Предлози за реконструкцију Нотр Дама: Од шуме до базена

Предлози решења реконструкције Нотр ама већ пристижу и не зна се које је шокантније

Прошло је месец дана откако је разоран пожар захватио Нотр Дам. Док се сакупља новац за реконструкцију, архитекте широм света дају своје предлоге за париску катедралу. Неки од њих су запањили јавност.

Реконструкцијом катедрале Нотр Дам мора да се заштити њена универзална вредност, али то не значи да треба да изгледа исто као и раније, рекли су у априлу представници Унеска који су се састали са француским председником Емануелом Макроном. Макрон је најавио да ће се коначно решење изабрати на међународном конкурсу, који још није расписан. Предлози решења, међутим, већ пристижу.

Из студија “Miysis” предлажу да се реконструкцијом Богородичине цркве сачува њен оригинални стил, али и да она на адекватан начин одражава наше доба. „Наше слике немају други циљ но да вас одведу у алтернативну будућност, која вероватно никада неће доћи. Она је позитивна и инспиришућа, поштује животну околину“, навели су у том студију, уз слике „Шуме“. У питању је застакљен парк уместо старог крова Нотр Дама, са клупама и дрвећем.

Белгијски архитекта Венсан Калебо је предложио да се на крову налази еко-центар за пољопивредну производњу, у ком ће радити волонтери. Био би то, такође, центар за медитацију. „Желимо да представимо један трансцендентан пројекат, симбол еколошке будућности која нуди Паризу низ решења инспирисаних биомимикријом, која овде представља симбиозу између људи и природе“, наводи се на сајту овог архитекте.

Неку врсту стаклене баште направио би и студио НАБ. Била би задржана оригинална силуета катедрале, али би и одражавала савремене потребе човечанства – употребу природних извора енергије. У торњу би се налазио пчелињак на више нивоа.

Француски дизајнер Матје Леанер имао је контроверзан предлог који би изнова подсећао на априлски пожар: На крову би се налазио пламен од вулканског камена са позлатом на врху. Када је свој предлог објавио на Инстаграму, наишао је на велики број негативних коментара. „Лепо, људи ће реаговати исто као и онда (када се догодио пожар). Плакаће због тe грозоте“, написао је један од његових пратилаца.

“Vizum Atelier” из Братиславе би желео да поново оживи идеју из 19 века – да се Нотр Дам повеже са небом буквално. Изградио би се узан торањ који би се простирао у висину колико је могуће, а из њега би се затим емитовао светлосни зрак.

Архитектонска компанија “Ulf Mejergren Architects” са седиштем у Стокхолму, предложила је да се целим кровом простире базен, чиме би се добио „нови медитативни простор са јединственим погледом на Париз“. На тај начин би се ова катедрала више окренула народу и представљала би простор за размишљање и „унутрашњу рефлексију“. Ова компанија је раније предложила и да се у Стокхолму направи “базен вечности” дуг један километар.

Архитекта ЕТСАМ-а (Мадридске школе архитектуре) Мариа Буеј, којa је анализирала много више предлога од приказаних у овом тексту, у коментару за Паис је навела да они за сада нису оствариви.

 

Аутор Јелена Вук

 

Извор РТС, 15. мај 2019.