Коначно отворен јужни крак Коридора 10

Синоћ је, након шест година изградње, свечано отворена за саобраћај деоница јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру

Обраћањем председника Александра Вучића, културно-уметничким програмом и ватрометом код моста код Врле свечано отворена последња, најзахтевнија деоница јужног крака Коридора 10. Градња је трајала шест година, изграђено је 36 мостова и два тунела. Деоница је дуга 26,3 километра и може се проћи за 20 минута. Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који су учествовали и помогли градњу, а пре свега градитељима са југа Србије.

20.41 – Обраћањем председника, извођењем песама “Играле се делије” и “Ово је Србија”, ватрометом, и осветљивањем моста на Врли бојама српске заставе означено је отварање последње деонице јужног крака Коридора 10 кроз Грделицу.

20.22 – Председник Вучић је рекао да су људи са југа Србије изградили све оно што генерације пре њих нису успеле да ураде. “Можете да се поносите ониме што сте направили не за себе, већ за нашу децу и нашу будућност”, поручио је председник.

20.10 – Окупљенима се обратио најпре шеф делегације ЕУ Сем Фабрици, а затим и македонски премијер који је изјавио да део Коридора 10 кроз Грделицу изгледа величанствено. Задовољство завршним послом изразио је и Милорад Додик.

20.05 – Химну Србије код Врле извела је Ивана Тасић, након чега је почела свечаност отварања деонице кроз Грделицу. Присутни су и македонски премијер Зоран Заев, Милорад Додик и бројне дипломате.

19.30 – Код моста Врла окупили су се грађани који чекају да ова деоница буде отворена. У току је културно-уметнички програм.

19.10 – Делегација је прошла кроз тунел Манајле, као и представници компанија које су градиле ову деоницу. Председник Вучић је разговарао са дипломатама који су претходно дошли на овај део Коридора, а гостима је послужено вино.

18.55 – Код Моминог Камена министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је захвалила радницима, председнику и Влади Србије која је, истиче, сваки пут стала иза њеног министарства.

18.25 – Премијерка Ана Брнабић је рекла да је поносна на овај подухват. Истакла је да се данас Србија симболично повезује са Европом, где јој је и место.

18.15 – Делегација Србије аутобусом обилази Коридор 10. Код петље Предејане делегацију су дочекали локални челници.

17.50 – Вучић је рекао да је отварање Коридора 10 прилика да упознамо боље своју земљу. Многа дивна места нам постају ближа, људи за кратко време могу да упознају своју отаџбину, поручио је председник истичући и значај коридора за економију и привлачење инвестиција. Рекао је и да у Аустрији Швајцарској није видео боље путеве од Коридора 10.

17.35 – Председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министарка Зорана Михајловић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обишли су Косину 2, која је изазивала много проблема грађевинцима.

Вечерас је свечано отворена за саобраћај деоница јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру. На деоници дугој 26,3 километра градили су се мостови, вијадукти, петље, галерије. Пробијали су се тунели, стабилизовале косине које су задале највише проблема. Радови на косинама биће настављени и наредних неколико месеци, али то неће утицати на саобраћај.

Овај ауто-пут повезује север и југ Србије, а мештани са оба краја имају иста очекивања – да се путује краће, брже, безбедније. Свечаност је почела око 17.30 када је председник Србије Александар Вучић са делегацијом из Владе Србије и предеседавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком обишао косину 2. Вучић је разговарао са радницима, који су испричали са којим изазовима су се сусретали.

На констатацију да је Јужни крак завршен, али да ће проблем и даље задавати дуго чекање на границама, Вучић је рекао да техничке ствари морају да се решавају брзо, да би се смањило чекање јер се тиме чува и новац. Председник је навео да је потребно да земље на Балкану разумеју да смо снажнији ако смо заједно, да размишљамо на другачији начин и да се боримо за своју будућност. За то је потребно време, рекао је Вучић.

У обраћању јавности, председник је рекао да ће овај ауто-пут привући инвеститоре али и омогућити грађанима Србије да боље упознају своју отаџбину за кратко време. Код петље Предејане јавности се обратила премијерка Ана Брнабић. Рекла је да је “бескрајно срећна и поносна на овај подухват”.

“Честитам свим грађанима Србије јер је ово за све грађане, ово је велики, историјски дан. И симболично, дан када се ми повезујемо коридором са Европом, где нам је место, али и дан који треба да нам служи као прекретница да наша земља и народ завршава ствари, да ми завршавамо започете пројекте, да не одустајемо када је најтеже”, поручила је премијерка.

Код Моминог Камена министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је захвалила радницима, председнику и Влади Србије која је, истиче, сваки пут стала иза њеног министарства. “Грделица шаље поруку да Србија жели да се повезује, да се развија, да је модерна. Верујем да је овај пут почетак свега онога што ћемо у будућности урадити”, рекла је министарка.

Код тунела Манајле направљена је пауза, а представницима дипломатског кора је послужено вино. Свечаност је настављена код Врле, где су се бројним окупљеним грађанима обратили шеф делегације ЕУ Сем Фабрици, македонски премијер Зоран Заев, Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић. Извођењем песама “Играле се делије” и “Ово је Србија”, ватрометом, и осветљивањем моста на Врли бојама српске заставе означено је отварање последње деонице јужног крака Коридора 10 кроз Грделицу.

 

Извор РТС, 18. мај 2019.

ВУЧИЋ: ПРЕСТИЋИ ЋЕМО МНОГЕ КОЈИ СУ БИЛИ ИСПРЕД НАС
Код Врле се окупио државни врх Србије, дипломатски кор, али и многобројни грађани. Међу званицама били су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и македонски премијер Зоран Заев. Они су присуствовали свечаном отварању деонице Коридора 10 кроз Грделицу. Србија ће се тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас, поручио је председник Србије Александар Вучић. Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који су учествовали и помогли градњу последње деонице јужног крака Коридора 10, а пре свега градитељима са југа Србије.

“Рећи да киптим од радости и поноса било би рвање по површини онога што осећам. За нешто овако моћно и лепо што надилази наше снове, немам довољно речи”, рекао је Вучић.

Председник је стога цитирао нобеловца Иву Андрића: “Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубљих тежњи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка”.

Навео је да су људи са југа Србије изградили све оно што генерације пре њих нису успеле да ураде. “Можете да се поносите ониме што сте направили не за себе, већ за нашу децу и нашу будућност”, поручио је председник. Рекао је да ћемо се “тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас”. “Пробудили смо Србију, запошљавамо грађане, натерали смо Србију да верује и поново воли саму себе”, истакао је Вучић.

Председник је рекао да нема лепше земље од Србије. “Сви мостови, тунели, вијадукти што градимо, ништа није нимало случајно. Могу да кажем мирно, ово јесмо ми, јесте Србија. Нема лепше земље од наше Србије, коју волимо и нема поносније земље, нема народа који може да каже да толико успева да изгради и промени себе и своју земљу, као ми протеклих година. Кренули смо из минуса, времена без вере и наде, али са огромном жељом”, рекао је Вучић окупљенима.

Вучић је рекао и да ће ауто-пут смањити број саобраћајних несрећа, омогућити лакше испоручивању добара, већу запосленост, довести инвеститоре, задржати људе и омогућити им да се повежу. “То данас мењамо, повезујемо људе у Србији, да стигну за неколико сати било где, да раде заједно, да се удруже, да смањујемо даљине и постанемо тиме велики”, рекао је председник. Председник је рекао и да ауто-пут који је вечерас отворен није ништа лошији од путева у Немачкој и Аустрији.

Јужним краком Коридора 10 ићи ће сви из региона, али и Европе. “Путеви су начин да зарасту ране, да се прекрију узроци, да се заборави оно ружно и да се открије светло у сваком па и у нашем, неретко, балканском мраку”, рекао је Вучић додајући да је сваки пут – пут ка миру. Председник је искористио прилику да најави раст плата и пензија и бољи живот за југ Србије.

ПАНЕВРОПСКИМ ПУТЕМ ОД САЛЦБУРГА ДО СОЛУНА
Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици захвалио је свима који су омогућили да се овај пројекат спроведе и да се савладају све препреке. Указао је да ће јужни крак Коридора 10 довести инвеститоре али и повезати регион. Истакао је да је ово последњи део тог паневропског ауто-пута од Салцбурга до Солуна. “Путеви увек воде људе ка одредишту, верујем да овај пут води Србију и читав регион у правцу ЕУ”, истакао је Фабрици.

Окупљенима се обратио и премијер Северне Македоније Зоран Заев који је рекао да део Коридора 10 кроз Грделицу изгледа величанствено. Изразио је задовољство што ће брзо моћи да се стигне од Скопља до Београда, за само три и по до четири сата. Македонски премијер је најавио да ће са Вучићем радити на заједничком управљању границом на прелазу Прешево-Табановце.

Милорад Додик је рекао да му је драго што је фирма из Републике Српске учествовала у градњи деонице Коридора 10. “Ово интегрише Србију и регион, ово је нешто што мења читаву перспективу нашег народа, то је нешто што показује да ауто-путевима долазе људи, а малим путевима одлазе и то не треба никоме објашњавати”, поручио је Додик.

 

Извор РТС, 18. мај 2019.

ПУТ КАО У ШВАЈЦАРСКОЈ
Јединствен грађевински и привредни подухват, изградња последњег дела јужног крака ауто-пута на Коридору 10 кроз Србију, коначно је завршен. Ову деоницу је вечерас свечано пустио у саобраћај председник Србије Александар Вучић. На тај начин кроз нашу земљу ауто-путем ће моћи да се путује без икаквих прекида и препрека од Батроваца на северозападу и од Суботице на северу Србије, па све до Прешева и српско-северномакедонске границе – од Батроваца 501,5 и од Хоргоша 569,7 километара.

Деоница ауто-пута кроз Грделичку клисуру дефинитивно је ремек-дело јер је најтежа на целом коридору кроз нашу земљу и Балкан. Дуга је 26,5 километара и саграђена је после пуних пет и по година током којих је на градилиштима било више од 3.500 радника из наше земље и околних земаља, као и велики број стручњака – пројектаната и инжењера. На деоници су изграђена 33 моста, а у непосредној близини на приступним саобраћајницама још три, савладана су брда и планински висови и саграђено је девет великих косина које су уствари и један од већих подвига и подухвата – косине с потпорним зидовима и терасама су у дужини од чак 15 километара. На деоници су саграђена два велика тунела – „Манајле” (1.808 метара) и „Предејане” (око 600 метара). Тунел „Манајле” је грађен по немачком методу и технологији и потпуно је под електронском контролом. Током вишегодишњих радова ископано је невероватних шест милиона кубика земље, а уграђено 210.000 тона асфалта и 59.000 тона челика.

СУСРЕТ ВУЧИЋА СА РАДНИЦИМА НА ГРАДИЛИШТУ “КОСИНЕ”
Око 17.30 председник Србије Александар Вучић стигао је с председавајућим председништва БиХ Милорадом Додиком, председницом Владе Србије Аном Брнабић и министрима у влади на једно од највећих и најризичнијих градилишта деонице ауто-пута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру – на тачку, како су је звали извођачи радова, „Косина 2”. Сачекало га је стотинак радника који су претходних шест месеци, испричали су, даноноћно радили на овом градилишту, на којем је у једном тренутку, с јесени прошле године, било највећих проблема – већ саграђени потпорни зид пробило је и урушило клизиште и буквално у трену уништило дотле саграђену заштиту у дужини од око 150 метара. Неимари су после хитно урађеног новог и измењеног пројекта и плана за санацију прионули на посао и брзо успели да саграде нови потпорни зид, ојачан с неколико галерија – тераса, које су изграђене како би била ублажена косина, али и како би се онемогућило даље клизање земље до ње.

– Ово је велики дан за све нас и дивим се свима онима који су претходних година уложили изузетне напоре да се савладају природу и све препреке у клисури и да се у њој сагради јединствена саобраћајница која је од посебне и непроцењиве вредности. Овај крај наше земље је, познато је, сиромашан, али са вредним и поштени људима. За њих ће, као и за целу земљу, овај савремени и модеран пут много значити. Пре свега значиће за развој, за долазак инвеститора, за отварање нових фабрика и запошљавање. Нико ме не може убедити да су наши путеви лошији од оних у развијеној Европи, у Аустрији, у Швајцарској… А с тако квалитетним ауто-путевима омогућићемо да се види и шта Србија толико тога вредног има и од својих природних лепота, планина и језера, шта од потенцијала да развија своју богату културну и историјску прошлост. Много дивних места у Србији нам је сада много ближе и за кратко време становници наше земље могу да упознају своју домовину – рекао је Вучић обраћајући се радницима.

Додајући да ће се новим ауто-путем брже и конфорније путовати, председник је истакао да су створени услови за интензивнији транзитни саобраћај. – У Србији ћемо морати и даље марљиво и више него до сада да радимо. На то нас обавезују генерације које долазе и којима морамо оставити најквалитетније услове за живот и рад као и овакве модерне и најсавременије саобраћајнице – рекао је на крају разговора с радницима на градилишту „Косине 2” председник Вучић.

После разговора с градитељима „Косине 2”, Вучић се са сарадницима, гостима и новинарима провозао панорамским аутобусом новом трасом ауто-пута на јужном краку Коридора 10, испод брда које је изнад ауто-пута и Јужне Мораве, а које је правило огромне проблеме приликом завршних радова на обезбеђењу саобраћајнице потпорним зидовима.

АНА БРНАБИЋ: ДОКАЗ ДА НЕ ОДУСТАЈЕМО КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ
– Овај ауто-пут је доказ да не одустајемо ни када је најтеже, да смо упорнији него икада раније, да смо најборбеније када нам је веома тешко, да немамо и не траћимо изговоре за неуспехе и да храбро идемо напред. Захвална сам свим људима који су учествовали у реализацији овог пројекта и овом подухвату. Настављамо даље, не стајемо овде, у истом темпу да мењамо Србију – рекла је премијерка Ана Брнабић.

АЛЕКСАНДАР СЕНИЋ: УСПЕЛО НАМ ЈЕ ОНО ШТО БИЗМАРК НИЈЕ МОГАО
Директор предузећа „Коридори Србије” Александар Сенић изјавио је да ће пуштена деоница кроз Грделичку клисуру значајно повећати безбедност учесника у саобраћају и време путовања кроз нашу земљу. Он је подсетио да је својевремено канцелар Немачке Бизмарк у својим ратним плановима за продор на исток Европе пре више од два века имао намеру изградње пута кроз Грделичку клисуру, али је одустао после „снимања” и прегледа клисуре када су немачки стручњаци рекли да су узалудни и планови и евентуални покушаји и да нико Грделичку клисуру никада неће надвладати.

 

Аутор Тома Тодоровић

 

Извор Политика, 18. мај 2019.