САД се повлаче из Багдада, Кувајт у приправности, Кремљ забринут

Тај потез стиже услед подизања тензија на релацији САД-Ирак, али и звецкања оружјем између САД и Ирана

Администрација у Вашингтону издала хитну наредбу која се односи на америчко особље у Ираку да се одмах повуку. Такође, Стејт департмент је саопштио и да ова, последња, одлука има везе са порастом тензија у Ирану.

Како преноси РТ, америчка амбасада у Багдаду је саопштила да има наређење да се све особље које није “за хитне случајеве” одмах врати у САД. Тај потез стиже услед подизања тензија на релацији САД-Ирак, али и звецкања оружјем између САД и Ирана. Неколико запослених у амбасади у Багдаду већ је почело да напушта амбасаду у Багдаду, као и запослени у америчком конзулату у Ербилу, престоници ирачких Курда.

РТ подсећа да је администрација САД у недељу упозорила грађане да не иду у Ирак, а ако су тамо, да буду “уздржани” од свега што се дешава. Такође, суспендовано је и издавање виза.

Готово истовремено, Кувајт је донео одлуку да подигне приправност војске на највиши ниво због напетости у региону, док из Кремља кажу да са забринутошћу прате развој ситуације око Ирана и САД.

Такође, немачки медији су пренели, позивајући се на изворе из војске, да се та земља повлачи из учешћа у заједничким војним вежбама с Ираком.

Портпарол министарства одбране је потврдио вест уз напомену да Немачка има индиција да сумња да бу се током тих вежби могао догодити напад од стране Ирана.

 

Извор РТ/Б92, 15. мај 2019.