе земље наставе да се крећу унапред. „Ствар није у личностима“, додао је. „Ми ћемо тврдоглаво штитити своје интересе. Они ће радити све што је могуће да заштите своје на исти начин“, оценио је.

Нешто раније је и помоћник руског председника Јуриј Ушаков оценио сусрет Путина и Помпеа, рекавши да су имали солидан и конкретан разговор. Он је такође рекао и да су Путин и Помпео потврдили почетак поправљања руско-америчких односа.

 

Извор Спутњик, 15. мај 2019.