Вебер и Бибер сложни: Могеринијева је крива за колапс дијалога о Косову

Управо то што је Могеринијева, испрва прећутно, а потом и јасније подржала идеју разграничења једна је од основних ствари која јој се ставља на терет

Још један састав Европске комисије (ЕК) крајем маја одлази у прошлост, а дијалог између Београда и Приштине и даље “тапка” у месту, због чега су многи почели да траже кривце одговорне за неуспех. Копља би, чини се, могла да се поломе на још увек актуелној шефици ЕУ дипломатије Федерики Могерини, за коју појединци кажу, неки додуше отворено а неки мало увијеније, да је међу онима који су допринели да дијалог заврши у ћорсокаку.

Чини се да тако мисле Немачка и Француска, ако се има у виду, како су преносили медији, да она није била позвана на самит у Берлину који је одржан 29. априла на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, и да је на том месу била само као замена председника ЕК Жана Клода Јункера који је био спречен да присуствује.

Шта је то што критичари Могеринијевој стављају на терет када је реч о дијалогу, који се не дешава више од пола године, тачније од 8. новембра 2018., када је одржан последњи заједнички састанак са српским и косовским председницима Александром Вучићем и Хашимом Тачијем у Бриселу?

Разграничење или размена територија – одговор је кратак, али компикован. Реч је о моделу за решавање косовског  питања који је у једном тренутку, чинило се, фигурирао као предлог који је имао изгледа да добије сагласност обе стране. Управо то што је Могеринијева, испрва прећутно, а потом и јасније подржала идеју разграничења (само уколико би оно било у складу с међународним и европским правом) једна је од основних ствари која јој се ставља на терет.

Због тога што се њеном мандату ближи крај, медији, и домаћи и страни, писали су још пре пола године о томе да постоји спремност и њена тежња да постигне споразум, чак можда и какав-такав, пре свега да би на своју листу уписала успех у решавању косовског питања. Писало се да јој се жури и да би јој успех, који би се огледао у потписаном спорзуму између Београда и Приштине, у ствари италијанској политичарки дао ветар у леђа у даљем развоју каријере.

Завршила је, међутим, на леду, јер је давањем “зеленог светла” за такву могућност практично оптужена да дијалог одвукла на другу страну, или га је “избацила из колосека”, како то тумаче у круговима око косовског премијера Рамуша Харадинаја, иначе оштрог противника промене граница. Ако ништа, прећутно али очигледно негодовање добила је и из Берлине и Париза, који су након самита у Берлину крајем прошлог месеца одлучили да ствар узму у своје руке, а бриселски тим дипломата предвођен Могеринијевом послали на клупу.

Бодо Вебер, виши сарадник Савета за демократизацију политике, који застој у дијалогу види као спор који је настао због “веома политички неодговорног начина” на који су шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и њен тим “одвукли” дијалог у спор о размени територија и такси. Говорећи о састанку у Берлину који је одржан 29. априла, он је казао да је његова идеја да се одбаце све идеје етничко-територијалног решења”, затим да Берлин и Париз покушају да се сложе око заједничке политике, “и да кључне државе чланице на тај начин преузму контролу од Могеринијевог тима који је на начин без преседана преузео процес”, навео је он за EWB.

И професор Универзитета у Грацу Флоријан Бибер осврнуо се пре неколико дана на Могеринијеву, рекавши да је она, када је реч о дијалогу, “изгубила кредибилитет, њен мандат траје још само неколико месеци, и треба смислити оквир за преговоре”. – Досадашњи оквир није донео резултате, него је довео до идеје разграничења. Сврха је, мислим, била да се замрзне тај процес док се чека нова комисија, нови оквир, и онда ће бити могуће. За сада су ставови јако удаљени и не постоји спремност ни са једне ни са друге стране да се води озбиљан разговор и да се приближе ставови, да се омекша ситуација – навео је он.

Критике на рачун Могеринијеве стигле су и од шефа делегације Европског парламента за сарадњу са Србијом Едуарда Кукана, који је критиковао је ЕУ због недостатка лидерства у вођењу дијалога Београда и Приштине, уз оцену да ће договор две стране бити посао за наследника Федерике Могерини.

– Извињавам се госпођи Могерини, али ЕУ је јасно показала недостатак вођства у дијалогу. Овакви преговори могу да успеју само ако покажете снажно лидерство. ЕУ мора да буде чвршћа и одлучнија у дијалогу, да боље предвиђа догађаје и реагује на њих – навео је Кукан. Да је Могерини делимично крива сматра и Душан Јањић из Форума за етничке односе, који каже да је Могеринијева цео дијалог водила тако да није обраћала пажњу шта је имплементирано а шта не, “вероватно очекујући од Београда и Приштине да ће, ако им је стало до ЕУ, они то радити”.

– А шта ако им није стало? – упитао је Јањић. Како наводи, она је 2018. године јавно рекла да се преговарачи договоре о свему и појаве са заједничким предлогом. – Тог часа је ствар измакла контроли. Иако нема папира о томе, разговора има и итекако их је било. Можда јој је била намера да Тачија и Вучића доведе до тога да се сматрају одговорним – прича Јањић, који истиче да због тога део одговорности јесте на њој. Како закључује, “Могеринијева није убила дијалог, али дете је болесно”.

 

Аутор Лана Гедошевић

 

Извор Блиц, 15. мај 2019.